Cancer mamar sau tumora benigna a sanului? Cand ar trebui sa ne ingrijoram?

/ / Modificat: 2022-05-24
Cancer mamar sau tumora benigna a sanului? Cand ar trebui sa ne ingrijoram?

Cancerul mamar este cea mai temuta afectiune de catre femei. Statisticile arata o imbunatatire a supravietuirii pacientelor post diagnostic de cancer la san, insa cu toate ca astazi femeile au la dispozitie modalitati moderne de screening, cancerul este deseori diagnosticat tardiv.

Ce este cancerul mamar?

Cancerul mamar este o afectiune oncologica grava, care afecteaza in tara noastra, anual, peste 12.000 de femei, fiind cea mai des intalnita forma de cancer la femeile in intreaga lume. Cancerul mamar incepe cu o leziune de mici dimensiuni la nivelul sanului, care se poate dezvolta si afecta intreg organismul, prin migrarea celulelor canceroase la nivelul altor organe.

Cancerul mamar mostenit

 Un important factor de risc al aparitiei cancerului mamar este istoricul familial. Astfel, riscul de a face cancer de san este mai mare la femeile care au avut cazuri in familie (mama, sora, fiica). in cazul in care o femeie are cunostinta despre cazuri de cancer mamar in familie, poate efectua o testare genetica de depistare a mutatiei BRCA.

in cazul in care testul arata prezenta acestei mutatii, femeia poate apela la o mastectomie profilactica, adica la extirparea sanului chiar daca acesta nu a dezvoltat o leziune maligna. in orice caz, aceasta metoda chirurgicala este una profilactica, iar decizia apartine in totalitate femeii.

Ce facem cand descoperim o formatiune la san?

Orice modificare la nivelul sanului poate ridica suspiciunea de cancer mamar. Vestea buna este insa ca cel mai adesea, acestea se dovedesc a fi formatiuni benigne. Afectiunile benigne ale sanului NU sunt de origine canceroasa.

Tot ce trebuie sa facem la depistarea oricarei formatiuni la nivelul sanului este sa o investigam indeaproape iar in cazul in care se dovedeste a fi benigna sa o mentinem sub atenta monitorizare, anuala sau la interval de sase luni, asa cum recomanda medicul specialist.

Care sunt formatiunile benigne ale sanului?

Afectiunile benigne pot fi: modificari fibrochistice ale sanului, chisturi sau fibroadenoame. De asemenea, mai pot fi diagnosticate si alte tipuri de afectiuni benigne precum infectii, traumatism sau depozite de calciu.

Cand sa ne ingrijoram?

Ideal este sa nu ajungem sa ne ingrijoram. Screening-ul de preventie efectuat anual de catre orice femeie ne poate tine departe de un diagnostic tardiv cu putine optiuni si mai putin control asupra bolii. Astfel, daca respectam indicatiile si recomandarile specialistilor de a efectua anual ecografia sau mamografia de screening, putem sta linistiti ca ceea ce palpam nu este o forma avansata de cancer mamar.

Cancerul mamar necesita timp pentru a se dezvolta si a ne invada corpul, de aceea pentru a castiga acest timp trebuie sa il descoperim in stadiu precoce.

Asadar, atunci cand depistam o modificare la nivelul sanului, trebuie considerat faptul ca diverse alte boli, altele decat cancerul mamar, pot produce noduli la san, modificandu-le dimensiunea si senzatia la palpare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cancer de san

Articole recomandate

Citeste si despre