Mai multe zile libere pentru o categorie de parinti. Cine sunt norocosii care vor beneficia de doua saptamani platite

/ / Modificat: 2022-05-23
Mai multe zile libere pentru o categorie de parinti. Cine sunt norocosii care vor beneficia de doua saptamani platite

O categorie de parinti din Romania va beneficia de doua saptamani libere de la stat, potrivit unei Hotarari de Guvern. Este vorba despre cei care isi inscriu copiii la cresa.

Potrivit hotararii de Guvern ce contine metodologia de functionare a creselor, angajatorii din Romania, fie de stat, fie privati, vor fi obligati sa acorde zile libere angajatilor care au copii pe care tocmai i-au inscris la cresa.

Parintii vor putea, astfel, sa fie alaturi de micutii lor timp de doua saptamani, dupa ce i-au inscris la cresa sau intr-o unitate de educatie timpurie, in timpul programului unitatii. Concret, este vorba de 10 zile lucraoare in care parintii se pot asigura ca micutul lor se adapteaza in colectivitate.

HG nr. 566/2022 a fost publicata deja in Monitorul Oficial si stipuleaza ca parintii pot sa ii insoteasca pe cei mici la cresa timp de doua saptamani.

Conditii privind inscrierea copiilor la cresa

Cresele au fost incluse la inceputul lui 2022 in sistemul national de invatamant preuniversitar, iar structura anului scolar va fi aceeasi ca la gradinite. Unitatile isi pot suspenda activitatea 30 de zile pe an pentru reparatii, curatenie si dezinsectie, iar in perioada vacantelor isi pot restrange activitatea in functie de cererile primite de la parinti si cu respectarea planificarii concediilor cadrelor didactice.

Inscrierea la cresele de stat este gratuita si nu poate fi refuzata pe criterii discriminatorii. Dosarul de inscere la cresa trebuie sa contina actele de identitate ale copiilor si parintilor, adeverinte de angajat pentru parinti sau reprezentanti legali, pentru program prelungit.

Grupele in cresele de stat sunt alcatuite astfel:

• grupa mica (0-12 luni) - in medie 7 copii, minim 5, maximum 9

• grupa mijlocie (13-24 de luni) - in medie 12 copii, minim 8, maximum 15

• grupa mare (25-36 de luni) - in medie 12 copii, minim 8, maximum 20.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zile libere parinti

Articole recomandate

Citeste si despre