Suma maxima acordata parintilor cu copiii in scoala online. Cum beneficiezi de zile libere si indemnizatie

/ / Modificat: 2021-10-03
Suma maxima acordata parintilor cu copiii in scoala online. Cum beneficiezi de zile libere si indemnizatie

Parintii ai caror copii vor invata in sistem online in valul patru al pandemiei Covid-19 pot beneficia de zile libere platite de stat, conform unei Ordonante de Urgenta adoptate de Guvern pe 2 octombrie. Pentru a putea beneficia de indemnizatie, sunt, insa, o serie de conditii ce trebuie indeplinite simultan.

OUG privind acordarea de zile libere platite parintilor si altor categorii de persoane in contextul raspandirii SARS-CoV-2 a fost adoptata in ciuda lipsei avizului obligatoriu de la Consiliul Economic si Social, conditionat de avize de la alte 17 institutii, care nu au fost acordate.

Cine beneficiaza de zile libere platite in timpul scolii online

Actul normativ stabileste conditiile in care parintii copiilor cu varste pana la 12 ani, sau 26 de ani in cazul celor cu dizabilitati, pot beneficia de zile libere platite de stat pentru a putea ramane acasa cu copiii in timpul scolii online sau cand acestia au nevoie de supraveghere, daca sunt inscrisi in unitati de invatamant sau de educatie timpurie anteprescolara.

Parintii pot beneficia de zile libere platite daca indeplinesc, concomitent, alte doua conditii:

• celalalt parinte nu beneficiaza de zile libere sau, dupa caz, parintele care solicita acordarea de zile libere se afla in una din situatiile prevazute la art. 3 din Legea 277/2010 privind alocatia pentru sustinerea familiei;

• locul de munca ocupat nu permite munca la domiciliu sau telemunca.

Prevederile respectivei OUG se aplica pe perioada starii de alerta, dar doar pana la incheierea anului scolar 2021-2022, cu exceptia perioadelor de vacanta.

Cati bani vor primi parintii care stau acasa cu copiii in timpul cursurilor online

Sumele acordate parintilor care indeplinesc conditiile prevazute in OUG se vor ridica la 75% din salariul de baza corespunzator unei zile lucratoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din castigul salarial mediu brut, pentru fiecare zi libera acordata. Concret, parintii vor putea primi o indemnizatie de cel mult 150 de lei pe zi, suma ce va fi supusa impozitarii si contributiilor sociale.

Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, aproximativ 20.000 de persoane ar putea beneficia de acest tip de sprijin, bugetul estimat pentru 2021 fiind de 150 de milioane de lei si de 300 de milioane de lei pentru 2022.

Taguri Dosar indemnizatie Zile libere parinti

Articole recomandate

Citeste si despre