Putem sa bem cafea in timpul sarcinii? Iata ce spun studiile!

/ / Modificat: 2018-10-01
Putem sa bem cafea in timpul sarcinii? Iata ce spun studiile!

Astazi, 1 octombrie, este Ziua Internationala a Cafelei, bautura la care femeile insarcinate sunt sfatuite sa renunte in perioada in care-si poarta in pantece copiii, pentru a nu le pune in pericol dezvoltarea si sanatatea. Vestea buna pentru viitoarele mamici care poftesc la cafea este ca se pot bucura in continuare de ea, daca nu fac excese, dupa cum arata studiile recente.

Pentru femeile insarcinate, consumul recomandat de cafea pe zi este de 200 mg pe zi (o ceasca obisnuita de cafea contine aproximativ 75-100 mg de cafeina). Specialistii atrag atentia ca putem depasi usor doza recomandata, daca suntem obisnuite sa mancam ciocolata sau sa bem ceaiuri sau bauturi carbogazoase, care au si ele in continut cafeina. Chiar si unele medicamente - cum ar fi analgezicele, antipireticele sau antialergicele - contin cafeina!

“Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentelor (EFSA), in Opinia Stiintifica privind Cafeina, a concluzionat ca femeile insarcinate ar trebui sa-si limiteze aportul de cafeina din toate sursele la 200 mg pe zi in timpul sarcinii. Cercetarile au sugerat ca un consum moderat de cafeina de 200mg/zi nu sporeste riscul de complicatii reproductive sau perinatale”, conform Asociatiei Romane a Cafelei.

Aceeasi sursa mentioneaza ca “studiile sugereaza ca consumul de cafea nu poate fi asociat unei fertilitatii reduse, nasterii premature sau decesului fetusului; sau este semnificativ asociat malformatiilor congenitale, desi sunt necesare mai multe investigatii pentru a confirma orice asociere sugerata cu malformatiile congenitale. Cercetarile privind pierderea sarcinii si cresterea fetala ofera anumite rezultate contradictorii si, prin urmare, sunt necesare mai multe studii. Spre exemplu, o lucrare sugereaza ca aportul moderat (ex. mai putin de 200mg/zi) de cafeina nu pare sa fie un factor major care contribuie la avort, in vreme ce un alt studiu sugereaza ca un aport mai mare (300mg/zi sau mai mult) de cafeina este asociat unui numar ridicat de avort intr-o etapa tarzie, desi autorii remarca o incertitudine inca nedemonstrata in intensitatea asocierii”.

Nu face excese!

Un studiu anterior a scos la iveala faptul ca, in cazul copiilor ale caror mame au consumat in timpul sarcinii mai mult de doua cesti de cafea pe zi, riscul de a se imbolnavi de leucemie a crescut cu 60%.

Cafeina ar putea fi responsabila pentru unele modificari din ADN-ul celulelor fetusului, care le-ar face mult mai susceptibile in ceea ce priveste dezvoltarea tumorilor, conform rezultatelor cercetarii aparute in publicatia “American Journal of Obstetrics and Gynaecology”.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cafea Cafea sarcina Beneficii cafea

Articole recomandate

Citeste si despre