Gastroenterita la copii sau raceala la stomac

/ / Modificat: 2017-02-27
Gastroenterita la copii sau raceala la stomac

Suna destul de nebisnuit sa auzi ca micutul tau a "racit la stomac". Multi parinti nu inteleg exact ce inseamna aceasta afectiune si care sunt cauzele ei. Aceasta raceala se numeste de fapt gastroenterita si reprezinta de fapt o inflamare a stomacului si intestinelor. Afla cum sa recunosti boala la copilul tau si care sunt primele masuri pe care trebuie sa le iei.

durere-burta-copii

Ce este gastroenterita?

Gastroenterita sau "raceala la stomac" reprezinta o afectiune a sistemului digestiv care se caracterizeaza prin inflamararea stomacului si intestinelor din cauza unor bacterii, virusuri sau paraziti care se raspandesc cu repeziciune. Acestia sunt contractati in special prin apa contaminata.

Este o boala frecventa la copii, acestia suferind cel putin un episod de "raceala la stomac" in perioada copilariei.

Care sunt simptomele racelii la stomac la copii?

Gastroenterita provoaca un cumul de simptome specifice:

diaree;
lipsa apetitului alimentar;
greata si varsaturi;
crampe abdominale.

Mai exista cateva manifestari specifice gastroenteritei cauzate de virusuri:

febra;
frisoane;
secretii nazale;
tuse.

La raceala la stomac provocata de bacterii mai pot aparea semnale precum:

diaree cu sange;
febra;
dureri puternice de stomac.

Surse de contaminare pentru gastroenterita la copii

Cea mai frecventa sursa de contaminare la bebelusi este manipularea materiilor fecale contaminate. Raceala la stomac poate fi contractata si de la un copil la altul, mai ales prin stranut. Metoda de transmitere este asemanatoare cu cea a banalei raceli sau gripei.

Boala se poate declansa si prin consum de alimente sau apa contaminta. Fructele, legumele , carnea de pasare si ouale sunt printre principalele surse in cazul copiilor.

Cand trebuie sa apelezi la medic?

Prima complicatie care poate aparea in urma simptomelor repetate si asociate este deshidratarea, de aceea trebuie sa asiguri un aport cat mai mare de lichide copilului. Deshidratarea afecteaza cel mai mult copiii sub 3 ani. Recunosti deshidratarea prin faptul ca scutecele micutului sunt uscate si le schimbi foarte rar, are o stare de somnolenta, buze uscate, nu varsa lacrimi cand plange si are pielea incretita.

Cheama de urgenta medicul daca:

febra este mai mare de 38 de grade Celsius;
voma dureaza mai mult de 3 zile;
apare sange in fecalele copilului;
observi ca abdomenul micutului incepe sa se umfle si sa devina tare (poate aparea hemoragie interna).

Cum se trateaza raceala la stomac sau gastroenterita?

Hidratarea este cel mai bun remediu impotriva acestei afectiuni si pentru evitarea complicatiilor. In unele cazuri, raceala la stomac trece de la sine dupa cateva zile.

Sugarii trebuie alaptati mai des decat de obicei, pentru ca nevoia de lichide se acutizeaza. Copii mai maricei trebuie sa bea multe lichide, dar nu sucuri de fructe. Este recomandat mai mult consumul de apa sau lapte.

Consulta medicul pentru mai multe sfaturi cu privire la felul in care trebuie sa actionezi pentru a ameliora simptomele micutului tau.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Gastroenterita copii Raceala stomac copii Afectiuni digestive Sanatate copii Afectiuni gastro-intestinale Afectiuni gastrointestinale bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre