Cum il obisnuim pe cel mic cu purtarea aparatului dentar?

/ / Modificat: 2017-11-16
Cum il obisnuim pe cel mic cu purtarea aparatului dentar?

Articol scris de dr. Mihaela Dan, specialist ortodont in cadrul clinicii Orto-Implant Expert

Din ce in ce mai multi copii au nevoie si chiar poarta aparat dentar inca de la frageda varsta de 6-7 ani, deoarece parintii inteleg ca, daca masurile nu sunt luate timpuriu, odata cu trecerea timpului foarte probabil va fi nevoie de extractii dentare pentru a alinia dintii mari de adult pe un maxilar ramas prea mic (de copil), iar tratamentul ar fi mai costisitor si, uneori, mai indelungat. In schimb, cu cat largirea maxilarelor se face mai devreme, cand maxilarele sunt mai maleabile, cu atat rezultatele apar mai repede.

Odata inceput tratamentul ortodontic, urmatorul pas este ca cel mic sa se obisnuiasca sa poarte si sa ingrijeasca aparatul dentar mobil.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont cu experienta in lucrul cu cei mici, atentioneaza cu privire la cateva situatii care pot aparea si cum pot fi ele gestionate:

1. Salivatie mai abundenta

In primele zile, maxim o saptamana, aparatul dentar, ca orice corp strain introdus in gura, declanseaza in mod reflex o salivatie mai abundenta (creierul considera ca este vorba despre mancare, pe care trebuie sa o inmoaie pentru a o putea inghiti). Pentru a trece peste aceasta perioada, copilul poate folosi, cu aparatul in gura, bomboane mentolate de tip Tic-Tac, care il vor ajuta sa inghita saliva mai usor.

2. Dificultati in pronuntia anumitor sunete

Acest fenomen dureza cateva zile, deoarece aparatul ocupa din spatiul limbii. In maxim o saptamana, insa, copilul se va obisnui cu prezenta lui si va vorbi normal, asa cum de altfel vorbesc purtatorii de proteze (multi dintre noi nu ne dam seama care dintre bunicii nostri au proteza, deoarece vorbesc foarte clar). Pentru a grabi acomodarea, copilul poate exersa citind cu voce tare pasaje din carti.

3. Disconfort minor la aplicarea aparatului

Doar in situatii rare aparatul poate produce disconfort la aplicare din cauza presiunilor pe care le exercita sarmele pentru a indrepta dintii. Insa acest disconfort este de scurta durata si nu necesita administrare de antialgice. De asemenea, plasticul aparatului poate apasa pe gingie in anumite locuri, situatie care se poate rezolva rapid in cabinetul medicului ortodont prin slefuirea aparatului.

4. Igienizarea

O buna igiena dentara reprezinta o responsabilitate pentru parinti si mai putin pentru cel mic. Desi copilul nu are voie sa manance cu aparatul dentar, pentru a nu rupe sarmele, aparatul trebuie spalat dupa fiecare masa cu periuta si pasta de dinti, deoarece pe el se depun proteine din saliva si saruri minerale ce se pot transforma in tartru.

In plus, o data pe zi, de preferat seara, aparatul se poate pune pentru 15-30 minute intr-un pahar cu apa calduta in care s-a dizolvat o tableta de Corega. Efervescenta acesteia, prin oxigenul activ pe care il elibereaza, distruge bacterii, virusi, ciuperci. Astfel, acestea nu se vor mai inmulti intreaga noapte.

5. Pastrarea aparatului in cutiuta speciala

Cat nu este in gura (in timpul mesei, la orele de sport etc.) aparatul se pastreaza intr-o cutiuta speciala, niciodata in servetel, deoarece exista riscul de a fi aruncat la gunoi odata cu servetelul ce pare folosit.

6. Purtarea aparatului

Purtarea aparatului se face timp de 18-20 ore pe zi, iar aplicarea si scoaterea aparatului dentar mobil se face foarte usor de catre copil. Intreruperea purtarii mai mult de o zi duce la “strangerea” maxilarului, deoarece este nevoie de timp pentru consolidarea rezultatelor. Aparatul nu se va mai potrivi bine, fiind necesara readaptarea lui de catre medic sau chiar modificarea/schimbarea lui in laborator, daca perioada de intrerupere a purtarii a fost mai indelungata.

Desi poate parea la inceput dificil, acomodarea se face foarte rapid, ajutandu-l pe cel mic sa devina responsabil. Foarte multi copii poarta aparat dentar mobil fara niciun fel de problema, iar rezultatul merita efortul: un zambet frumos, dar mai ales sanatos.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Aparat dentar copii Aparat dentar mobil Ortodontie Dinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre