Concediu supraveghere copil

/ / Modificat: 2020-09-16
Concediu supraveghere copil

Anul scolar 2020-2021 este unul atipic, in care foarte multi copii din Romania vor invata partial sau exclusiv online. In functie de evolutia situatiei epidemiologice in pandemia COVID-19 autoritatile ar putea decide oricand suspendarea cursurilor (daca riscul de raspandire a virusului va deveni major, iar rata de infectare va creste peste 3/1000 de locuitori). In aceste conditii, cei mai multi parinti s-au intrebat ce se va intampla atunci cand copiii vor sunt nevoiti sa invete de acasa. Ei bine, ei vor beneficia de concediu supraveghere copil, reglementat prin OUG 147/august 2020.

Parintii cu copii cu varste pana in 12 ani pot beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor in situatia limitarii sau suspendarii activitatilor didactice care presupun prezenta efectiva a copiilor la cresa, gradinita sau scoala, ca urmare a raspandirii SARS-CoV-2.

Concediul pentru supravegherea copilului se acorda doar unuia dintre parinti, indiferent ca lucreaza la stat sau in mediul privat, daca au copii care invata exclusiv online sau in sistem hibrid (fata in fata alternativ cu online).

Angajatorul este obligat să acorde zilele libere daca angajatul solicita acest drept; refuzul constituie contraventie si va fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 1000 si 2000 de lei pentru fiecare persoana careia i se refuza concediul, in limita valorii cumulate de 20.000 de lei.

In ce conditii se acorda concediul pentru supravegherea copilului

Concediul pentru supravegherea copilului este reglementat si de legea 19/2020 si se poate solicita si in contextul suspendarii activitatii didactice din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme.

Zile libere pentru supravegherea copiilor se acorda parintilor/ parintilor adoptivi /persoanelor care au copii incredintati in vederea adoptiei / persoanelor care au copii in plasament sau in tutela. Acestia trebuie sa intruneasca urmatoarele conditii:

  • au copii inscrisi la cresa, gradinita sau scoala, cu varsta de pana la 12 ani sau, dupa caz, au copii cu dizabilitati cu varsta de pana la 26 de ani, inscrisi in cadrul unei unitati de invatamant
  • locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca
  • celalalt parinte nu beneficiaza, la randul sau, de zile libere pentru supravegherea copilului.

Cine nu poate beneficia de concediu de supraveghere a copilului 

Prevederile actelor normative care reglementeaza acordarea concediului de supraveghere a copilului nu se aplică angajatilor sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajatilor din penitenciare si personalului din unitatile sanitare publice, personalului din serviciile sociale rezidentiale si altor unitati considerate strategice.

Acestia vor beneficia de o majorare salariala in cuantum de 75% din salariul de baza/salariul de functie/solda corespunzatoare unei zile lucratoare, ce va fi acordata in conformitate cu numarul de zile lucratoare din perioada in care ar fi trebuit sa beneficieze de concediu.

Majorarea se acorda doar unuia dintre cei doi parinti, in baza unei cereri si a unei declaratii date de celalalt parinte care nu beneficiaza de acest drept, documente care se depun la angajator in luna curenta pentru luna anterioara.

Majorarea nu se ia in calcul la pensiile militare de stat, dar este supusa impozitarii si calculului contributiilor sociale obligatorii.

Totodata, nu pot beneficia de zile libere pentru supravegherea copilului acei parinti care:

  • se afla in concediu de crestere a copilului si primesc indemnizatie
  • sunt asistentii personali ai unui copil aflat in intretinere
  • se afla in concediu de odihna / fara plata
  • au contractul de munca suspendat ca urmare a intreruperii activitatii angajatorului
  • nu realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor, din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, activitati agricole, silvicultura si piscicultura.

Cum se platesc zilele libere pentru supravegherea copilului

Parintii aflati in concediu supraveghere copil vor fi platiti in continuare de angajator. Indemnizatia pentru fiecare zi libera va fi in cuantum de 75% din salariul de baza corespunzător unei zile lucratoare (dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat).

Indemnizatia este supusa impozitarii si platii contributiilor de asigurari sociale, de asigurari sociale de sanatate, precum si platii contributiei asiguratorii pentru munca. Sumele nete ce vor reveni angajatilor vor fi decontate de stat, impozitul si contributiile fiind suportate de angajator, in situatiile prevazute in Legea 19/2020; in schimb, statul va deconta integral indemnizatia parintelui, adica suma bruta, in situatiile prevazute in OUG 147/2020.

In cazul famililiilor monoparentale in care parintele este angajat al sistemului national de aparare, ordine publica si securitate nationala, angajat in sistemul penitenciar sau in unitati sanitare publice, indemnizatia pentru zilele libere acordate pentru supravegherea copilului se calculeaza si se plateste conform prevederilor legale specifice ce reglementeaza acordarea invoirilor/permisiilor/zilelor libere platite.

Acte necesare pentru obtinerea concediului de supraveghere a copilului

Zilele libere pentru supravegherea copilului se acorda la cererea unuia dintre parinti, depusa la angajator.

Cererea va fi insotita de o declaratie pe proprie raspundere completata de celalalt parinte (exceptie fac familiile monoparentale), conform careia acesta nu a solicitat, la randul sau, concediu de supraveghere a copilului la locul de munca, nu se afla in concediu de odihna sau fara plata si nu are contractul de munca suspendat.

Dosarului pentru concediul de supraveghere a copilului i se ataseaza copii dupa certificatul de nastere al copilului sau al copiilor.

Unde este cazul, se depune si o copie a certificatului de incadrare in grad de handicap al copilului ori adultului in varsta de pana la 26 de ani.

Articole recomandate

Citeste si despre