Stresul din copilarie poate afecta creierul copiilor si adolescentilor

/ / Modificat: 2021-09-04
Stresul din copilarie poate afecta creierul copiilor si adolescentilor

Stresul din primele etape ale vietii unui copil, nu numai ca provoaca daune sanatatii fizice si emotionale, insa poate lasa sechele grave pentru tot restul vietii.

Stresul face ravagii asupra sanatatii fizice si emotionale la orice varsta. Insa, in primii ani de viata acesta are efecte devastatoare. Stiinta a demonstrat ca stresul din copilarie poate deteriora creierul in curs de dezvoltare. In consecinta, copilul ar putea prezenta probleme emotionale, comportamentale, dar si de invatare in viitor.

De multe ori, ca parinti, nu acordam suficienta atentie lucrurilor care il supara sau il intristeaza pe copil, considerand ca sunt nesemnificative. In realitate insa, pentru copil sunt adevarate probleme. De aceea este important sa comunici cat mai mult cu acesta si sa inveti cum sa-l asculti cu adevarat si sa-l ajuti sa treaca peste probleme cu usurinta.

Stresul este daunator pentru sanatatea copiilor si adolescentilor

Desi stim ca stresul este daunator sanatatii, putini sunt constienti de amploarea pe care stresul o are asupra copiilor.

Unul dintre principalele efecte directe ale stresului este cresterea productiei de cortizol. 

Cresterea excesiva a cortizolului poate duce la crestere a nivelului de glucoza din sange (hiperglicemie) si poate provoca aparitia unor boli grave si ireversibile precum diabetul. In plus, stresul este o cauza a hipertensiunii arteriale si de crestere a riscului de dezvoltare a bolilor cardiovasculare.

La nivel neurologic, stresul este legat de somn agitat sau insomnii si lipsa de odihna pe timpul noptii.

Stresul cronic afecteaza, de asemenea, memoria si invatarea, doua procese de baza in timpul copilariei. Acest lucru poate duce la dificultati in ceea ce priveste performanta scolara, dar si la alte limitari cognitive.

Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa treaca usor peste perioadele stresante

Avand in vedere consecintele devastatoare pe care stresul le are asupra copiilor, este important sa impiedici aceste experiente in copilarie. Desigur, nu poti avea un control total asupra vietii acestuia. Copilul va avea parte de situatii stresante in anumite momente ale vietii, insa este important ca tu sa le recunosti si sa-ti ajuti copilul sa treaca mai usor peste acestea.

Ofera-i un mediu sanatos acasa, dar si la scoala

Copilul isi petrece cea mai mare parte a timpului acasa si la scoala. Acestea sunt spatiile in care este important sa se simta in siguranta. Daca acasa poti controla acest lucru, la scoala este mai dificil. Prin urmare este important sa aveti o comunicare deschisa si sa afli daca alti colegi sau chiar profesorii le provoaca perioade stresante. De asemenea, este important sa-ti inveti copilul cum sa gestioneze aceste situatii pentru a trece cu usurinta peste aceste momente. Abuzul si agresiunile sunt cei mai mari facori de stres cu efecte negative asupra copilului.

Evitati sa-l incarci cu responsabilitati

Este evident ca un copil trebuie sa aiba responsabilitati adecvate varstei. Insa trebuie sa eviti incarcarea micutului cu prea multe responsabilitati. De exemplu, un scolar poate strange masa si poate pune vasele in masina de spalat, poate hrani animalele si isi poate face patul. Insa, tine cont ca pe langa aceste lucruri copilul trebuie sa-si faca temele, sa invete pentru ziua urmatoare, dar trebuie sa se si recreeze. Prin urmare nu-i umple tot timpul cu treburi casnice.

Invata-l pe copil cum sa gestioneze stresul

Conflictele cu alti colegi sau agresivitatea profesorilor poate duce la aparitia stresului. Prin urmare, este important ca tu sa fii ghidul lui, astfel incat sa poata face fata cu brio acestor situatii. In acest fel va deveni o persoana rezistenta, capabila sa depaseasca provocarile vietii si sa invete din circumstante dificile.

Pentru a face acest lucru este important sa-i sporesti stima de sine, dar si sa-l inveti sa constientizeze ce simte si cum sa gestioneze aceste sentimente.

De asemenea, este important ca din cand in cand copilul sa beneficieze de zile relaxante in care sa nu faca absolut nimic pentru scoala. De exemplu puteti pleca un weekend la munte sau la mare.

Sursa foto: piqsels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres copii Creier copii

Articole recomandate

Citeste si despre