Pasi pentru sani sanatosi

/ / Modificat: 2005-10-19
Pasi pentru sani sanatosi





 

Grija pentru sanii tai inseamna mai intai de toate a te obisnui cu ei, cu felul in care arata si simt de obicei, astfel vei putea observa foarte usor orice schimbare ciudata ce poate aparea la nivelul sanilor. Noi iti recomandam ca atunci cand ai observat o astfel de schimbare sa consulti un specialist pentru stabili carui fapt se datoreaza aceasta.

Cum sa lupti impotriva cancerului la san?

Cel mai bine ar fi sa iti stabilesti un regim pentru sanatatea sanilor care sa se axeze in principal pe felul in care tu ai grija de ei, pe examinarile regulate pentru a te asigura ca este depistat la timp un eventual cancer,  si pe diminuarea  riscului de dezvoltare a unui cancer la san.

Iti prezentam cateva lucruri pe care poti sa le faci daca vrei sa ai  sanii sanatosi:

- Daca ai intre 20 si 30 de ani, in momentul in care mergi la medicul tau  pentru un control de rutina, cere sa ti se examineze sanii, de preferat o data la 3 ani.

- Daca ai peste 40 de ani, este recomandat sa-ti faci o mamografie in fiecare an. Mamografiile sunt facute femeilor care nu prezinta simptome de cancer la san. De asemenea ar trebui sa consulti specialistul pentru a fi supusa unui examen clinic o data pe an.

- O simpla mamografie (o doza scazuta de raze X) poate detecta cancerul la san cu doi ani inainte ca simptomele sa apara.  Cercetatorii sustin ca noile mamografii digitale sunt cu 15 – 20 % mai eficiente in descoperirea tumorilor canceroase la femeile pana in 50 de ani, precum si la cele cu tesutul mamar dens si la femeile abia intrate la menopauza.

Inainte de a te programa pentru o mamografie, asigura-te ca aceasta nu iti va afecta sanatatea, ca intruneste standarde profesionale ridicate de siguranta si calitate.

Daca prezinti un risc ridicat de a fi diagnosticata cu  cancer la san, vorbeste cu medicul tau daca sa iti faci o mamografie sau nu inainte de implinirea varstei de 40 ani.

Sanii nostri sunt organe complexe care trec prin schimbari normale pe tot parcursul vietii noastre, aceasta datorandu-se in principal fluctuatiilor hormonale la pubertate, in timpul diferitelor perioade de ciclu menstrual, in timpul sarcinii si alaptarii, la menopauza si in perioada de dupa. Incepand cu varsta de 20 de ani ar trebui sa discuti cu medicul tau  despre beneficiile unei autoexaminari lunare a sanilor. Aceasta te va ajuta sa-ti cunosti mai bine sanii, si vei observa foarte usor orice aschimbari apar ulterior.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre