Reziduurile toxice, pericolul ascuns din sosetele pentru bebelusi

/ / Modificat: 2019-06-04
Reziduurile toxice, pericolul ascuns din sosetele pentru bebelusi

Sosetele copiilor au tendinta sa dispara una cate una, asa ca probabil te gandesti ca ar fi bine sa nu investesti foarte mult in ele.

Oricum vor ajunge desperecheate, nu-i asa? Dar iti dam un motiv, spunem noi, suficient de bun sa nu te zgarcesti atunci cand le cumperi si sa te uiti la calitate, nu la pret.

Un studiu realizat recent arata ca produsele textile low cost contin cantitati mai mari de bisfenol-A si parabeni decat cele din magazinele "de firma". Cercetatorii au stabilit ca 9 din 10 sosete pentru copii de pana la 4 ani contin reziduuri toxice care pot provoca modificari hormonale si boli.

Pentru realizarea studiului, echipa de specialisti a analizat 32 de perechi de sosete pentru copii achizitionate din magazine de calibru diferit, iar diferentele sunt semnificative cand vine vorba de cantitatea de substante toxice care se regasesc in tesatura.

Analiza chimica si testele biologice efectuate pentru a cuantifica activitatea hormonala au aratat o concentratie de 25 de ori mai mare de bisfenol-A in sosetele achizitionate din magazinele low cost, decat in cele achizitionate din magazinele de franciza sau exclusiviste. Concentratia de parabeni este mai mica decat cea de bisfenol-A, iar diferentele intre magazine sunt mai mici.

Cercetarea a aratat activitatea hormonala poate suferi modificari ca din cauza concentratiei mari de bisfenol-A si parabeni la care sunt expusi copiii. La doua din zece sosete din magazinele low cost a fost identificata activitate hormonala estrogenica, iar la una din trei - activitate antiandrogenica. Mai exact, compusii toxici din aceste textile se comporta ca hormonul feminin si antagonizeaza cu cel masculin, ceea ce poate duce la boli endocrine atat la copii, cat si la adulti.

Expunerea la perturbatori endocrini poate provoca ADHD, probleme genitale si urinare, pubertate precoce, obezitate, hipotiroidism, infertilitate, diabet sau cancer.

Cercetatorii sunt de parere ca riscurile expunerii bebelusilor si copiilor la acesti compusi chimici exista in ciuda faptului ca nu se stie cum si cat se pot absorbi acestia prin piele, cat de mult scade concentratia la spalat sau daca putem vorbi despre o contaminare a apei si a celorlalte haine ale bebelusului.

De asemenea, exista riscul contaminarii pe cale digestiva, stiut fiind faptul ca bebelusilor le place sa duca picioarele la gura, cu sau fara sosete. Prin urmare, parintii trebuie sa fie atenti ca micutii lor sa nu bage sosetele in gura.

Dupa realizarea studiului, grupul de cercetatori a demarat o campanie ce are ca obiectiv informarea parintilor despre riscurile contaminarii cu acesti compusi periculosi, pregatirea personalului medical pentru a furniza recomandari potrivite, avertizarea producatorilor si importatorilor cu privire la calitatea produselor pe care le comercializeaza si determinarea administratiilor nationale si europene sa impuna reguli mai stricte privind concentratia maxima de perturbatori endocrini din textile.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Produse toxice

Articole recomandate

Citeste si despre