Prea tarziu pentru a deveni mama? Stii care este varsta considerata prea inaintata pentru conceptie?

/ / Modificat: 2017-11-27
Prea tarziu pentru a deveni mama? Stii care este varsta considerata prea inaintata pentru conceptie?

In ziua de azi momentul conceptiei este amanat de cele mai multe femei, din varii considerente. Cele mai multe tin de partea financiara. Multe femei cauta sa se afirme in plan profesional mai intai, in vreme ce altele au legatura cu maturitatea persoanelor, si cu faptul ca relatiile par sa se degradeze tot mai repede.

Care este varsta considerata prea inaintata pentru conceptie?

Medicii sustin ca dupa varsta de 35 de ani o sarcina este predispusa la mai multe riscuri decat una obtinuta inainte de aceasta varsta. Lumea de azi pare o lume a extremelor, ori devin mame copile mult prea necoapte, ori femeile amana sarcina cat mai mult posibil, ajungand chiar in situatia de a nu o mai obtine niciodata.

Medicii avertizeaza ca cu cat femeile asteapta cat mai mult sa faca un copil, cu atat creste riscul de aparitie a unei tulburari genetice la copil. In ciuda tuturor avertizarilor, statistici recente arata ca un procent marit de femei au conceput chiar si doi copii dupa varsta de 35 de ani.

De ce este mai greu sa concepi dupa varsta de 35 de ani?

O femeie se naste cu toate ovulele in ovarele ei. Pe masura ce timpul trece si femeia inainteaza in varsta, iar fertilitatea acesteia scade, in principal datorita faptului ca ovulatia nu se mentine in limitele predictibilitatii si nu mai este regulata.

Pe de alta parte si calitatea ovulelor scade semnificativ, existand chiar si cicluri de ovulatie unde nu sunt eliberate ovule noi. De asemenea, aditional posibilelor probleme enumerate mai sus, multe femei trecute de varsta de 35 de ani dezvolta o afectiune numita endometrioza, insotita de o scadere a fluidului cervical, de presiune marita a sangelui si sansele de a dezvolta diabet gestational se maresc si ele considerabil. Preeclampsia apare cu precadere in cazul sarcinilor la femeile de peste 35 de ani, dar nu este o regula.

Cum iti poti imbunatati sansele de conceptie dupa varsta de 35 de ani?

Unele femei incearca atat de mult, incat uneori ajunge sa para ca nu exista sanse de izbanda in obtinerea unei sarcini viabile. Exista insa cateva lucruri de avut in vedere de catre cea care isi doreste sarcina, pentru a sti ca facut tot ce a stat in putinta ei.

Consulta un medic ginecolog pentru sfaturi in preconceptie

Desi exista analize si ecografii recomandate in timpul sarcinii, un control inainte de conceptie este de dorit, mai ales in cazul femeilor care au avut pierderi de sarcina sau nu au reusit sa conceapa deloc pana la acel moment. Trecutul medical, stilul de viata, anumite teste si screening-uri, toate atarna in obtinerea unei sarcini.

Un medic iti poate determina in functie de ele sansele de a obtine o sarcina pe cale naturala, precum si obstacolele de care te poti lovi in incercarea de a avea un copil. Este mai bine sa fii pregatita si sa stii la ce sa te astepti, decat sa fi luata prin surprindere.

Incearca sa vezi timpul ca pe un aliat mai degraba decat ca pe un dusman

Uneori nu se obtine o sarcina imediat dupa primele incercari, poate dura mai mult timp, in functie de multe constante. Cu cat esti mai pregatita psihic pentru a nu ceda dupa primele incercari, cu cat esti constienta ca poate dura si cateva luni bune, vei fi mai concilianta si mai deschisa. Daca te astepti ca dupa ce ti-ai pus in gand sa faci un copil se va si intampla in luna urmatoare si totusi nu se intampla, risti sa fi dezamagita, sa te frustrezi si sa depui armele inainte de vreme.

Fii impacata cu corpul tau si posibilele lui limitari

Fiecare corp este diferit, de aceea si procesul de ovulatie difera de la femeie la femeie. Este important sa ai informatii concrete legate de ovulatia ta si regularitatea ei, sa poti recunoaste perioada cea mai fertila a lunii. Daca nu esti sigura de perioada de ovulatie a corpului tau, exista teste in acest sens pe care le poti cumpara de la farmacie fara prescriptie medicala, sau poti lua legatura cu un consultant in infertilitate care sa iti urmareasca evolutia mai exact.

Monitorizeaza ovulatia si imbunatateste calitatea ovulului

Ca si pe perioada sarcinii, poti apela cu incredere la suplimente menite sa iti fortifice organismul, care actioneaza local pentru a iti creste sansele de a ramane gravida. Acidul folic este extrem de benefic in acest sens si este recomandat sa incepi tratamentul inca inainte de conceptie, are efect atat asupra embrionului cat si asupra fatului. Suplimentele care contin myo-inositol sau melatonina au de asemenea efect benefic asupra aparatului reproductor la femei si sunt recomandate pentru sarcini viabile.

Diferenta intre a avea copii la 30 de ani si la 35 de ani

Probabil ca diferenta de doar 5 ani dintre 30 si 35 e ani nu iti pare semnificativa, insa cand vine vorba despre momentul potrivit pentru a deveni mama, diferenta aceasta presupune riscuri demne de luat in considerare. Este de preferat sa nu amani momentul.

Daca intre 18-24 ani femeia se afla in perioada cea mai fertila, fertilitatea unei femei incepe sa scada in jurul varstei de 32 de ani, deci exista posibilitatea sa devina mai dificil sa ramai gravida in jurul varstei de 35 de ani. Dupa varsta de 37 de ani fertilitatea scade brusc, iar probabilitatea pierderilor spontane de sarcina creste, iar complicatiile asociate cu sarcina sau nasterea cresc si ele.

Riscuri in ceea ce priveste o sarcina la 35 de ani sau mai mult

- Obtinerea sarcinii se poate lasa asteptata mai mult decat ai fi anticipat;

- Creste probabilitatea unei sarcini multiple (pentru mamele cu varsta cuprinsa intre 35-39 ani, una din 5 sarcini este cu gemeni);

- Cresc sansele de a dezvolta diabet gestational in sarcina;

- Cresc sansele de a dezvolta hipertensiune pe perioada sarcinii;

- Riscul unei nasteri premature creste si el si exista posibilitatea ca fatul sa se nasca cu o greutate mica;

- Creste riscul ca fatul sa dezvolte anormalitati cromozomiale, din aceasta cauza cresc sansele necesitatii unor interventii invazive de monitorizare in timpul sarcinii, precum amniocenteza sau prelevarea de vilozitati coriale;

- Pierderile de sarcina si avorturile spontane sunt mai des intalnite la femeile care raman gravide dupa varsta de 35 de ani.

Dupa ce ti-am pus la dispozitie aceste informatii, trebuie sa stii ca fiecare femeie decide pentru sine cand este momentul potrivit de a ramane insarcinata. Indiferent de riscuri sau de aspecte pozitive, nimeni nu garanteaza o sarcina lipsita de probleme la nicio varsta, asa cum nimeni nu poate garanta ca o sarcina produsa dupa varsta de 35 de ani nu va evolua total normal.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre