Nas infundat la bebelusi si copii

/ / Modificat: 2017-08-25
Nas infundat la bebelusi si copii

Nasucul infundat la bebelusi si copii reprezinta un simptom de raceala, gripa sau alergie extrem de inconfortabil. Congestia nazala impiedica copilul sa respire liber determinandu-l sa respire pe gurita si provocandu-i dureri de gat, uscarea gurii, dar mai ales imposibilitatea de a se odihni pe timpul noptii.

Cele mai bune trucuri si metode de desfundare a nasului, fara a folosi medicatie

Umidificarea aerului

Umidificarea aerului este cea mai utilizata metoda de desfundare a nasucului atunci cand blocarea cailor nazale este cauzata de aerul prea uscat din incaperile in care sta copilul.

Vaporizatorul de aer cald sau umidificatorul de aer creeaza un nivel de umditate al aerului propice pentru ca micutul tau sa respire liber.

Instilatii cu ser fiziologic

Pune intr-o seringa ser fiziologic si picura-i bebelusului in nari 1-2 picaturi pentru a umezi mucozitatile si pentru a putea fi aspirate mai usor. Foloseste o seringa fara ac sau pompita de nas pentru a aspira secretiile nazale.

Extractia mucozitatilor nazale cu seringa

Seringa poate fi de un real ajutor in desfundarea nasucului micutilor. Ea are un rol multiplu: ajuta si la punerea de picaturi saline sau de ser fiziologic in nasuc si are si functia de a extrage secretiile nazale. Foloseste seringi din cauciuc pentru a aspira mucozitatile bebelusului.

Citeste articolul "Desfundarea nasului la bebelusi" si invata pasii pe care trebuie sa ii urmezi cand vrei sa folosesti seringa.

Pernuta de somn

Bebelusii pot sa foloseasca pernuta de dormit abia dupa varsta de 2 ani, spun expertii. La aceasta varsta te poti folosi de pernuta de bebelus pentru a desfunda caile nazale ale micutului si pentru a-l ajuta sa doarma mai bine.

Pernuta il ajuta pe copil sa tina capul un pic mai sus decat restul corpului si sa impiedice infundarea nasului. Mucusul este eliminat in afara nasucului si nu mai este deplasat in interiorul cailor respiratorii provocand dificultati in somnul bebelusului.

Aspirarea cu pompa de nas

Pompitele nazale sunt dispozitive speciale pentru extragerea mucozitatilor din nasucului bebelusilor.

Micutii nu sunt apti sa sufle nasul atunci cand acesta este plin de mucus, de aceea este nevoie de un instrument care sa ajute la extragerea lor. In acest scop s-au creat pompitele de nas pentru aspirare nazala care se gasesc in toate magazinele de specialitate.

Baile de abur

Da drumul la apa fierbinte in baie si inchide usa! Lasa sa se faca suficient abur! Apoi intra cu copilul inauntru si lasa ca vaporii sa desfunde nasul micutului. Atentie, nu sta foarte mult timp, pentru a nu crea probleme respiratorii micutului.

Eucaliptul

Cateva picaturi de ulei de eucalipt puse in apa in care ii faci baita poate ajuta la desfundarea nasului copiilor. De asemenea, ungerea unei portiuni a pielii copilului cu acest ulei poate emana vapori care ajuta caile respiratorii sa se elibereze. Nu da cu ulei de eucalipt in zone in care micutul ar putea pune gurita.

Picaturile saline

Pentru ca bebelusii nu au voie sa foloseasca medicamente pentru desfundarea nasului, picaturile saline pot fi pregatite si in casa din apa si sare si pot fi puse in nari pentru a umezi secretiile nazale intarite. In acest fel, se elibereaza caile respiratorii ale micutului.

Trebuie sa tii bebelusul cu capul intre picioarele tale, sa vorbesti tot timpul cu el pentru a-i capta atentia si pentru a se misca cat mai putin si ii poti turna cu o pipeta 1-2 picaturi in fiecare nara, tinandu-l cateva secunde cu capul aplecat un pic mai jos. Dupa ce secretiile s-au umezit si inmuiat este indicat sa folosesti o seringa sau o pompa nazala pentru a extrege secretiile.

Motive pentru care bebelusii pot avea nasul infundat

Bebelusii cu varste mai mici de 3 luni pot avea nasul infundat mai tot timpul. Din aceasta cauza, foarte multi parinti, mai ales din randul celor aflati la primul copil, traiesc cu impresia ca bebelusii lor sunt tot timpul raciti.

Desi asocierea cu raceala este mai comuna in cazurile in care mucozitatile sunt abundente si apoase, exista si parinti care nici macar nu isi dau seama ca micutii lor nu respira foarte bine din cauza ongestiei nazale.

Racelile nu sunt, asadar, singura posibila cauza a congestiei nazale, mai ales ca in cazul acestora simptome precum nasul infundat apar in cea de-a doua parte a zilei. Adevarul este ca poate fi vorba despre o problema medicala manifestata prin ingustarea cailor respiratorii.

Un medic poate recunoaste si confirma daca este vorba despre o astfel de problema, deoarece copilul va intampina dificultati in a respira, nu se va putea hrani corespunzator si, implicit, nu va putea creste in greutate conform graficului optim.

Iata cateva motive pentru care bebelusii pot avea nasul infundat:

1. Fetusii plutesc in lichidul amniotic. O parte din acest lichid le patrunde prin caile respiratorii in timpul nasterii, iar eliminarea lui poate dura cateva zile bune. Asadar, nu trebuie sa iti faci prea multe griji daca micutul tau are nasul infundat in primele zile de viata, mai ales daca nu exista si alte simptome care sa iti indice faptul ca ar putea fi vorba despre o problema mai grava.

2. Nou-nascutii nu respira regulat. De fapt, acestia inspira superficial si fac pauze, dupa care inspira mai adanc. Momentele in care trag mai mult aer in piept pot fi deranjante pentru caile lor respiratorii, care se pot auzi ca si cand ar suferi din cauza congestiei nazale.

3. In primele luni de viata, bebelusii regurgiteaza laptele. Desi cea mai mare parte din productia refluxului este eliminata pe cale orala, aceasta poate sa treaca partial si prin caile respiratorii, iar in astfel de cazuri poate surveni congestia nazala.

4. Caile respiratorii ale bebelusilor, la fel ca cele ale adultilor, sunt tapetate cu fire minuscule de par si au in interiorul lor glande care produc mucus pentru a opri patrunderea particulelor de praf si a altor substante care ar putea fi nocive odata ajunse in plamani. Acest proces obisnuit poate sa produca uneori zgomote care ii sperie pe parinti si ii determina sa creada ca nasul bebelusilor este infundat.

5. Bebelusii cu varste cuprinse intre 0 si 3 luni sunt prea mici pentru a putea sforai sau pentru a-si sufla nasul. Asta ii face si mai putin capabili sa isi elibereze caile respiratorii. O parte din materiile nazale pot fi eliminate in urma stranutului, insa acesta nu este eficient pentru o decongestionare perfecta.

6. Bebelusii nu pot respira pe gura in primele luni de viata si sunt nevoiti sa isi foloseasca exclusiv nasul pentru a face asta. Din cauza ca nu detin niste cai respiratorii prea mari si dezvoltate, este posibil ca nasul lor sa para mereu infundat.

Acesta este unul dintre motivele pentru care medicii interzic anuminte medicamente pentru tratarea nou-nascutilor. Desi acestea ar putea sa elibereze caile respiratorii ale bebelusilor, pot inrautati situatia si mai mult dupa ce efectele benefice ale medicamentelor trec.

In plus, pot cauza probleme respiratorii mai severe, tocmai pentru ca bebelusii nu pot sa isi suplineasca respiratia cu ajutorul gurii, atunci cand nu reusesc sa respire pe nas.

Desi solutiile pentru decongestionarea nazala sunt numeroase si variaza de la apa de mare la picaturi nazale, aerosoli, batista bebelusului sau altele, medicii recomanda ca in primele 2-3 luni de viata toate acestea sa fie evitate in masura in care este posibil.

Pe masura ce cresc, caile respiratorii ale copiilor cresc si ele, iar respiratia devine tot mai usoara. In plus, daca micutul tau se simte bine, nu exista niciun motiv pentru care ar trebui sa-i iriti pasajele nazale sensibile cu produse destinate decongestionarii.

Daca iti faci griji in legatura cu asta, cere parerea unui medic specialist. Acesta va sti sa te indrume si sa iti vorbeasca despre toate alternativele pe care le ai.

Copilul tau are probleme cu respiratia? Ai confundat vreodata congestia nazala cauzata de lichidul amniotic sau de refluxul gastric cu una cauzata de raceala?

Pe aceeasi tema:

Batista bebelusului

11 remedii pentru inlaturarea simptomelor de raceala si gripa la copii

Desfundarea nasucului la bebelusi

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Nas infundat bebelus Nas infundat copii Viroze respiratorii Umidificare aer camera Raceala copii Congestie nazala bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre