6 boli actuale care ameninta sanatatea mamicilor

/ / Modificat: 2011-07-19
6 boli actuale care ameninta sanatatea mamicilor

femeieExista cateva boli actuale care iau in vizor mai mult femeile si care sunt hotarate sa le ameninte sanatatea mai mult ca oricand. Medicii sustin ca cele mai multe boli grave care afecteaza mamicile pot fi prevenite. Iata care sunt ele si cum poti sa le tii cat mai departe de tine!

1. Boli de inima

Bolile de inima sunt din ce in ce mai frecvente printre mamicile si femeile stresate, pe care le acapareaza usor grijile si care au un sistem imunitar scazut. Acestea pot fi prevenite daca:

  • nu fumezi;
  • mananci echilibrat;
  • faci controale medicale de rutina;
  • ai grija de greutatea ta;
  • eviti abuzurile de alcool;
  • te relaxezi cat mai mult.

cancer_piele_soare_femeie2. Cancer

Multe tipuri de cancer "ataca" sexul feminin – de san, ovarian, de col uterin etc. Acestea au capatat o amploare din ce in ce mai mare in epoca moderna. Dar se pare ca si alte tipuri par sa castige teren in cazul femeilor: de piele, colorectal etc.

Cea mai eficienta metoda profilactica a cancerului este prezentarea in mod constant la controalele medicale de rutina. Cancerul este mai usor de prevenit si de tratat cand este in faza incipienta. In rest, un stil de viata sanatos si un sistem imunitar puternic te tin la distanta de aceste probleme.

3. Boli pulmonare cronice

Afectiunile cronice ale aparatului respirator inferior au inceput sa-si puna amprenta din ce in ce mai mult pe femei. Acestea sunt localizate la nivelul plamanilor – printre cele mai frecvente fiind bronsita, emfizema si alte afectiuni grave cauzate de fumat.

Cel mai important este sa te lasi de fumat sau sa eviti acest viciu mortal, sa stai deoparte de poluanti si substante toxice si sa previi recurenta infectiilor respiratorii comune (gripa, raceala, pneumonie etc.).

inima4. Alzheimer

Alzheimer-ul nu poate fi prevenit si nici tratat, dar exista o serie de factori de risc care pot grabi declansarea. Este indicat sa stai cat mai departe de acestia:

  • hipertensiune arteriala;
  • niveluri crescute de colesterol;
  • boli de inima;
  • atac cerebral;
  • diabet etc.


De asemenea, o viata cat mai echilibrata din punct de vedere alimentar, fizic si psihologic iti poate asigura o sanatate mentala prelungita.

diabet_de_tip_2_zahar_sange5. Diabet de tip 2

Cel mai comun tip de diabet – de tip 2 – afecteaza in majoritate femeile. Acesta afecteaza felul in care corpul foloseste zaharul din sange. Daca este ignorat si netinut sub control acesta duce la probleme precum:

  • boli cardiace;
  • afectiuni oculare;
  • deteriorarea nervilor si alte complicatii.


Diabetul de tip 2 este una dintre bolile cronice care se previn cu ajutorul unui stil de viata sanatos. Este important sa iti tii greutatea sub control, sa faci cat mai mult sport si sa mananci sanatos.

6. Atac cerebral

Atacul cerebral este o afectiune foarte grava care poate diminua semnificativ calitatea vietii. Din pacate, femeile sunt mai "vizitate" de acesta. Nu poti controla o mare parte dintre cauzele acestuia (istoric familial, varsta, rasa etc.), dar poti avea grija sa nu cresti si mai mult sansele.

Pentru aceasta este important sa tii sub control anumite afectiuni de care poti suferi – colesterolul, hipertensiunea arteriala sau diabetul. Fa numai alegeri sanatoase in stilul tau de viata si vei scadea semnificativ sansele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate mamici Diabet Cancer san Cancer ovarian Cancer col uterin Afectiuni inima Hipertensiune arteriala

Articole recomandate

Citeste si despre