Cum si cand anunti copilul ca esti insarcinata?

/ / Modificat: 2014-04-01
Cum si cand anunti copilul ca esti insarcinata?

Atunci cand esti gravida si ai deja un copil, este important sa il anunti de venirea noului fratior inca din timpul sarcinii. Nu astepta sa se nasca bebelusul pana sa apuci sa ii spui copilului ca familia se inmulteste!

In ce etapa a sarcinii este indicat sa anunti copilul ca esti insarcinata?

Majoritatea specialistilor te sfatuiesc sa astepti pana dupa primul trimestru de sarcina sau pana cand pericolul trece daca ai o sarcina cu risc crescut. De obicei, atunci cand sarcina implineste 3 luni, riscul de avort sau de pierdere a sarcinii scade considerabil. Totusi, vei experimenta tot soiul de simptome si semne de sarcina nu tocmai placute pe care copilul le poate sesiza si te poate intreba de ele.

Daca ti-e greata, esti obosita sau esti indispusa spune-i copilului ca iti este un pic cam rau. Nu atribui niciodata (nici dupa ce ii spui de sarcina) simptomele de rau acestei perioade, pentru ca micutul va crede ca bebelusul din burtica este de vina pentru ca mami se simte rau si ar putea sa il urasca inainte de a se naste.

Cel mai bine este sa astepti pana ce burtica incepe sa se vada pana cand il anunti pe copil ca va avea un fratior. In acest fel, nu va fi nevoie sa initiezi discutia din senin, pentru ca cel mai probabil te va intreba el de ce ai burtica asa mare. Este un debut foarte bun al unei discutii despre bebelusul care va veni pe lume la sfarsitul celor 9 luni.

De asemenea, este indicat sa anunti copilul cam in acelasi timp in care ii anunti pe toti sau chiar dupa ce faci anuntul general. Micutul ar putea sa imprastie vestea cu viteza luminii si iti va strica planul de a anunta personal ca esti iar insarcinata. Insa nu astepta prea mult nici dupa ce ii anunti pe ceilalti, pentru ca vor fi dornici sa te felicite si sa te dea de gol in fata copilului. Acesta ar putea fi confuz despre aceasta veste daca nu stie ce se intampla.

Cum ii spui copilului ca esti insarcinata?

Atunci cand te hotarasti sa abordezi subiectul cu micutul tau, alege un moment potrivit. Copilul trebuie sa fie relaxat, hranit, odihnit si intr-o stare destul de buna din punct de vedere emotional si psihologic. De asemenea, nu incepe discutia atunci cand micutul trece prin anumite schimbari: a inceput de curand sa mearga la gradinita, schimba scoala sau abia v-ati mutat.

Cauta un moment in care copilul sa aiba timp dupa discutie sa proceseze informatia si sa mediteze la ea. Inainte de culcare, de mersul la gradinita sau la medic nu este indicat sa abordezi subiectul.

Informeaza-te inainte de a discuta cu el

Citeste carti sau articole despre reactiile copiilor la vestea venirii pe lume a unui fratior pentru a fi pregatita sa faci fata acestora si pentru a sti cum sa le abordezi. Sau, pur si simplu poti vorbi cu prieteni care au trecut printr-o situatie asemanatoare si poti afla informatii pretioase despre aceasta discutie pe care trebuie sa o ai cu micutul tau.

Copiii adora sa auda povesti si intamplari despre perioada in care parintii au fost si ei copii. Te poti folosi de asta si ii poti povesti despre cum te-ai simtit tu cand s-a nascut fratiorul tau. Accentueaza toate laturile pozitive ale acestei intamplari, dar nu exagera. Nu toate sunt bune si frumoase cand stii ca cineva ti-ar putea fura iubirea parintilor.

Fii realista

Spune-i ca atunci cand ai aflat prima data nu erai foarte sigura ca este o idee buna si nu te-a incantat la inceput, dar apoi te-ai bucurat sa ai pe cineva cu care sa vorbesti, sa te joci si pe care sa te bazezi la nevoie. Pastreaza un limbaj simplu, pozitiv si orientat spre subiectul discutiei. Nu divaga prea mult si nu il induce in eroare.

Incepe prin a-i spune clar "In acest moment, in burtica mamei creste un bebelus. Iar in toamna vei avea un fratior sau o surioara". Nu ii vorbi de cate luni are o sarcina sau peste cate luni vei naste, deoarece copiii nu au bine dezvoltata notiunea timpului, este un concept abstract pentru ei. Mai degraba asociaza momentul nasterii cu un anotimp sau o sarbatoare. Probabil ca de aici vor urma mai multe intrebari. Fii pregatita sa raspunzi la intrebari despre cum se fac copiii, cum se nasc si astfel de probleme etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Anunt copil sarcina

Articole recomandate

Citeste si despre