Surse de poluare in casa ta

/ / Modificat: 2013-09-11
Surse de poluare in casa ta

Desi ar putea parea greu de crezut, aerul poate fi mai poluat in interiorul casei decat in exterior. Compusii organici volatili (COV) sunt substante daunatoare pentru sanatatea umana si pentru mediu si, cu toate acestea, se gasesc in multe produse de uz caznic. Din cauza acestor substante poti resimti dureri de cap, greata, ochi si gat iritat.

Copiii sunt cei mai afectati de aerul poluat din casa, intrucat ei respira mai repede decat adultii si inhaleaza astfel mai mult aer. Iata cateva dintre cele mai importante surse de poluare din casa ta!

Covoarele pot emana chimicale

Eruptii cutanate, iritatii ale ochilor, probleme cu gatul sunt doar cateva dintre problemele de sanatate pa care le poti simti daca pui un covor nou in incapere. Adezivul din covor emana gaze care pot fi daunatoare. Pentru a evita aceste probleme de sanatate, este indicat sa alegi un covor cu un nivel redus de compusi organici volatili si dupa ce il instalezi sa stai departe de camera respectva pret de cateva zile.

In cazul in care copilul tau sufera de alergii sau astm, este bine sa ai in vedere alte optiuni pentru podeaua casei.

Vopselele pot polua aerul

Intrucat vopselele emana gaze daunatoare, acestea polueaza aerul. Pentru a minimaliza riscurile asupra sanatatii, este recomandat sa alegi o vopsea cu un procent cat mai mic de compusi organici volatili si sa tii ferestrele deschise in timp ce vopsesti.

In plus, camera trebuie lasata sa se aeriseasca pana in momentul in care vopseaua este complet uscata. Tine copiii la distanta in tot acest timp, astfel incat sa preintampini problemele de sanatate!  

Vasele din teflon afecteaza sanatatea

Vasele care nu permit lipirea mancarii au alte defecte. Acestea emit gaze toxice atunci cand sunt incalzite la temperaturi foarte mari. De exemplu, vasele din teflon sunt periculoase pentru sanatatea ta si a familiei, intrucat emit substante chimice nocive.

Pentru a evita problemele de sanatate, este indicat sa nu folosesti vasele din teflon in cuptor la temperaturi ridicate. De asemenea, este recomandat sa folosesti intotdeauna un ventilator de evacuare. In locul vaselor din teflon, le poti folosi pe cele din fonta sau din otel inoxidabil.  

Produsele de curatare, daunatoare pentru organism

Chimicalele care se gasesc in unele produse de curatate pot fi toxice daca sunt inhalate. Acestea pot provoca eruptii cutanate si iritatii la nivelul tractului respirator. Probleme grave din cauza produselor de curatare pot avea persoanele care sufera de probleme ale pielii si alergii.

Produsele care contin amoniac si clor pot constitui un adevarat pericol pentru copiii care sufera de astm. In locul acestor produse, poti curata folosind apa fierbinte, bicarbonat de sodiu, lavete din microfibra si alte produse mai putin toxice.

Odorizantele de camera, periculoase pentru sanatate

Potrivit unor studii recente, odorizantele de camera pot provoca dificultati respiratorii si dureri de cap. Rezultatele cercetarii au aratat ca 1 din 3 persoane care sufera de astm a intampinat probleme respiratorii din cauza odorizantelor.

Testele realizate de Natural Resources Defense Council au aratat ca unele odorizante contin ftalati, un produs chimic responsabil cu problemele hormonale si de dezvoltare ale copiilor. Pentru a evita problemele de sanatate cauzate de odorizante poti folosi ierburi aromatice precum rozmarinul, busuiocul sau menta si un sistem foarte bun de ventilatie a aerului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Chimicale Produse toxice

Articole recomandate

Citeste si despre