Joaca sau pregatire pentru viitor?

/ / Modificat: 2013-10-02
Joaca sau pregatire pentru viitor?

BCR_joaca_viitor_copilAzi imi umbla prin minte intrebarea: copiii nostri se joaca pentru a invata si exersa meseria de mai tarziu sau pur si simplu experimenteaza diverse lucruri pentru a culege putin din fiecare pentru mai tarziu?

Daca stau sa ma gandesc mai bine mi-am surprins deseori fetita jucandu-se de-a doctorul cu papusile ei.

M-am bucurat privind-o, sensibilizata de naivitatea copilareasca cu care vorbea si imita comportamentele pe care le-a vazut in desene animate sau in experientele ei cu medicii din realitate. Dar niciodata nu mi-am pus problema ca poate asta este un semnal ca fetita mea are inclinatii catre meseria de doctor si ca poate formula "cand o sa fiu mare, o sa ma fac doctorita" nu este o simpla afirmatie, ci o dorinta.

Specialistii spun ca spre sfarsitul celui de al patrulea an de viata, copiii ating apogeul activitatii imaginative, iar un observator atent poate gasi cheia interpretarii dorintelor copiilor.

In al cincilea an de viata, copilului ii creste receptivitatea si, concomitent,  rationamentul. El se gandeste la cele auzite si invatate. Acesta este motivul pentru care ne trezim de multe ori ca micutii nostri ne pun diverse intrebari legate de o poveste pe care au ascultat-o cu destul de mult timp in urma.

Specialistii spun ca acesta este momentul in care copilul se gandeste mult si incearca sa se exprime. Parintii copiilor de 5 ani observa ca ei incep sa manifeste interes pentru zgomotele animalelor pe care incearca sa le imite, fac rime usoare sau creeaza cuvinte. Le plac povestile in care eroii sunt animale, carora le atribuie propriile lor sentimente.

Adevarul e ca si fetita mea imagineaza povesti. Uneori porneste de la o intamplare reala pe care o imbogateste cu noi peripetii sau, jucandu-se cu papusile, isi inchipuie tot felul de aventuri.

Poate ca toate situatiile pe care si le imagineaza in postura de medic inseamna mai mult pentru ea si poate ar trebui sa ma ocup mai mult de inclinatiile ei. Poate cine stie, asta va fi meseria pe care o va practica tot restul vietii. Sau poate e o simpla joaca pe care a invatat-o la gradinita. In orice caz o sa am grija ca viitorul ei sa fie cat mai promitator si sa aiba un orizont cat mai larg de PERSPECTIVE pentru ca ea sa poata alege ceea ce i se potriveste.

Am aplicat azi pentru renta Magister de la BCR Asigurari de Viata. Astfel, fetita mea va beneficia la varsta de 18 ani de un ajutor pentru un inceput de succes. Nu stiu ce se va intampla pana atunci, dar am vrut sa ii asigur o sansa pentru viitor.  Poate e cazul sa o faci si tu.

Vezi in continuare 50 de povesti de succes si afla cat de mult conteaza pentru copilul tau un viitor plin de PERSPECTIVE.  Eu m-am convins!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Economii bani parinti

Articole recomandate

Citeste si despre