De ce copiii nu se pot desparti de ursuletii lor de plus?

/ / Modificat: 2022-01-17
De ce copiii nu se pot desparti de ursuletii lor de plus?

Copiii iubesc sa doarma cu ursuleti de plus sau cu alte jucarii din plus, moi si pufoase. Este ceva normal si parintii le ofera jucariile dorite fara sa se întrebe care este motivul pentru care cei mici nu se pot desparti de astfel de jucarii.

Conform specialistului Brittany Loggins de la Today, 16% dintre copiii din prezent dorm cu un obiect de care se simt legati sentimental, chiar si pana cand devin adulti. Conform statisticilor 2000 de americani au fost chestionati de Best matress Bdand si descoperirile au sugerat ca în jur de 38% dintre adulti dorm înca alaturi de un obiect din copilarie. Acest lucru se poate datora în parte faptului ca acesti tovarasi de somn au un impact pozitiv asupra dezvoltarii copiilor si ajuta la reducerea anxietatii, efect care se poate simti si la varsta adulta, datorita asocierilor facute de creier, între ursuletul de plus din copilarie si starea de bine.

Este important de mentionat faptul ca parintii ar trebui sa le cumpere copiilor ursuleti de plus mici pentru ca acestia au un impact pozitiv asupra dezvoltarii lor.

Cum influenteaza ursuletii de plus copiii?

Ursuletii de plus îi ajuta pe copii în dezvoltarea lor, deoarece pot reduce anxietatea si stresul la copii. Copiii se ataseaza de ursuleti pentru ca acestia actioneaza ca „obiecte de tranzitie”. Institutul Psihanalitic al Universitatii din New York a afirmat ca obiectele de tranzitie pot actiona „ca o aparare împotriva anxietatii de separare”.

In primii ani de viata, in special, copiii au dificultati in a fi separati de mame, mai ales atunci cand incep sa mearga la scoala sau la gradinita, iar aceste obiecte de tranzitie le pot oferi confort. Doar posibilitatea de a tine aceste obiecte de tranzitie in brate va ajuta un copil care se confrunta cu anxietatea de separare. In plus, acesti ursuleti de plus pot fi indicative ale modului in care vor interactiona si vor mentine relatiile umane in viitor. Copiii pot avea grija de animalele lor de plus ca si cand ar fi propriii lor copii, iar acest lucru poate reflecta cum se vor comporta ulterior, in viata de adult, atunci cand vor fi pusi in situatia de a avea grija de copii sau de animale de companie.

O parte din motivul pentru care ursuletii de plus ofera confort copiilor este faptul ca aceste obiecte de tranzitie le ofera copiilor un sentiment de protectie si securitate. Un articol publicat de Centrul National pentru Informatii Biotehnologice (NCBI) a sugerat ca, desi „acest obiect neinsufletit nu poate oferi linistire, indrumare sau afectiune, prezenta lui ofera copilului sentimentul de protectie”.

Sentimentul de protectie pe care il simt copiii, in special sugarii, este motivul pentru care studiile au aratat ca copiii care dorm cu ursuleti au mai putine probleme cu somnul. Copiii isi vad in mod subconstient ursuletii ca pe mama lor, asa ca atunci cand trec de la dormitul cu mama lor la dormitul singuri, le este mai usor sa adoarma langa un ursulet de plus.

Un alt beneficiu al ursuletilor de plus pentru copii este ca acestia pot fi folositi drept canale de auto-exprimare. Un articol intitulat Teddy Bears as an Emotional Support in the Classroom a descris experienta unei profesoare care a folosit ursuletii de plus in sala de clasa ca o modalitate de a se conecta mai bine cu elevii ei. Ursuletii de plus ai elevilor au devenit  reprezentari ale copiilor si ale identitatii lor emergente.

 Ceea ce a descoperit profesoara a fost ca elevii ei erau mai predispusi sa se exprime si sa spuna cum se simt cu adevarat folosind acesti ursuleti de plus. De exemplu, profesorul i-a intrebat pe elevi „Ce  simte ursuetul tau despre...?” in loc sa intrebe „Ce simti tu despre...?”. Rezultatul a fost ca inclusiv cei mai reticenti dintre copii au putut sa spuna cum se simt, cu mult mai multa usurinta decat daca ar fi primit  intrebarea direct, experimentand ceea ce „simte” ursuletul de plus.

Prin urmare, atunci cand un copil cere un ursulet de plus sau atunci cand parintii descopera ca micutii lor au o astfel de jucarie langa care dorm, alaturi de care mananca sau pe care o iau peste tot, la activitati variate, nu ar trebui sa descurajeze un astfel de comportament, pentru ca el este benefic.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Stres copii

Articole recomandate

Citeste si despre