Dermatita de contact juvenila, mai frecventa in sezonul bailor in pisicina

/ / Modificat: 2023-07-02
Dermatita de contact juvenila, mai frecventa in sezonul bailor in pisicina

In plina vara cateva ore petrecute la strand sau la piscina par o idee excelenta, mai ales pentru copii. Cei mici savureaza din plin momentele in care se pot balaci dar, din pacate, pentru unii pretul distractiei este cam mare. In sezonul bailor in piscina creste numarul cazurilor de dermatita de contact juvenila, iar daca ai ghinionul sa treci prin aceasta experienta iata ce ar trebui sa stii.

Dermatita de contact asociata cu piscinele apare in general la nivelul palmelor sau al talpilor, unde pielea este mai sensibila. Numarul de cazuri este mai mare la copii deoarece pielea lor este mult mai fragila decat a adultilor, iar suprahidratarea stratului superficial favorizeaza aparitia problemelor dermatologice.

Dermatita "de piscina" este o forma de dermatita de contact si este, de fapt, o alergie la produsele chimice cu care este tratata de obicei apa din bazine si, in forme grave poate duce la aparitia unor eczeme neplacute.

Copiii cu piele atopica au un risc mai mare de a dezvolta dermatita "de piscina", deoarece bariera lor epiteliala este deja alterata, iar raspunsul imun este mai scazut.

Dermatita atopica se manifesta prin manacarimi, iar pe piele se pot observa pete rosii de diferite dimensiuni. In acest caz, copilul nu ar trebui sa faca baie mai mult de 5-10 minute. Apa nu trebuie sa fie fierbinte, iar pentru igiena folositi sapunuri delicate, fara parfum si hipoalergenice. Pielea afectata nu se sterge intens cu prosopul, ci se tapoteaza usor, cat apa sa fie absorbita. Pielea trebuie hidratata constat, iar unghiile copiilor trebuie sa fie taiate corespunzator, pentru a nu-si provoca rani daca se scarpina.

Cum se manifesta dermatita de contact juvenila provocata de apa din piscine

Dermatita "de piscina" apare sub form de macule eritematoase, violacee si lucioase. Leziunile nu provoaca mancarimi, pielea nu se cojeste si nu sunt infiltrante. Prezentarea lor este, de obicei, simetrica, mai des pe varfurile degetelor de la maini sau picioare, potrivit youaremom.com.

Leziunile sunt trecatoare si se vindeca, in general, spontan, insa nu este exclus ca uneori ele sa ia forma unor basicute pe palme sau talpi, care intra cel mai des in contact cu suprafata piscinei. Chiar daca problema nu este una foarte spinoasa si nici macar nu este nevoie de medicatie, daca observati astfel de leziuni pe pielea copiilor dupa baile in piscina ar trebui sa luati in considerare sa limitati timpul de expunere la apa din piscina. Pentru a grabi vinecarea puteti apela, totusi, la creme hidratante.

Daca disconfortul copilului este, insa, crescut, apelati la un medic specialist dermatolog.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dermatita la copii Piscine copii

Articole recomandate

Citeste si despre