Meseria, alegere rationala sau emotionala?

/ / Modificat: 2013-10-02
Meseria, alegere rationala sau emotionala?

BCR-meserie copilDaca stam sa ne gandim la cum ne-am ales noi meseriile e clar ca am facut-o emotional.

Dar cum e potrivit sa ne comportam cu copiii nostri? E bine sa ii lasam sa-si aleaga meseria cu inima sau cu mintea? Nu exista nicio regula categorica, asa cum nicio regula nu este batuta in cuie in ceea ce priveste educatia copiilor. Totul se rezuma la alegeri de modele si atitudini educationale.

Credem insa ca ar fi recomandat sa folosim mereu calea de mijloc. Nici prea exigent, nici prea ingaduitor, nici prea emotional, nici prea rational. De fapt mai potrivit ar fi sa privim problema alegerii meseriei ca fiind si emotionala si rationala, deci dupa modelul "si, si" in defavoarea lui "nici, nici".

Argumentele rationale e bine sa se regaseasca in alegere, insa ele trebuie sa completeze si sa construiasca pe temelia ridicata de latura emotionala. Pentru ca, hai sa recunoastem, nimeni nu vrea sa faca ceva ce nu ii place si nu va fi fericit facand-o doar pentru ca ii aduce venituri.

Pentru ca alegerea sa fie cea potrivita, adica aceea care sa il imbogateasca spiritual si profesional pe micutul devenit adult, atunci trebuie ca ea sa porneasca din suflet, dintr-o pasiune sau un talent.

Copilul merita incurajat sa-si descopere potentialul, sa isi urmeze instinctul si talentul. Sa aiba rabdare si sa cunoasca toate aspectele rationale pentru care e potrivit sau nu sa aleaga o meserie sau alta. Poate suna bine sa zici ca esti astronaut, dar esti gata sa te pregatesti o viata, sa renunti la nenumarate bucurii specifice varstei pentru a fi in forma perfecta si dintr-un motiv banal sa nu fii tu cel trimis in spatiu? Merita? Iti doresti asta?

Copilul tau s-ar putea sa imbratiseze aceste argumente rationale si sa renunte. Asta inseamna ca pur si simplu nu isi dorea atat de mult sa fie astronaut. Insa daca e pregatit sa isi asume atat partile negative, cat si cele pozitive ale unei meserii, atunci incurajeaza-l si lasa-l sa isi urmeze calea.

Datoria noastra de parinti este sa le oferim PERSPECTIVE, sa le asternem dinainte oportunitatile pentru ca ei sa poata alege ceea ce ii face fericiti.  O sansa de care putem profita o reprezinta renta Magister de la BCR Asigurari de Viata. Ea reprezinta un ajutor pe care il stabilim azi pentru viitorul lui de maine. Indiferent de alegerea pe care o va face si indiferent de cata atentie va acorda emotionalului sau rationalului, copilul devenit adult va beneficia de un sprijin financiar care ii va largi orizontul de PERSPECTIVE. Il va ajuta sa faca ceea ce isi doreste, fie ca asta inseamna sa isi continue studiile sau sa intre in lumea afacerilor.

Urmareste in continuare 50 de povesti de succes si afla cat de important este sa ai perspective atunci cand faci o alegere care iti va marca intreaga existenta. Informeaza-te, implica-te, actioneaza!

Taguri Economii bani parinti

Articole recomandate

Citeste si despre