Este o idee buna sa incluzi in dieta copilului tau suplimente alimentare?

/ / Modificat: 2022-01-27
Este o idee buna sa incluzi in dieta copilului tau suplimente alimentare?

Daca micutul tau beneficiaza zilnic de o dieta variata si experimenteaza alimente în culori si texturi diferite, s-ar putea sa beneficieze de toate elementele nutritive, mineralele si vitaminele de care are nevoie pentru o dezvoltarea armonioasa. Mai mult, sunt vitamine precum A si D care, daca sunt în exces, sunt stocate în tesuturi, iar în cantitati foarte mari chira ar putea îmbolnavi copilul. De asemenea, dozele mari si pe perioade îndelungate de minerale precum zincul sau fierul pot avea efecte negative.

Aceste lucruri nu înseamna, însa, ca cel mic nu poate avea nevoie de suplimente alimentare pentru copii, ci doar ca acestea trebuie administrate numai sub îndrumarea medicului.

Cand sunt necesare suplimentele pentru copii?

Pentru multi copii administrarea de suplimente alimentare este o necesitate. Daca cei mici nu au obiceiuri alimentare sanatoase, nu accepta sau nu beneficiaza de toate grupele de alimente, singura solutie pentru cresterea si dezvoltarea lor armonioasa este administrarea de suplimente alimentare pentru copii. De exemplu, daca familia este vegana si copilul nu consuma deloc produse de origine animala precum lactatele sau ouale, medicii recomanda parintilor sa aiba în vedere administrarea vitaminelor A si B12, D, fier, calciu si zinc sub forma de suplimente.

Copilaria este perioada de dezvoltare a creierului si, daca micutului îi lipsesc din alimentati anumite vitamine, suplimentele sunt o necesitate. Totodata, rahitismul este o afectiune a oaselor si are drept cauza aportul redus de vitamina D si expunerea insuficienta la lumina soarelui.

Oricare ar fi situatia, parintii trebuie sa se consulte cu medicul pediatru înainte de administrarea suplimentelor alimentare pentru copii.

Ce ar trebui stiut despre deficitul de fier

Unii copii de varste mici au deficit de fier, iar acesta cauzeaza anemia, o afectiune care limiteaza capacitatea sangelui de a transporta oxigen. În cele mai multe situatii, anemia poate fi ameliorata prin alimentatie. Copilul ar trebui sa primeasca cel putin 15 mg de fier pe zi din alimente si, daca nu este posibil, ar trebui administrate suplimente cu fier care sa acopere deficitul.

Un alt aspect important este faptul ca un consum exagerat de lapte poate genera anemie feripriva. Acest lucru este justificat de lipsa de interes a micutului pentru alte alimente care sunt surse de fier.

Cand stii daca cel mic bea prea mult lapte?

Daca cel mic bea maximum 960 ml de lapte, nu ar trebui sa fie motive de îngrijorare. Însa, daca este depasita aceasta cantitate si parintii nu îl pot convinge pe copil sa consume alimente care contin fier, va fi necesara o discutie cu medicul pediatru. S-ar putea ca acesta sa decida ca este necesara administrarea unui supliment alimentar de fier.

Totodata, dupa varsta de un an, parinti ar trebui sa îi administreze micutului si vitamina D si sa continue sa îi ofere copilului diverse alimente bogate în fier. Astfel, în scurt timp, nu va mai fi necesara suplimentarea cu fier.

Suplimente de vitamina D pentru bebelusi

Medicii pediatri considera ca cel mai bun lucru pe care parintii îl pot face este sa expuna copiii la soare cu moderatie si, în cazurile extreme, sa fie folosita protectia solara. Aceasta, însa, chiar daca protejeaza copilul de radiatiile solare si reduce riscul de cancer, are dezavantajul ca împiedica producerea pe cale naturala a vitamine D.

De aceea, parintii care au bebelusi trebuie sa discute cu medicul pediatru despre necesitatea unor picaturi cu supliment de vitamina D. Imediat dupa nastere, bebelusul ar trebui sa beneficieze zilnic de un aport minim de 400 UI de vitamina D.

Daca micutul este alaptat la san, partial sau total, el va primi cu siguranta necesarul zilnic de vitamina D, înca din prima zi de nastere, iar suplimentarea ar trebui începuta dupa întarcare. Daca bebelusul este hranit cu formula de lapte, este foarte posibil ca aceasta sa fie completata cu necesarul de vitamina D, deci sa nu fie nevoie de suplimente.

Suplimentele de fier pentru bebelusi

În al treilea trimestru de sarcina, toti bebelusii sanatosi primesc de la mama suficient fier. Astfel, daca se nasc la termen, în primele patru luni de viata ei nu vor mai avea nevoie de suplimente.

De asemenea, nou-nascuti alaptati la san, pana la varsta de patru luni, beneficiaza de doza zilnica recomandata pentru ei de fier si, din nou, nu este nevoie de suplimente. Însa, dupa patru luni, pentru ca laptele matern nu este foarte bogat în fier, poate apare riscul unei deficiente si medicul poate recomanda un supliment lichid de fier, dar numai pana la diversificarea alimentatiei. Aceeasi situatie este si în cazul bebelusilor alaptati partial la san.

Daca nou-nascutul este alimentat numai cu lapte praf, pana la varsta de un an se recomanda administrarea unei formule îmbogatita cu fier. De asemenea, bebelusii nascuti prematur care au putine rezerve de fier, indiferent daca sunt alaptati la san sau cu formula de lapte, au nevoie de suplimente de fier.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Suplimente alimentare copii Dieta copil

Articole recomandate

Citeste si despre