Spalatul dintilor - o provocare pentru copiii cu autism

/ / Modificat: 2015-10-22
Spalatul dintilor - o provocare pentru copiii cu autism

Pentru copiii cu autism, spalatul pe dinti sau vizitele la medicul stomatolog se apropie cateodata de limita imposibilului. Pe langa intreaga lista de abilitati (de comunicare, de joaca, sociale etc), se adauga si igiena orala – o adevarata provocare pentru copii si parinti.

De cele mai multe ori aceasta problema pare sa fie una senzoriala: copilul simte un disconfort fizic puternic  (trebuie sa deschida gura, sa introduca periuta, sa simta gustul pastei de dinti si sa suporte periajul propriu-zis).

Din experienta psihologului Carmen Hotar, aceasta a observat ca periuta de dinti electrica este mult mai usor acceptata de copii. In afara faptului ca nu trebuie sa depuna efort (in special copiii cu probleme motorii nu reusesc sa efectueze corect miscarile de periaj), "gaditalul" dintilor le da chiar o stare de bine. Astfel, se obtine un periaj mai rapid si mai corect al dintilor si gingiilor.

Pentru copii exista o varietate larga de periute de dinti electrice "prietenoase", cu desene si personaje atat pentru baieti, cat si pentru fetite.

Privit din punctul de vedere al unui copil cu autism, spalatul pe dinti este un proces foarte complex (implica atat obiecte cat si actiuni): pasta de dinti, periuta, chiuveta, robinetul, apa, dintii, gura deschisa... Toate aceste "lucruri" trebuie potrivite si explicate astfel incat copilul sa inteleaga conceptul de "spalat pe dinti" (exact ca intr-un puzzle).

In cazul in care igiena orala incepe devreme (odata cu aparitia primilor dinti), igiena orala va fi mult mai usor acceptata, devenind o rutina.

In cazul copiilor mai mari, primul pas ar fi sa mergeti cu ei la cumparaturi unde pot sa-si aleaga singuri periuta de dinti si eventual si pasta (in functie de preferinte, exista mai multe arome).

Al doilea pas ar fi "spargerea" acestei activitati in bucatele mai mici pe care copilul sa le invete: intai ne urcam pe scaunel, ne aplecam dupa pasta de dinti, ii desfacem capacul, punem pasta pe periuta, dam drumu la robinet.

Unii copii inteleg explicatiile verbale ale parintilor, altii s-ar putea sa aiba nevoie de ajutor vizual (videoclip, carti pentru copiii, imagini/pictograme sau chiar o persoana care sa-i arate efectiv cum se spala). Nu uitati sa recompensati fiecare "bucatica" corect executata ca si parte din procesul de curatate a dintilor.

Secretul este ca aceasta activitate sa fie facuta in joaca, impreuna (la inceput). Daca un copil este fascinat de cifre, de exemplu, puteti numara impreuna fiecare dinte spalat (este distractiv si ii poate da copilului o stare de confort); daca are un animal de plus preferat, il poate lua la baie sa-l "spele" si pe el.

In cazul in care copilul incepe sa se descurce din ce in ce mai bine, incercati sa va pozitionati din ce in ce mai departe de el, astfel incat sa devina constient de cel mai important lucru: "pot si singur"- este sfatul Psih. Clinician Specialist Carmen Hotar.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre