Cum le vorbim copiilor despre Alzheimer

/ / Modificat: 2022-10-09
Cum le vorbim copiilor despre Alzheimer

Alzheimer, o boală care îi lasă pe cei mai în vârstă membri ai familiei fără amintiri, este greu de înțeles pentru cei care îi iubesc cel mai mult, nepoții lor. Uitarea, neglijența și schimbările de dispoziție sunt cele mai comune simptome.

Deși copiii se tem că bunicii lor nu îi vor recunoaște, ei sunt capabili să înțeleagă ce li se întâmplă dacă le explicați corect. Iată cum ar trebui să procedați:

Cu un limbaj colocvial. Spuneți-le că bunicul este bolnav, că s-ar putea să aibă un comportament anormal și că este ceva ce li se întâmplă doar unor persoane. Faceți-o cu un vocabular adaptat vârstei sale, astfel încât să vă poată înțelege.

Clarificați-le îndoielile. Imaginația copiilor este infinită, așa că oferiți-le informațiile necesare despre patologie, astfel încât să nu facă presupuneri greșite.  Răspundeți la toate întrebările lor, pentru că astfel nu le va fi teamă.

Fără jenă. Singura modalitate de a-i face pe copiii să vadă boala Alzheimer ca pe ceva normal este să le vorbiți despre ea. 

Dacă nu te recunoaște

Momentul stânjenitor în care un bunic nu-și recunoaște nepotul îi întristează adesea pe copiii mici. Atunci când se întâmplă acest lucru, vorbiți cu copilul și explicați-i că nu este vina bunicului, ci a bolii, ceea ce înseamnă că uneori memoria lor nu funcționează bine și uită lucruri, nume, persoane sau locuri, dar că trebuie să se comporte normal cu ei, să-i îmbrățișeze și să-i sărute și să le spună că îi iubesc. Sugerați să încercați să le dați indicii pentru ca ei să vă recunoască.

Dragoste și timp împreună

Medicii insistă asupra faptului că afecțiunea și sentimentul de a fi ținut în brațe și îngrijit îi ajută enorm pe cei care suferă de Alzheimer. Este, de asemenea, foarte pozitiv să crească timpul pe care bunicii și nepoții îl petrec împreună. În acest fel, copiii înțeleg mai bine ce se întâmplă cu bătrânii lor, iar aceștia din urmă nu se simt neînțeleși. Activitățile de rutină, cum ar fi să faci patul, să uzi plantele sau să ieși la plimbare, sunt benefice pentru amândoi.

Pe lângă dragostea pe care un nepot o are pentru bunicul său, micuțul tău va învăța și alte valori fundamentale datorită bolii Alzheimer: respectul față de cei care suferă de o boală; răbdarea atunci când încearcă să-i reamintească situații pe care le-au împărtășit împreună; înțelegerea uitării constante și a schimbărilor de dispoziție și poate chiar simțul umorului pentru a râde cu bunicul în cele mai neașteptate situații.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Boli

Articole recomandate

Citeste si despre