Elixirul lui Popeye

/ / Modificat: 2005-10-05
Elixirul lui Popeye





 

Celebrul elixir al lui Popeye nu a devenit chiar degeaba erou de film. Cand batranul matroz scoate conserva si o toarna pe gat, in ea se afla depozitata o energie uluitoare, care efectiv umfla muschii si da fiori. Rar gasim in natura vreo alta planta care sa stimuleze asa de rapid procesul de crestere si de regenerare al organismului. Foarte gustos ca mancare (tras in unt si aromat cu usturoi), bondocutul spanac isi lasa insa puterile-n sucuri, recomandate acum, primavara, cand planta e tanara si fulgera de atatea vitamine si energii.

Sucul de spanac

Se poate prepara in mai multe moduri: prin centrifugare, prin mixare si manual. Centrifugarea este o mare consumatoare de materie prima, mai ales daca spanacul nu este proaspat cules sau daca nu a avut apa suficienta in timpul vegetatiei, de aceea sunt preferate celelalte doua metode.

Prepararea manuala: Se taie doua maini de frunze de spanac cat mai fin posibil, apoi se adauga peste frunzele taiate 200 ml de apa (un pahar). Dupa adaugarea apei, se face o amestecare cu o lingura de lemn, asa incat frunzele de spanac sa lase cat mai mult suc. Se lasa la macerat 4-6 ore, la temperatura camerei, dupa care se strecoara. Zeama obtinuta va fi consumata imediat dupa filtrare, in timp ce frunzele ramase pot fi folosite in mancaruri, salate etc.

Prepararea cu mixerul: Se pun in vasul mixerului 200 ml (un pahar) de apa, apoi se adauga gradat, doua maini de frunze de spanac taiate. Dupa ce spanacul este maruntit pana formeaza o pasta, se pune intr-un vas de ceramica si se lasa sa macereze 2-3 ore, dupa care se strecoara. Sucul se bea imediat dupa filtrare, pasta putand fi adaugata in mancarurile gatite.

Administrare: Pentru a avea un efect puternic, sucul de spanac se bea pe stomacul gol, de preferinta dimineata. Pentru a-i imbunatati gustul (salciu), la inceput se poate combina cu putin suc de morcov si lamaie.

Ce afectiuni vindeca

- intaritor in regimul alimentar al copiilor, batranilor si convalescentilor: se bea un pahar de suc pe zi, inainte de masa principala. Daca provoaca inapetenta sau o usoara stare de greata, se iau 1-2 felii de grapefruit sau lamaie.

- depresii fizice si nervoase: se bea un pahar de suc de spanac in fiecare dimineata. In amestecul lasat la macerat se pun si 2-3 varfuri de cutit de cimbru, iar macerarea se va face 4-5 ore.

- pancreatita cronica, insuficienta pancreatica post-pancreatita: 100 ml suc proaspat + 30 g polen apicol (pulbere) pe zi, pe stomacul gol.

-  cancer: se foloseste ca adjuvant; se beau 500 ml de suc pe zi, pe stomacul gol.

- scorbut, rahitism: se bea o jumatate de litru de suc pe zi, timp de 21 de zile, in reprize, cu un sfert de ora inaintea meselor principale. Un efect mai puternic va fi obtinut daca vom combina 250 ml suc de urzica cu 250 ml suc de spanac.

- anemie, demineralizare: se bea inaintea meselor principale o combinatie de sucuri: 100 ml suc de spanac + 100 ml suc de urzica.

- astm bronsic, diabet zaharat: se beau dimineata, pe stomacul gol, 500 ml suc de spanac. Cura este de minimum 30 de zile.

- cardiopatie ischemica, hipertensiune arteriala, palpitatii, ateroscleroza: 1 pahar de suc de spanac pe zi.

Contraindicatii: Nu se recomanda consumul unor mari cantitati de spanac in cazul persoanelor cu afectiuni hepatice, reumatism, litiaza renala, inflamatii intestinale.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre