Durerile de stomac la copii

/ / Modificat: 2012-02-09
Durerile de stomac la copii

Durerile de stomac se numara printre cele mai frecvente motive pentru care parintii apeleaza la ajutorul medicului. Disconfortul abdominal la copii poate fi cauzat de mai multi factori, de la o alimentatie gresita pana la afectiuni nediagnosticate anterior.

Foto: fyiliving.com

In cazul in care copilul se plange de dureri de stomac inainte sa mearga la gradinita, ar putea fi vorba de o anxietate crescuta fata de aceasta activitate. Pe de alta parte, febra, senzatia de voma sau diareea sunt simptome certe de boala.

Cauzele durerilor de stomac la copii

  • Infectii: virusurile si bacteriile pot cauza dureri abdominale, in special din cauza gastroenteritei (inflamatia stomacului si intestinului). Infectiile virale dispar in general repede, insa cele bacteriene ar putea avea nevoie de antibiotic pentru tratament.
  • Probleme chirurgicale: apendicita, boli intestinale.
  • Cauze medicale: durerile abdominale pot avea cauze strict medicale, fiind un simptom al unei afectiuni mai grave (diabet, de pilda).

Simptomele durerilor de stomac la copii

In cazul copiilor foarte mici, se instaleaza plansul aparent nejustificat, grimase si inconvoieri ale trupului. La varste mai mari, copilul acuza singur disconfortul din zona abdomenului.

Durerile de stomac asociate cu voma, diaree, febra, eruptiile cutanate si problemele urinare anunta instalarea unei infectii care necesita tratament de urgenta. Testele de sange, coprocultura (analiza scaunului) si ecografia abdominala sunt examenele medicale utilizate in investigarea durerilor de stomac la copii.

Tratamentul durerilor de stomac la copii

Un copil care sufera de dureri abdominale trebuie sa se odihneasca timp indelungat. Pozitia de somn recomandata este cea cu fata in jos, pentru atenuarea disconfortului balonarii.

Hidratarea este foarte importanta: bebelusii se vor simti mai rau de la lapte, de aceea medicii recomanda lichide speciale disponibile in farmacii.

Copiilor mai mari le sunt recomandate ghimbirul si supa usoara dietetica, cel putin 1 zi sau 2 de la ameliorarea simptomelor. Hrana solida ideala dupa dieta cu lichide contine paine prajita, banane, orez fiert sau piure de mere.

Tratamentul medicamentos este stabilit de medic, in functie de tipul afectiunii care sta la baza durerilor de stomac.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre