6 lucruri pe care iti vei dori sa le stii in sarcina

/ / Modificat: 2021-11-22
6 lucruri pe care iti vei dori sa le stii in sarcina

Sarcina poate deveni o perioada coplesitoare, in primul rand pentru mamici, dar si pentru cei din jur. Daca ar fi sa iei in calcul toate regulile, toate sfaturile mai mult sau mai putin avizate si toate reclamele care iti spun ca trebuie sa ai de toate, cu siguranta rezultatul ar fi unul departe de ceea ce ti-ai dori sa experimentezi in timpul sarcinii.

Iata ce este bine sa ai in vedere pe parcursul celor noua luni:

1. Nu toate investigatiile sunt obligatorii

Intr-o lume aflata in continua evolutie, varietatea analizelor si investigatiilor propuse in timpul sarcinii de catre medicina moderna poate deveni mai degraba o povara, in loc sa te ajute. Desi poate te vei simti datoare sa verifici absolut totul, afla ca nu orice investigatie destinata gravidelor este si obligatorie. In afara de examenul clinic general, examenul ginecologic si ecografiile de morfologie fetala, poti apela la testele genetice, pentru a fi pe deplin linistita cu privire la bebelusul tau.

2. Lasa-te ajutata

Vei deveni mama, asa ca e normal sa simti ca ai brusc o responsabilitate mult mai mare decat inainte. Cu toate acestea, tine minte ca nu trebuie sa le faci pe toate de una singura, altfel vei fi epuizata inca dinaintea sosirii bebelusului. Accepta ajutorul celor din jurul tau, atunci cand iti este oferit, indiferent ca este vorba despre organizarea casei pentru un nou membru al familiei sau doar de pregatirea cinei. Te vei simti mai ocrotita si vei putea sa-ti folosesti energia pentru ceea ce iti face placere.

3. „Ceea ce e bine” nu inseamna acelasi lucru pentru toata lumea

Multe persoane din jurul tau se vor simti datoare sa iti ofere fel si fel de sfaturi, iar tu poti fi tentata sa le aplici pe toate, chiar daca nu rezonezi neaparat cu ele. Este important sa iti amintesti ca nu toti functionam dupa aceleasi principii si acest lucru e valabil si atunci cand vine vorba despre sarcina si copii. E perfect normal sa nu fii de acord cu absolut toate sfaturile si sa alegi doar ce consideri ca este mai bine pentru tine si familia ta.

Poate tu nu crezi in superstitiile legate de sarcina sau poate consideri ca este benefic pentru bebelus sa doarma langa voi. Filtreaza sfaturile primite dupa cum iti dicteaza instinctul si nu te sfii sa impui limite celor din jur daca te simti invadata.

4. Nimeni nu detine controlul absolut, cu atat mai putin in sarcina

Nu esti o mama mai putin buna daca accepti ca unele lucruri pur si simplu nu depind de tine. Dimpotriva, acest pas te va elibera de sentimentele de vinovatie si te va scuti de un consum enorm de energie. Situatiile neprevazute fac parte din viata noastra de zi cu zi, iar o sarcina nu este cu nimic mai simpla, asa ca incearca sa iei fiecare provocare asa cum este si sa fii blanda cu tine atunci cand lucrurile nu merg neaparat conform planului.

5. Bucurati-va impreuna de fiecare etapa

Adu-ti mereu aminte ca familia ta este prinsa si ea in valtoarea schimbarilor aduse de sarcina si ofera-i sansa sa se bucure alaturi de tine. Desi uneori ti se poate parea altfel, noua luni trec repede, bebelusul se dezvolta pe zi ce trece si toate se intampla cu o viteza ametitoare. Conexiunea dintre tine si cei dragi va fi cu atat mai profunda, cu cat veti trai impreuna emotia primelor miscari ale bebelusului, bataile inimii ascultate in timpul ecografiei sau, de ce nu, montarea patutului pana tarziu in noapte.

cumparaturi bebelus

6. Imparte cumparaturile pentru bebe cu cei dragi

Exista o vorba care spune ca, in zilele noastre, un copil nu se face, ci se cumpara. Cheltuielile cu investigatiile medicale sunt doar inceputul, urmeaza ani si ani de cumparaturi si alte cheltuieli de tot felul. Cu siguranta va exista un moment cand familia si prietenii te vor intreba daca te pot ajuta cu ceva si acela este momentul cand ar trebui sa raspunzi cat se poate de sincer. Fa-ti o lista cu cele necesare in primele luni de viata ale bebelusului tau si impartaseste-o cu cei dragi. Poate unele dintre ele nici nu vor trebui cumparate, ci le poti imprumuta. Aminteste-ti mereu ca bebelusii cresc extrem de repede, asa ca nu vei avea nevoie de unele lucruri pentru prea multa vreme.

In acelasi timp, nu tot ce ti-ai dori sa cumperi pentru cel mic iti va fi de folos, asa ca incearca sa te limitezi la lucrurile cu adevarat necesare. Vei evita multe cheltuieli in acest fel si nici nu iti vei incarca spatiul in mod inutil.

Sarcina aduce cu sine provocari la care nu te-ai fi gandit vreodata, dar si momente unice, de care meriti sa te bucuri din plin. De aceea, tine minte sa iti stabilesti intotdeauna prioritatile dupa cum simti tu ca este mai bine pentru tine si puiul tau. Peste ani, micile bucurii vor conta mai mult decat orice.

Sursa foto: Shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sarcina 25 ani Sarcina 30 ani Sarcina 35 ani Sarcina 40 ani Sarcina 45 ani

Articole recomandate

Citeste si despre