Boli frecvente ale oaselor la copii

/ / Modificat: 2011-09-28
Boli frecvente ale oaselor la copii

Bolile de oase impiedica dezvoltarea corecta a sistemului osos la copii si deterioreaza structurile deja existente. Cele mai frecvente cauze sunt carentele de calciu sau vitamina D, precum si malnutritia, ereditatea sau bolile cronice. In functie de cauze si particularitati, iata care sunt cele mai frecvente afectiuni ale oaselor la copii.

Osteogeneza imperfecta (boala oaselor fragile)

Cunoscuta si sub numele de "boala oaselor fragile", aceasta afectiune este asociata cu problemele de crestere si dezvoltare ale oaselor.

Este o boala congenitala ereditara care se caracterizeaza, asa cum ii spune si numele, prin oase fragile si predispuse cu usurinta la fracturi. Cauza ei este o mutatie genetica care altereaza productia de colagen din corp.

Copiii se nasc cu ea si trebuie sa o suporte toata viata. Principalele semne sau simptome ale afectiunii includ:

    * slabiciunea musculara;
    * oboseala;
    * laxitatea ligamentelor (miscari anormale);
    * oasele curbate;
    * scolioza;
    * sindromul sclerei albastre;
    * dinti fragili si usor casanti;
    * statura mica.

Rahitismul

Este o afectiune legata de cresterea oaselor si are drept cauze principale carentele de vitamina D, calciu si fosfat. Se manifesta prin:

    * slabirea sau inmuierea oaselor (fracturi fracvente);
    * eruptie dentara incompleta (chiar si la varsta de 3 ani);
    * fontanele deschise la varste inaintate;
    * irtabilitate, stare de nervozitate;
    * transpiratii nocturne;
    * deformatii ale oaselor etc.

Rahitismul este una dintre cele mai frecvente afectiuni ale oaselor la copii. Poate aparea la doar cateva luni de la nastere si poate fi diagnosticata chiar si la 2 ani sau mai tarziu.

Nu doar carentele de vitamina D si calciu se fac vinovate de aparitia bolii. Si absorbtia insuficienta a acestora poate fi o cauza, problema care apare in special la copiii care sufera de boala celiaca.

Rahitismul se trateaza prin administrarea unor doze mari de vitamina D si calciu, care ar trebui sa trateze problema in mai putin de 2 saptamani.

Osteopetroza (boala oaselor de marmura)

Boala oaselor de marmura este o boala destul de grava, care distruge progresiv maduva osoasa. Osteopetroza este un defect congenital cauzat de malformatii ereditare. Din cauza distrugerii maduvei, copilul este predispus la afectiuni foarte grave:

    * infectii (septicemii);
    * hemoragii;
    * incetinire a cresterii.

Boala isi incepe dezvoltarea inca din primele luni de viata ale bebelusului si poate duce la surditate sau orbire. Este fatala, iar supravietuitorii apar in cazuri foarte rare. Chiar daca reusesc sa ajunga la maturitate, calitatea vietii este precara si se confrunta cu dizabilitati mari in toate aspectele vietii.

Spondilolisteza

Spondilolisteza se caracterizeaza prin alunecarea anterioara a unei vertebre fata de restul vertebrelor coloanei. Apare in general la vertebrele dintre zona lombara si sacrala.

In functie de cauza care o declanseaza, spondilolisteza poate fi de mai multe tipuri:

    * displazica (congenitala);
    * istmica;
    * degenerativa;
    * traumatica;
    * patologica.

Unele dintre cazuri sunt congenitale si au cauze ereditare, pe cand cele mai multe cazuri sunt determinate de leziuni mecanice minore, traume sau presiuni mari exercitate asupra coloanei.
Aceasta deviatie a coloanei poate aparea la bebelusi in urma presiunii exercitate asupra coloanei atunci cand sunt tinuti in port-bebe-uri sau marsupii clasice. Acele tipuri de port-bebe care necesita tinerea bebelusului in pozitie verticala exercita o tensiune foarte mare asupra coloanei insuficient dezvoltate si poate produce spondilolisteza - o afectiune care poate fi foarte dureroasa. De aceea, specialistii recomanda port-bebe-urile sau sling-urile in care bebelusul imita fidel pozitia anatomica din uter.

Osteosarcomul

Este cel mai frecvent tip de cancer de oase in randul copiilor. Cauzele lui nu sunt cunoscute, dar se considera ca expunerea la radiatii, cresterea osoasa accelerata sau predispozitiile genetice cresc sansele copiilor de a avea aceasta boala.

Tumoarea poate fi localizata in oricare dintre oasele corpului, insa mai predispuse sunt zonele in care oasele cresc mai repede - capatul terminal al oaselor coapsei, fluierul piciorului sau la inceputul oaselor bratelor.

Simptomele acestuia pot include durere si umflaturi locale sau chiar formarea de noduli.

Tratamentul osteosarcomului consta in chimioterapie si interventie chirurgicala de indepartare a tumorii. In cazul in care cancerul este avansat, iar medicii suspecteaza aparitia unor probleme sau complicatii ulterioare, se poate recurge la amputarea membrului bolnav.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre