Planificarea financiara a bugetului familial! Cum sa faci economii si sa asiguri viitorul familiei tale

/ / Modificat: 2020-07-13
Planificarea financiara a bugetului familial! Cum sa faci economii si sa asiguri viitorul familiei tale

Cand auzim termenul de educatie financiara avem tendinta sa credem ca aceasta este dedicata persoanelor care lucreaza in domeniul finantelor. Insa acest lucru este total gresit. Educatia financiara se refera la notiunile de baza pe care orice persoana trebuie sa le insuseasca. Acestea cuprind administrarea veniturilor, prioritizarea si planificarea cheltuielilor, dar si economiile.

Planificarea financiara

Planificarea financiara este primul pas in ceea ce priveste educatia financiara si este deosebit de importanta, in special pentru femeile care au copii si care au mai multe cheltuieli, dar si o nevoie mai mare de venituri si optiuni financiare. Desigur, planificarea financiara este foarte importanta pentru orice persoana, inclusiv pentru femeile de cariera sau pentru femeile care lucreaza in corporatii si au nevoie de mai multa flexibilitate financiara.

Administrarea banilor – bugetul de venituri si cheltuieli

Primul pas in planificarea financiara este crearea unei liste cu toate cheltuielile necesare intr-o luna, care sa cuprinda facturile, alimentele necesare pentru toata familia, consumabile indispensabile, etc.

Pe aceeasi foaie scrie toate veniturile pe care le obtii intr-o luna. Daca este vorba despre bugetul familial, adauga toate veniturile voastre. Scade apoi cheltuielile socotite anterior. Din ceea ce ramane pastreaza jumatate pentru a-i adauga intr-un cont de economii, iar restul il poti cheltui pentru micile sau ii poti pastra pentru situatii neprevazute ce pot aparea pana la salariul urmator.

Importanta economisirii banilor

Cand vine vorba despre planificarea financiara este foarte important ca din bugetul familial sa poti economisi bani pe care sa-i investesti apoi in educatia copiilor si, de ce nu, in vacante sau excursii.

De asemenea este foarte important sa acorzi o atentie deosebita investitiilor pe termen lung, precum: planificarea pensionarii, implinirea unor visuri (pornirea unei afaceri, cumpararea unei masini, a unei case, etc.) si economii pentru „zile negre”. Stabileste insa in mod clar care sunt prioritatile pe termen scurt, mediu si lung. Atunci cand faci planul investitiilor, ai grija sa fie unul realist nu fantezist. Fa-ti apoi un calcul in care sa estimezi cati bani ar trebui sa pui lunar pentru aceste investitii pentru a avea parte de un viitor sigur si, daca este necesar, orienteaza-te catre alte surse de venituri, in timpul liber.

Atunci cand este vorba despre bugetul familial este importat sa existe cel putin trei surse de venituri, astfel incat sa acopere toate nevoile (cheletuieli, economii, investitii).

Atentie! Daca la final de luna iti raman bani, adauga-i fie in contul de economii, fie in cel de investitii. Nu te grabi sa-i cheltuiesti la impuls pe lucruri de care nu ai cu adevarat nevoie.

Importanta educatiei financiare la copii

Educatia financiara este foarte importanta si pentru copii, chiar daca putini parinti constientizaza acest lucru. Cei mici trebuie sa stie de la varste fragede de unde vin banii. Nu trebuie sa ramana cu impresia ca acestia apar ca prin minune si ca pot cumpara cu ei orice isi doresc. In plus, copiii trebuie invatati inca din primii ani de viata sa faca diferenta intre nevoi si dorinte. Iar cel mai important este exemplul parintilor, care trebuie sa fie un un model pentru copii in ceea ce priveste administrarea banilor. Cu cat educatia financiara incepe mai timpuriu in viata copilului, cu atat vor fi mai pregatiti dupa varsta de 20 de ani pentru a lua decizii responsabile in ceea ce priveste veniturile.

Afla mai multe informatii despre educatia financiara

Daca vrei sa afli mai multe informatii despre educatia financiara si planificarea financiara a bugetului familial, platforma https://elearning4you.ro/ iti pune la dispozitie un curs video online, pe care-l poti accesa la orice ora din zi si din noapte, din confortul casei tale. In plus, ai posibilitatea de a face parte dintr-o comunitate interesata de aprofundarea educatiei financiare.

Mai mult decat atat, dupa absolvirea cursurilor vei beneficia de consultanta online gratuita timp de 30 de minute pentru a-ti lamuri orice neclaritati privind planificarea financiara a bugetului familial.

Taguri Economii parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre