Samosas sunt gustari populare originare din bucataria indiana, apreciate in intreaga lume pentru umplutura lor savuroasa si forma triunghiulara caracteristica. In mod traditional, samosas sunt prajite in ulei, dar o varianta mai sanatoasa si mai usor de preparat este samosas la cuptor in foi de placinta. Aceasta varianta reduce considerabil cantitatea de ulei folosita si ofera un rezultat crocant si delicios.
Foile de placinta sunt o alegere ideala pentru aceasta reteta, deoarece sunt subtiri, usor de modelat si se coc rapid, oferind o textura crocanta similara cu cea a samosas traditionale.
Cum se prepara samosas la cuptor in foi de placinta?
Prepararea samosas la cuptor este simpla si rapida. Se aleg umpluturile preferate, se infasoara in foi de placinta, se unge cu putin ulei sau ou batut pentru a prinde culoare si se coc in cuptor pana devin aurii si crocante.
3 retete rapide de samosas la cuptor
1. Samosas cu cartofi si mazare
Ingrediente:
-
3 cartofi medii, fierti si pisati
-
100g mazare fiarta
-
1 ceapa mica, tocata fin
-
1 lingurita chimen
-
1/2 lingurita turmeric
-
1/2 lingurita garam masala
-
Sare si piper dupa gust
-
Foi de placinta
-
Ulei pentru uns
Mod de preparare:
-
Caleste ceapa intr-o tigaie cu putin ulei pana devine aurie.
-
Adauga condimentele si amesteca bine.
-
Pune cartofii pisati si mazarea, amesteca si mai lasa 2-3 minute pe foc.
-
Taie foile de placinta in fasii late, pune o lingura de umplutura si impacheteaza in forma de triunghi.
-
Asaza samosas pe o tava tapetata cu hartie de copt, unge-le cu ulei si coace-le in cuptorul preincalzit la 200°C timp de 20-25 de minute, pana devin aurii.
2. Samosas cu carne tocata si legume
Ingrediente:
-
250g carne tocata de vita sau pui
-
1 ceapa mica, tocata
-
1 morcov ras
-
1 catel de usturoi zdrobit
-
1 lingurita boia dulce
-
Sare si piper dupa gust
-
Foi de placinta
-
Ulei pentru uns
Mod de preparare:
-
Caleste ceapa si usturoiul in putin ulei.
-
Adauga carnea tocata, condimentele, morcovul si gateste pana carnea este bine facuta.
-
Lasa umplutura sa se raceasca putin.
-
Impacheteaza in foi de placinta la fel ca in reteta anterioara si coace la 200°C timp de 20-25 minute.
3. Samosas vegetariene cu branza si spanac
Ingrediente:
-
150g spanac proaspat, tocat
-
150g branza feta sau telemea
-
1 ceapa mica, tocata fin
-
1 catel de usturoi
-
Piper dupa gust
-
Foi de placinta
-
Ulei pentru uns
Mod de preparare:
-
Caleste ceapa si usturoiul, adauga spanacul si gateste pana se inmoaie.
-
Amesteca cu branza sfaramata si piper.
-
Impacheteaza in foi de placinta si coace la 200°C pentru 20-25 minute.
Sfaturi utile pentru samosas la cuptor
-
Nu folosi prea multa umplutura ca sa nu se desface la copt.
-
Unge samosas cu putin ulei sau ou batut pentru o culoare frumoasa si crocanta.
-
Serveste cu sos de iaurt sau chutney pentru un plus de savoare.
Samosas la cuptor in foi de placinta sunt o alternativa gustoasa si sanatoasa la varianta prajita. Se prepara rapid, iar umpluturile pot fi adaptate dupa preferinte, de la legume, carne sau branza. Perfecte pentru gustari, aperitive sau mese usoare!
Foto: freepik.com