Grasimea este buna?

/ / Modificat: 2017-05-23
Grasimea este buna?

Grasimea are o reputatie dezastruoasa si este asociata cu tot ce este mai rau pentru sanatate. Cand spunem grasime spunem alimente nesanatoase, boli cardiovasculare, colesterol crescut si kilograme in plus la silueta. Insa nu toate grasimile sunt daunatoare! Desi pare greu de crezut exista si efecte benefice ale grasimii in sanatatea ta! Descopera-le!

Grasimi bune, grasimi rele

Nu toate grasimile sunt rele pentru noi. Exista grasimi care sunt benefice organismului si grasimi care fac o defavoare sanatatii lui:

- grasimi saturate (sunt cele "rele" - se gasesc in general in surse animale);
- grasimi nesaturate (polinesaturate, mononesaturate - se regasesc in general in surse vegetale).

Beneficii ale grasimii in organism

Exista acizi grasi esentiali pentru buna functionare a organismului. Corpul tau nu este in masura sa produca anumiti acizi grasi benefici, cum ar fi acid linoleic sau acid alfa-linoleic, de aceea ei trebuie procurati din mancare. Grasimea este de asemenea necesara pentru mentinerea sanatatii pielii si joaca un rol esential in imbunatatirea functiei vederii si in dezvoltarea creierului la bebelusi si copii.

Ea a fost asociata mult timp cu straturile adipoase din corp. Este adevarat ca are foarte multe calorii (9 calorii/gram), insa asocierea intre grasime si kilogramele in plus a fost mult timp exagerata. Multi specialisti sustin ca este gresit sa punem semnul egal intre grasimile alimentare si cele corporale.

Te poti ingrasa si daca nu mananci grasimi si mananci cantitati exagerate de carbohidrati sau proteine. Excesul de calorii din orice sursa alimentara este vinovat pentru kilograme in plus, nu neaparat grasimea. Medicii sustin ca grasimea ofera de 2 ori mai multa energie decat proteinele sau carbohidrati. De asemenea, ea ajuta la transportul substantelor nutritive in corp. Riscurile grasimilor "rele" sau saturate in organism.

Exista o relatie de cauzalitate intre cantitatea de grasime consumata si bolile cardiovasculare.

Dieta bogata in grasimi saturate si trans (ambele fac parte din categoria grasimilor nocive) creste nivelul de colesterol din sange, contribuind la aparitia unor mici cheaguri in artere care blocheaza circulatia sangelui cu oxigen la inima si creier. Totusi, unii specialistii sustin ca nici macar dietele foarte sarace in grasimi nu reusesc sa reduca cheagurile formate in venele de sange, decat in foarte putine cazuri.

Iata cateva trucuri pentru a evita cat mai mult alimentele bogate in grasimi saturate din meniul tau zilnic:

- evita semipreparatele (prepara acele tipuri de mancare preferate - pizza, paste - la tine acasa, cu ingrediente proaspete);

- evita foietajele si produsele de patiserie;

- consuma carne slaba, lactate dietetice sau cu un continut scazut in grasimi, legume si fructe proaspete, cereale integrale etc.;

- foloseste la gatit uleiuri sanatoase ca cel de masline sau floarea sarelui si evita margarina sau untul.

Cata grasime trebuie sa mananci zilnic?

Atunci cand mergi la cumparaturi analizeaza cu atentie continutul de grasimi de pe eticheta produselor. Acestea sunt notate fie ca grasimi saturate, fie ca nesaturate si exprima o cantitate anume, care este un procent din doza zilnica recomandata. Numai in acest fel vei reusi sa iti dai seama cam cate grasimi mananci zilnic si sa iti echilibrezi dieta. Doza zilnica recomandata de grasimi este strans legata de nevoia de calorii pe care o are corpul pentru a functiona la capacitate normala.

Grasimile la a caror cantitate trebuie sa fii atenta sunt cele saturate (provenite de la animale in principal) si cele trans (tot nocive, care se gasesc in margarina, semipreparate, prajeli etc.).

- 1800 calorii/zi (doza zilnica recomandata este intre 40 si 70 g de grasime) 14 g grasimi saturate; 

- 2 g grasimi trans. 2200 calorii/zi (doza zilnica recomandata este intre 49 si 86 g de grasime) 17 g grasimi saturate;

- 3 g grasimi trans. 2500 calorii/zi (doza zilnica recomandata este intre 56 si 97 g de grasime) 20 g de grasimi saturate 3 g de grasimi trans.

Majoritatea alegerilor tale alimentare trebuie sa fie in grasimi nesaturate. Acestea trebuie sa fie dominante in meniul tau pentru o dieta echilibrata, pentru ca au rolul de a distruge cheagurile formate de grasimile rele in organism si de a incuraja o circulatie sanguina corecta, esentiala pentru sanatatea organismului.

Alimente care contin grasimi saturate benefice organismului tau sunt:

- ulei de masline, susan, porumb, floarea soarelui;

- seminte de floarea soarelui;

- seminte de dovleac;

- soia;

- fructe de mare;

- avocado; 

- nuci si alune etc.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre