Conditia ESENTIALA pentru a primi zile libere platite pentru supravegherea copiilor

/ / Modificat: 2020-09-17
Conditia ESENTIALA pentru a primi zile libere platite pentru supravegherea copiilor

Parintii cu copii cu varsta de pana in 12 ani pot beneficia de zile libere platite daca micutii invata partial sau exclusiv online din cauza coronavirusului, in baza OUG 147/2020. Totusi, un lucru nespecificat clar in actul normativ, a fost clarificat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru: doar parintii acelor elevi din scoli in care au fost raportate cazuri de coronavirus vor beneficia de concediu platit pentru supravegherea copilului!

O multime de parinti care au solicitat in septembrie zile libere in baza OUG 147 au avut surpriza sa afle ca nu se incadreaza in limitele acesteia. Angajatorii lor nu erau obligati, conform actului normativ, sa le acorde zile libere platite cu 75% din salariul de baza, deoarece copiii lor nu invatau la scoli in care prezenta fizica la cursuri era suspendata din cauza existentei unor cazuri de coronavirus, ci cu scop preventiv sau din motive de logistica.

"Pentru noul an scolar, se vor acorda, prin OUG nr. 147/2020, zile libere platite unuia dintre parinți pentru supravegherea copilului/copiilor atunci cand, in baza anchetei epidemiologice a Directiei de Sanatate Publica din judet/Municipiul Bucuresti, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta decide suspendarea prezentei fizice, cursurile urmand a se desfasura in format online", a explicat ministrul Violeta Alexandru.

Ministrul a subliniat ca este o situatie in care trebuie facuta o diferenta clara, pentru ca statul sa nu se trezeasca in situatia de a deconta integral salariile tuturor parintilor care nu isi duc copiii la scoala si pentru a nu incuraja renuntarea la serviciu sub "umbrela" OUG 147:

Revenirea copiilor la scoala este importanta. La fel si a parintilor la serviciu. Absenta lor de la serviciu pe o durata lunga ii afecteaza in mod direct, in primul rand, pe dansii pentru ca vor avea de recuperat ulterior revenirii la munca și, in al doilea rând, pe angajatori - oameni care au nevoie de ei pentru continuarea in bune conditii a activitatii societatii/institutiei.

Violeta Alexandru a sugerat autoritatilor locale sa se implice in sustinerea familiilor. "Ma bazez pe autoritatile publice locale sa se implice mai mult, de exemplu sa isi puna problema organizarii, in depline conditii de siguranta, de servicii suport pentru supravegherea copiilor", a punctat ministrul.

Ce este concediul de supraveghere a copilului

Parintii din Romania care au copii cu varsta de cel mult 12 ani pot beneficia de zile libere pentru supravegherea celor mici atunci cand scolile sunt inchise. Concediul supraveghere copil este reglementat de doua acte normative cu foarte mici diferente intre ele.

OUG 147 din august 2020 prevede ca parintilor le va fi decontata integral, la valoarea bruta, indemnizatia primita de la angajator in zilele libere de care beneficiaza cand copilul invata online partial sau exclusiv ca urmare a depistarii de cazuri de coronavirus in scoalala care este inscris.

Legea 19 din 2020 prevede acordarea de zile libere platite, decontate de stat la valoarea neta a indemnizatiei, atunci cand cursurile unitatilor de invatamant sunt suspendate din cauze meteorologice sau in alte situatii extreme in care autoritatile decid inchiderea scolilor.

Afla totul despre CONCEDIU SUPRAVEGHERE COPIL si cu cat sunt platite zilele libere pentru supravegherea copilului

Sursa: Edupedu 

Taguri Zile libere parinti

Articole recomandate

Citeste si despre