Suntem in plin sezon de gripa si raceala, iar medicii se asteapta ca numarul cazurilor sa creasca in urmatoarea perioada, odata cu deschiderea scolilor si a gradinitelor. Anul trecut, in decembrie, la Institutul National pentru Sanatatea Mamei si Copilului, intr-o singura zi s-au prezentat la Camera de Garda peste 100 de copii de diverse varste, cu febra si tuse, ale caror simptome debutasera foarte recent sau care erau bolnavi de mai multe zile, scrie totuldespremame.ro.
Timpii de asteptare in camera de triaj s-au prelungit extrem de mult, iar numeroase cazuri s-au dovedit a fi raceli banale. Medicul specialist pediatru Mihai Craiu face un apel catre parinti si ii indeamna sa tina cont de cateva aspecte inainte de a porni catre Urgente cu cei mici. Acesta spune ca prima optiune trebuie sa fie medicul de familie, nu spitalul.
„Astazi la noi la Urgente au fost peste 100 de copii cu febra si tuse. Mai mici sau mai mari, bolnavi de cateva ore sau de multe zile. Cu siguranta foarte multi... Atat de multi incat dupa orele pranzului erau aproape 30 de pacienti in triaj, in asteptare.
Ce ar trebui sa faca parintii pentru ca sa nu fie nemultumiti de timpul lung de asteptare (care este in mod legal 240 minute pentru boli usoare de cod alb)?
Ar trebui sa fie PARTENERI in tot acest efort care o sa dureze circa 2 saptamani.
Adica:
1. Sa se sfatuiasca intai cu medicul de familie. Uneori lucrurile nu sunt chiar atat de grave...
2. Sa administreze doza corecta de antitermic, ce a functionat in trecut, pentru respectivul copil. Si sa astepte o ora, asigurand confortul termic (mai scoatem unul din pulovere, reducem temperatura in camera la 21 C, oferim multe lichide de baut). Daca nu scade deloc febra si maladia prezinta SI ALTE semne de boala (durere mare de cap, greata si/sau varsaturi, dureri musculare, somnolenta, ameteala, eruptie pe piele) atunci mergem la spital.
3. Sa evalueze severitatea racelii respective. Un copil cu o simpla faringita o sa evolueze la fel, cu sau fara consult la spital, adica favorabil.
4. Grave sunt acele raceli care afecteaza caile aeriene inferioare, nu cele ce afecteaza nasul si gatul... Recunoastem o maladie pulmonara la copilul mic daca are "semne de lupta" respiratorie (sau detresa in termeni medicali) : daca respira foarte repede, de peste 60 de ori/min, daca are batai de aripioare nazale (vezi filmul din postarea de ieri), daca are miscari de piston ale capului (vezi filmul de mai jos), daca are tiraj (infundarea partilor moi ale toracelui in timpul inspirului) sau balans toraco-abdominal (miscarile ciudate cu ridicarea burtii si coborarea pieptului, in inspir, respectiv invers in expir). La toate astea daca se adauga culoarea vanata a buzelor si limbii chiar este grav...
Morala - pentru o simpla raceala stam acasa, cu un copil mare, care nu are comorbiditati.
Nu ne repezim zilele acestea in aglomeratia de la spital caci ar putea lua si o alta boala contagioasa (varicela, diaree cu rotavirus, etc), in cele 4-5 ore de asteptare.”, a explicat medicul.
- Surse: totuldespremame.ro, facebook Spitalul Virtual pentru Copii
- Foto: Freepik