Aspirina scade riscul de cancer de colon

Cancerul colorectal se mai numeste si de colon si este un tip de cancer ereditar, dar care apare si sub influenta unui stil de viata dezorganizat - diete sarace in nutrienti si mai ales fibre, sedentarism, fumat, exces de alcool etc. Dozele scazute de aspirina, administrate pe baza unui program special si in conditii prestabilite de medici are efect profilactic impotriva cancerului clorectal.

medical

Cancerul de colon si aspirina, cum se influenteaza?

Aspirina se pare ca ar putea avea acest efect profilactic administrata intr-o doza de numai 75 mg pe zi. Efectul de protectie incepe la un an dupa administrare atat la persoanele care se afla sub incidenta factorilor de risc, dar si la celelalte persoane.

Aceasta idee a mai fost vehiculata si in trecut, insa pana acum nu s-a identificat exact ce doza are efectul protector si la cat timp dupa administrare incep sa se vada rezultatele.

Cercetarile realizate de-a lungul timpului pe bolnavi de cancer colorectal, dar si pe persoane sanatoase cu factor de risc si nu numai au aratat ca o doza mica de aspirina administrata zilnic:

  • scade cu 22% riscul de a dezvolta boala;

  • dupa 5 ani de administrare a acestei doze, riscul este redus cu 30%.

Antiinflamatoarele nesteroidiene si influenta lor asupra cancerului colorectal

Specialistii au mai descoperit si ca administrarea constanta de alte antiinflamatoare nesteroidine are acelasi efect ca aspirina. Efectul survine numai daca este administrat conform unui plan prestabilit de medici. Din categoria acestui tip de medicamente fac parte, pe langa aspirina, si:

  • ibuprofenul;

  • naproxenul.

Este prima descoperire de acest gen care arata o relatie de cauza-efect intre un medicament si preventia cancerului colorectal, stabilindu-se clar care sunt parametrii in care trebuie administrata medicatia si dupa cat timp apare efectul. In timp ce efectul de profilaxie apare dupa un an de administrare, specialistii sutin ca acesta creste direct proportional cu anii in care este administrat.

Medicii avertizeaza ca administrarea aspirinei in acest scop fara indrumarea unui specialist este periculoasa. Nu orice persoana poate lua aspirina si aceasta nu are efect la toti pacientii. Inainte de a incepe sa iei aspirina in vederea protejarii de cancer colorectal este obligatorie consultarea unui medic si o serie de analize medicale anterioare.

Ce este cancerul de colon sau colorectal?

Cancerul colorectal este o tumora maligna dezvoltata in peretele colic si rectal. Acesta apare ca urmare a inmultirii neobisnuite si necontrolate a unor celule cu tesut anormal intr-un grup care prezinta caracter canceros.

Persoanele in varsta, cu antecedente in familie ale acestui tip de cancer, dar si cu un stil de viata defectuos sunt cele mai predispuse la declansarea lui.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cancer colorectal colon Afectiuni intestin gros Aspirina prevenire cancer colorectal

Daniela Ganciu

Pasionata de cuvinte cu sens, puse in forme si ambalaje practice si utile pentru orice mamica sau viitor parinte. Intotdeauna scriu cu gandul ca articolul va deveni un ghid, un prieten, un ajutor pentru cititorii mei.

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul