Greseli comune in disciplinarea copilului. Sunt toxice

/ / Modificat: 2021-05-15
Greseli comune in disciplinarea copilului. Sunt toxice

Cuvantul “disciplina” provine de la cuvantul latin “discipulus” care inseamna un ordin necesar pentru efectuarea uceniciei. Disciplina este esentiala in cresterea unui copil. Aceasta trebuie aplicata in cel mai bun mod, dar cu blandete. Copiii trebuie sa creasca cu o stima de sine sanatoasa si puternica.

Pentru a creste armonios si a fi fericit, copilul are nevoie de linite si reguli. Sa invete ce este corect si ce este gresit, de ce este important sa faca un anumit lucru. Problema apare in momentul in care disciplina este asociata cu autoritarismul si pedeapsa. Prin urmare, disciplinare copilului se poate transforma usor intr-o disciplina toxica, care-I face mai mult rau decat bine.

Greseli comune in disciplinarea copilului

Cele mai comune greseli in disciplinarea copilului, care sunt toxice pentru acesta, sunt:

Etichetarea

Cand iti etichetezi copilul, chiar daca in momentul respectiv o faci fara sa-ti dai seama si apoi regreti acest lucru sau pur si simplu crezi ca facand asta copilul va adopta un alt comportament, nu faci decat sa-I scazi increderea in el. Prin urmare renunta la a-I pune etichete precum: “Esti rau”, „Esti lenes”, „Esti insuportabil”.

Amenintare

Amintarea este o forma de violenta. Chiar daca uneori aceasta este subtila, ea este intotdeauna une cu efecte puternice si devastatoare asupra stimei de sine a copiilor. Amenintarile, chiar daca sunt de genul “daca nu esti cuminte, nu vine Mosul” sau “Daca nu-ti faci temele, nu iesi afara”, acestea ii fac pe copii sa priveasca mediul inconjurator ca fiind unul ostil.

Comparatii cu alte persoane

Incercarea de a corecta un comportament prin compararea minorului cu fratele mai mic sau mai mare ori cu un prieten, coleg sau alta persoana, mesajul transmis este unul daunator. Prin asta ii transmiti copilului ca nu iti place de el si nu il accepti asa cum este si ci ca vrei sa fie cum este altcineva. Cand va ajunge adult nu ve inceta sa se compare cu altii si sa se invinovateasca pentru faptul ca nu este si el la fel. Va ajunge un adult anxios si cu stima de sine scazuta.

Autoritarismul si pedepsele

Aceste forma de disciplina genereaza doar frica. Copilul simte frica, nu va mai repeta acels lucru din acest motiv, dar nu va intelege care este scopul pentru care trebuie sa faca ce i se spune sau sa nu faca un anumit lucru. Un copil crescut cu teama devine un adult cu resentimente si poate deveni, la randul lui, violent.

Apeleaza la disciplina pozitiva

Apeleaza in schimb la disciplina pozitiva. Aceasta forma de disciplina il va face pe copil sa te respecte, chiar si in momentele in care esti ferm si ii impui lucruri care nu ii fac placere. Prin disciplina pozitiva ii transmiti copilului atat dragoste, cat si fermitate, iar copilul raspunde mult mai bine la acest comportament.

Apeleaza la acest tip de disciplina luand in considerare aceste cinci aspecte:

- Tratati-va reciproc cu bunatate si tandrete. Aveti grija de comunicare in toate dimensiunile sale: verbale si non-verbale.

- Respectul trebuie sa fie de ambele parti (parinti – copii, si invers) 

- Aveti grija de legaturi ca fiind cea mai importanta comoara.

- Ai incredere in copil si implica-l in luarea deciziilor.

Spune-i ca este important si unic.

- Investiti in dezvoltarea inteligentei emotionale deoarece aceasta va va ajuta sa va conectati mai bine.

Sursa foto: 680news.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Disciplina copil Greseli de disciplina Produse toxice

Articole recomandate

Citeste si despre