Studiul care spune adevarul despre cafeaua consumata in sarcina

/ / Modificat: 2019-01-09
Studiul care spune adevarul despre cafeaua consumata in sarcina

Femeile care beau ceai cu cafeina sau cafea in timpul sarcinii au sanse mari sa dea nastere unor copii cu o greutate mica, conform unui studiu.

Chiar si cele care beau mai putin decat limita de "siguranta" de 200 mg cafeina - aproximativ doua cani de cafea instant sau trei cesti de ceai - sunt expuse riscului de a avea bebelusi cu o greutate mica la nastere sau chiar prematuri.

Cercetatorii de la Colegiul Universitar din Dublin considera ca problema este cafeina, care restrictioneaza fluxul sanguin catre placenta, afectand cresterea copiilor.

Rezultatele cercetarilor

Studiul, condus de medicul Ling-Wei Chen, a analizat 941 de perechi mama- nou-nascut din Irlanda. Ceaiul a fost principala sursa de cafeina (48%), urmat de cafea (38%).

Rezultatele au sugerat ca pentru fiecare supliment de 100 mg de cofeina - in jur de o jumatate de ceasca de cafea - consumata zilnic, in primul trimestru de sarcina, greutatea la nastere a scazut cu 72 grame.

Aceasta cantitate de cafeina a dus, de asemenea, la scaderea lungimii si a circumferintei capului bebelusilor, precum si varsta lor gestationala, care masoara durata sarcinii.

Concluziile au aratat ca femeile care au consumat multa cofeina au avut copii care au cantarit cu aproximativ 170 grame mai putin decat cei mai mici.

Chiar si la femeile care au consumat mai putin de 200 mg de cofeina, in conditii de siguranta, au aparut efecte semnificative. Aceasta este cantitatea considerata sigura de catre NHS.

Studiul a fost publicat in "The American Journal of Clinical Nutrition."

Ce recomanda specialistii

"Pe baza asociatiilor consistente pe care le-am observat si pentru ca multe sarcini sunt neplanificate, recomandam femeilor insarcinate sau celor care doresc sa aiba copii, sa-si limiteze consumul de cafea si ceai cu cafeina, daca nu pot renunta de tot.

Consumul ridicat de cafeina poate duce la scaderea fluxului de sange in placenta, care poate afecta ulterior cresterea fatului. Cafeina poate, de asemenea, traversa placenta cu usurinta si eliminarea ei incetineste pe masura ce sarcina progreseaza. Astfel, acumularea de cofeina poate aparea in tesuturile fetale," a declarat dr. Chen, pentru Reuters.

Cercetatorii sunt ingrijorati de faptul ca oamenii nu stiu cat de multa cofeina contine ceaiul pe care il consuma.

Ceaiul are mai putina cafeina decat o ceasca de cafea, dar cantitatea exacta depinde de timpul de preparare, de temperatura apei si de tipul ceaiului.

Departamentul de Servicii Nutritionale raporteaza ca o ceasca de ceai negru contine intre 23 si 110 mg de cafeina.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda femeilor sa consume mai putin de 300 mg de cofeina pe zi, in timpul sarcinii. In timp ce NHS si Colegiul American de Obstetrica si Ginecologie recomanda nu mai mult de 200 mg.

Cu toate acestea, cele mai recente studii sugereaza ca aceasta cantitate este prea mare, potrivit dr. De-Kun Li, un om de stiinta de la divizia de cercetare "Kaiser Permanente" din California de Nord, Oakland.

El nu a fost implicat in studiu, dar a gasit o legatura intre consumul de cafeina in timpul sarcinii si avortul spontan, in urma unei cercetari din anul 2015.

"Constatarile epidemiologice bazate pe consumul de cofeina raportat, de obicei, nu sunt foarte precise. Astfel, orice limite alese de ACOG si WHO pot fi considerate doar puncte de referinta," a spus dr. Li.

Din punct de vedere biologic, este putin probabil ca o cantitate de 300 mg sa fie riscanta, in timp ce 299 mg este in siguranta. Mesajul catre femei ar fi: "cu cat mai putin cu atat mai bine. Sfatul meu ar fi sa incerci sa reduci cat poti, iar daca poti renunta total la asta, ar fi chiar mai bine".

Alte studii

In 2008, un studiu efectuat pe 1.063 de femei insarcinate din San Francisco a aratat ca cele care consuma cel putin 200 mg de cofeina, in fiecare zi, au un risc de avort spontan de 25%, in comparatie cu 12% pentru cele care au evitat stimulentul, care se regaseste in bauturi racoritoare si ciocolata.

Un alt studiu a constatat ca consumul de cafeina in timpul sarcinii pare sa fie una dintre cauze pentru obezitatea din copilarie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cafea Cafea in sarcina Ceai

Articole recomandate

Citeste si despre