Umidificatorul pentru bebelus

/ / Modificat: 2014-03-12
Umidificatorul pentru bebelus

Multe mamici se intreaba daca este bine sa foloseasca un umidificator pentru bebelus si care sunt avantajele si dezavantajele lui. Umidificatoarele au inceput sa fie recomandate deoarece copiii mici fac aproape 6-8 infectii ale tractului respirator pe an. Cresterea umiditatii aerului este o metoda destul de comuna pentru a-ti ajuta copilul sa se simta mai bine atunci cand are nasul infundat.

Un umidificator poate fi un accesoriu esential pentru camera bebelusului, mai ales in timpul iernii, cand incalzirea centrala usuca aerul. Acest lucru se intampla de obicei pentru ca aerul uscat ii face pe bebelusi sa aiba probleme respiratorii, sinusuri inflamate si infectii respiratorii.

Umidificatorul protejeaza bebelusul si de alergii si de uscarea pielii, probleme foarte frecvente iarna.

Avantajele si dezavantajele umidificatorului

Dezavantajul umidificatoarelor este ca sunt destul de scumpe, ajungand pe la cateva sute de lei si ca multe familii nu si le permit, optand pentru clasicul bol de apa pus pe calorifer pentru a face aerul din camera mai putin uscat.

Umidificatoarele pe baza de abur cald sunt mai ieftine decat cele pe baza de apa rece dar cele care folosesc aburi calzi pot fi periculoase pentru bebelusi si copiii mici pentru ca se pot arde daca trec cu mana accidental peste ele. Din aceasta cauza pediatrii recomanda umidificatoare care folosesc apa rece.

Problema este ca si umidificatoarele cu apa rece au cateva hibe. Pentru ca apa din ele nu este fiarta, aparatele sunt un loc ideal pentru acumularea bacteriilor si mucegaiului. Inhalarea acestor bacterii de catre bebelusul tau – mai ales daca este predispus la astm sau alergii – ii poate provoca probleme respiratorii. Din aceasta cauza aparatul trebuie spalat in fiecare seara cu sapun, otet, clor etc (in functie de instructiunile de pe aparat).

Prin definitie, umidificatoarele vor inmulti mucegaiul si praful din casa, asa ca daca bebelusul tau are alergie la ele, este mai bine sa le eviti. Un alt lucru de care trebuie tinut cont este ca umiditatea trebuie setata la 50 – 60% pentru a nu produce efectul de condens pe geamuri, dulapuri sau pereti.

Tipuri de umificatoare pe baza de apa rece

Exista mai multe tipuri de umidificatoare: unele ultrasonice, care produc stropi fini de apa rece prin vibratii sonore ultrasonice si cele care folosesc un disc sau un ventilator ce se roteste cu o viteza mare.

Amandoua tipurile de umidificatoare disperseaza materiale (ex microorganisme sau minerale) din apa  in atmosfera. Exista si umidificatoare care folosesc o tehnologie pe baza de evaporare si care folosesc un ventilator ce sufla aerul printr-un filtru, ceea ce inseamna ca nu mai disperseaza materiale straine in aer.

Apa de la chiuveta sau apa distilata?

Umidificatoarele pot dispersa minerale in aer care pot irita plamanii bebelusului, asa ca e recomandat sa nu folosesti apa de la chiuveta pentru a le incarca.

Apa de la chiuveta contine multe minerale si daca este folosita pentru umidificatoare iti vei gasi obiectele din casa acoperite de o "patura" de praf albicios, si mult calcar depus in interiorul aparatului unde microorganismele isi pot face de cap.

Daca este posibil cel mai bine este sa umpli umidificatorul cu apa distilata sau filtrata (exista aparate speciale care se ataseaseaza la robinet).

Aseaza umidificatorul cam la doi  metri de patutul bebelusului, incat sa nu poata sa ajunga la el sa il atinga sau sa il darame.

Costuri ascunse

Multe umidificatoare au nevoie de componente consumabile: filtre, rezerve etc. Afla si cat costa ele si la cat timp trebuie schimbate pentru a afla daca aparatul merita investitia.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Produse bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre