Molluscum contagiosum la copii

/ / Modificat: 2012-07-25
Molluscum contagiosum la copii

Molluscum contagiosum este o infectie a pielii, ce se manifesta sub forma unor mici proeminente de culoarea pielii sau roz, ce apar pe pielea copiilor infectati. In urma infectarii cu molluscum contagiosum, pielea incepe sa produca mici tumori benigne, cauzate de acest virus din familia Poxviridae.

In timp ce la adulti molluscum contagiosum este considerata o infectie cu transmitere sexuala, copiii pot fi infectati prin atingerea unei proeminente de pe piele, folosita de virus pentru reproducere.

Simptome

Proeminentele apar in general la copii la nivelul trunchiului, al fetei si bratelor si se raspandesc mult mai rapid ca la adulti. Micile tumori benigne pot aparea singular sau in grup, pot avea culoarea pielii sau pot fi roz sau caramizii. Centrul este de obicei ombilicat, iar diametrul variaza intre 3 si 5 mm.

Acestea pot fi intalnite si in zona genitala a copiilor chiar daca transmisia nu a avut loc pe cale sexuala, deoarece copii se pot infecta pe tot corpul prin scarpinare.

Deoarece corpul incepe imediat lupta impotriva virusului, proeminentele se pot inflama si inrosi. Adesea, se dezvolta eczeme in jurul proeminentelor provocate de molluscum contagiosum. Proeminentele si zonele invecinate pot cauza senzatii puternice de mancarime.

In cazul copiilor afectati de virusul HIV sau suferind de alte afectiuni care duc la deprimarea sistemul imunitar, proeminentele pot fi de marime mai mare, iar simptomele pot deveni cu adevarat severe.

Transmiterea molluscum contagiosum

Perioada de incubatie cel mai des observata variaza intre doua si sapte saptamani, dar in unele cazuri timpul de la contacul cu virusul pana la primele simptome poate dura si sase luni.

Copiii infectati sunt contagiosi doar pana la disparitia proeminentelor. In cazul in care boala nu este tratata, un corp sanatos poate lupta cu virusul timp de pana la sase luni sau chiar mai mult pana la vindecarea completa.

Molluscum contagiosum se intalneste cel mai des la copii sub 15 ani, dar pana la 80% dintre cei infectati sunt copii cu varsta intre 1 si 4 ani.

Masuri de precautie si complicatii

Pentru a preveni transmiterea molluscum contagiosum la persoanele sanatoase, trebuie sa iei cateva masuri de protectie:

  • activitatile care presupun contactul apropiat cu alte persoane, inclusiv sporturile de contact, trebuie evitate;
  • folosirea aceluiasi prosop cu micutul infectat nu este recomandata;
  • folosirea piscinelor sau a dusurilor publice nu este recomandata;
  • scarpinarea pielii este contraindicata.


Se recomanda parintilor sa se spele bine pe maini cu apa si sapun dupa ce ating proeminentele de pe corpul copiilor si sa pastreze o igiena stricta pana la vindecarea completa a micutului.

Complicatiile pot aparea uneori sub forma infectarii leziunilor, intalnita cel mai des la copiii care sufera de dermatita atopica. Complicatiile pot viza si zona oculara, in cazul aparitiei proeminentelor in jurul ochilor. Acestea pot predispune copilul infectat la boli precum keratita si conjunctivita.

Tratament molluscum contagiosum

Tratamentul se face local, prin distrugerea proeminentelor prin rezectie cu o chiureta, prin inghetare (aplicare de azot lichid) sau prin terapie laser. Recidivele pot fi insa frecvente, iar copilul nu va dezvolta imunitate permanenta si este posibil sa fie infectat din nou de virus daca este expus unei alte persoane infectate.

Medicii recomanda tratarea fiecarei proeminente tocmai pentru a impiedica transmiterea in alte zone ale corpului sau transmiterea virusului la persoane sanatoase. Tratamentul poate lasa insa cicatrici. Proeminentele pot disparea insa si in urma raspunsului imunitar al corpului, dar acesta poate depasi chiar si un an in unele cazuri.

Tratamentul homeopat este o alternativa extrem de viabila in infectia cu Molluscum contagiosum: Thuja occidentalis poate duce la stoparea aparitiei leziunilor si la vindecarea celor deja aparute. O consultatie la un medic homeopat poate scurta perioada de evolutie a bolii si preveni aparitia recidivelor.

Unii specialisti pot recomanda si medicatie orala sau unguente cutanate, insa nu este recomandata utilizarea unguentelor pe baza de corticosteroizi pana la disparitia completa a proeminentelor.

Virusul molluscum contagiosum nu ramane insa in corp asemenea virusilor care provoaca hepatita sau herpesul. Odata cu disparitia completa a simptomelor, copilul poate fi considerat vindecat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Molluscum contagiosum Dermatolog Virus Afectiuni piele

Articole recomandate

Citeste si despre