Dr. Alexis Cochino:"Vaccinati-va copiii! Gripa este o infectie severa ce poate avea urmari foarte grave"

/ / Modificat: 2019-11-20
Dr. Alexis Cochino:

Cea mai buna metoda de prevenire a gripei la copiii mai mari de 6 luni este vaccinul gripal. Pentru ca sezonul rece a debutat deja, iar riscul de viroze si infectii respiratorii este din ce in mai mare, medicii trag un semnal de alarma in special pentru parinti, in ceea ce priveste vaccinarea antigripala. 

Doctorul Alexis Cochino, presedintele Asociatiei Pro Imunizare, prezent la evenimetul din cadrul campaniei "Protejeaza-ti copilul de gripa," atrage atentia, intr-un interviu acordat exclusiv site-ului copilul.ro, ca virusurile gripale sunt extrem de periculoase si pot aduce chiar moartea, daca nu sunt prevenite prin vaccinare. 

Copilul.ro: Cat de important este sa ne vaccinam copiii impotriva gripei?

Alexis Cochino: Este foarte important, deoarece gripa este o infectie severa care poate sa aiba urmari serioase sau poate chiar sa te omoare, chiar daca nu ai si alte probleme. Cu atat mai mult daca suferi si de alte afectiuni. O alta metoda mai eficienta de prevenire a gripei nu exista. Doar vaccinul.  

Copilul.ro: Cand este cel mai bine sa se faca vaccinul antigripal?

Alexis Cochino: La inceputul sezonului, adica lunile octombrie-noiembrie. 

Copilul.ro: Ce mesaj aveti pentru parintii care nu vaccineaza copiii de frica efectelor adverse? Stiti ca exista in Romania si persoane publice care au spus ca au avut probleme cu copiii dupa vaccin! 

Alexis Cochino: Vaccinurile, ca orice alte medicamente au efecte adverse. Nimeni nu neaga asta, doar ca, in comparatie cu majoritatea medicamentelor pe care le folosim, efectele adverse in cazurile vaccinurilor sunt mult mai rare. In marea majoritate a cazurilor sunt efecte adverse usoare, dar sunt extrem de rare. Imcomparabile cu consecintele infectiei. 

Vaccinurile sunt unele dintre cel mai bine supravegheate produse medicale, cel mai bine evaluate pana la punerea pe piata. Si cel mai bine supravegheate ulterior. Multi oameni isi inchipuie ca odata cu punerea lor pe piata, totul s-a incheiat. Nu este asa! Exista un sistem activ de supraveghere a efectelor adverse care ar putea sa apara la produsele deja aparute pe piata. 

Copilul.ro: Cum se poate preveni gripa daca nu se gaseste vaccinul sau daca sunt persoane care nu isi permit sa-l cumpere?

Alexis Cochino: Exista oameni care nu isi permit sa dea aproximativ 20 de euro, cat costa acest vaccin, insa, pe de alta parte, cred ca acesti oameni, procentual, sunt putini. Romania a ajuns la un nivel suficient de mare de dezvoltare economica incat majoritatea populatiei de la oras isi poate permite vaccinarea antigripala. 

Copilul.ro: S-a spus ca virusul de anul acesta va fi mult mai puternic decat virusul de anul trecut. Ce ne puteti spune? 

Alexis Cochino: Nu exista virus mai puternic sau mai putin puternic. Exista virus care nu a mai circulat de mult sau a circulat in ultima perioada. De aceea este important ca oamenii, mai ales copiii sa se vaccineze, pentru ca dupa o infectie sau dupa vaccinare, un timp esti protejat. Dar daca o anumita tulpina nu a mai circulat de cativa ani si intra in viata noastra, va gasi populatia nepregatita, fara anticorpi. Ceea ce inseamna ca va determina o epidemie, care va avea consecinte. 

Copilul.ro: Cat de importanta ar fi o lege a vaccinarii? 

Alexis Cochino: Eu cred ca regulile de bun comportament in societate trebuie sa fie intarite si de o lege. Sa va dau un exemplu, care poate sa para pueril: ce-ar fi daca n-ar exista lege ca atunci cand este semaforul rosu, trebuie sa stai? De ce trebuie sa stai? Ca sa nu ii faci rau celui care trece pe verde. Cred ca la fel este si cu legea vaccinarii. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccin Vaccin antigripal

Articole recomandate

Citeste si despre