Semne ca bei prea multa cafea

/ / Modificat: 2018-07-30
Semne ca bei prea multa cafea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate bauturi din lume, ale carei beneficii asupra nivelului de energie si a starii de alerta a mintii nu pot fi contrazise nici chiar de specialisti.

Problemele apar insa deoarece aceste efecte benefice ale consumului de cafea nu sunt de lunga durata, ceea ce inseamna ca o ceasca de cafea pe zi poate sa se transforme cu usurinta in doua sau mai multe cesti, tocmai pentru a mentine cat mai mult efectele pozitive pe care bautura le are asupra organismului tau.

Atunci cand consumi cafea in exces, este posibil sa suferi de reactii adverse asociate, cum sunt un ritm neregulat al batailor inimii, insomnii sau ameteli.

Afla cum iti afecteaza cafeina organismul si care sunt semnele ca bei prea multa cafea pentru a stii cand trebuie sa alegi alternative la aceasta bautura:

Ce cantitate de cafea este indicat a fi consumata?

Daca o consumi cu moderatie, cafeaua este considerata a fi benefica sanatatii tale, insa moderatia inseamna o singura ceasca de cafea pe zi de aproximativ 300-400 mg, ceea ce inseamna 2 cafele medii cumparate de la cafeneaua din colt. Este insa posibil sa dezvolti o toleranta la cafeina ceea ce ar putea insemna ca doze mai mari decat cele recomandate sunt necesare pentru a obtine efectele promise de consumul de cafea.

Care sunt efectele consumului excesiv de cafea?

Semne si simptome ale consumului excesiv de cafea pot include:

  • cresterea temperaturii corpului;
  • urinare frecventa;
  • deshidratate;
  • ameteli si dureri de cap;
  • dupa ce surplusul de energie dat de cafea dispare, ar putea sa apara un sentiment si mai mare de epuizare;
  • palpitatii;
  • stari de neliniste, de anxietate si de iritabilitate;
  • tremur al mainilor;
  • insomnii.

    Atunci cand doza de cafeina zilnica creste de-a lungul timpului, poate apare dependenta care este marcata de migrene, deshidratare si letargie. Daca crezi ca ai putea avea o problema din cauza consumului de cafea, incearca sa reduci cantitatea zilnica treptat si nu brusc. O poti inlocui cu ceaiuri de plante, apa de cocos, kombucha, macha sau ciocolata din pudra de roscove.

    Cum afecteaza cafeina organismul?

    Cafeina este clasificata ca fiind un stimulent deoarece creste circulatia compusilor chimici cum este cortizolul si adrenalina in organism. In doze mici, cafeina poate sa te ajute sa te simti mai concentrat si mai revigorat, insa in doze mari te va face sa simti anxietate, ceea ce poate cauza aparitia insomniei.

    Efectele cafeinei se resimt in 30 de minute de la consum si tin pana la doua ore si includ sentimentul ca ai mai multa energie si esti mai alert din punct de vedere mental dar si un puls cardiac crescut. Cafeina te poate face sa te simti deshidratat pentru ca ea este diuretica. Unii cercetatori cred ca efectul diuretic provine din cresterea fluxului de sange prin rinichi.

    Mai mult, cafeaua creste tensiunea arteriala, ceea ce poate fi extrem de periculos mai ales pentru persoanele care sufera deja de hipertensiune.

    Consumul scazut si moderat de cafea poate aduce beneficii semnificative sanatatii tale, insa in doze mari, cafeaua poate sa cauzeze reactii adverse care sa te afecteze in viata de zi cu zi si chiar sa cauzeze probleme de sanatate grave.

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri Cafea

    Articole recomandate

    Citeste si despre