Cum dezvoltam gandirea critica la copii. Exercitiul propus de un psiholog renumit

/ / Modificat: 2023-12-31
Cum dezvoltam gandirea critica la copii. Exercitiul propus de un psiholog renumit

Gandirea critica este o aptitudine de care copiii au tot mai mare nevoie, dar care, paradoxal, tinde sa fie neglijata atunci cand ne gandim la metode de dezvoltare a copiilor.

"Reteta" simpla a unui psiholog renumit pentru a dezvolta gandirea critica a copiilor

Psihoterapeutul Diana Stanculeanu, invitat la MCN Podcast, a propus parintilor de azi un exercitiu extrem de simplu care ii ajuta sa isi ajute copiii sa isi dezvolte gandirea critica.

"E foarte important sa ne uitam catre copii. S-ar putea sa am un copil determinat, care se va duce tintit catre plusul din raftul doi si va spune «mama, asta!» (daca ii las libertatea de a alege orice dintr-un magazin de jucarii - n.r.). Ala eun copil care gestioneaza o astfel de situatie si atunci pot sa fac acest exercitiu cat ma tine bugetul, rabdarea. Dar daca imi vad copilul confuz, indecis, frustrat intr-o astfel de situatie, ca ia o jucarie, o pune la loc, o aduce, o duce... Asta inseamna ca nu-l ajut", a punctat psihoterapeutul.

Recomandarea Dianei Stanculeanu pentru parintii confuzi in mijlocul atator recomandari de la tot felul de consilieri in parenting este sa traga aer in piept si sa se uite, inainte de toate, la propriul copil:

"Noi nu avem o cultura in care sa punem copilul in centru, apropo de gandire critica. Gandirea critica o dezvolt cu cea mai banala intrebare din lume: «Copile, dar tu ce parere ai?» Or, cat de des ii intrebam asta? Trebuie sa te uiti la copilasii tai, cum le e lor. Daca lor le e bine, inseamna ca faci cel mai bun lucru din lume".

Despre cat e de important sa punem pret pe nevoile si parerile copiilor

Psihoterapeutul considera ca este important sa dai valaoare nevoilor si parerilor copiilor, in timp ce le stimulezi gandirea critica, intr-un moment in care avem  de a face cu o generatie de parinti foarte grabita sa ii duca pe cei mici spre psihoterapie, in loc sa le ofere acasa un spatiu in care sa isi gestioneze sanatos emotiile.

Diana Stanculeanu a atras atentia ca, din prea multa grija pentru cei mici, parintii risca sa ii impiedice sa invete cum sa-si gestioneze sanatos si natural emotiile, fara a fi prea departe de metodele generatiilor anterioare de parinti care invatau copiii sa nu isi arate tristetea, frica sau furia. Daca in trecut baietii erau invatatati ca ei nu au voie sa planga sau sa arate frica, pentru ca doar fetitele fac asta, acum copiii sunt dusi la psiholog pentru a nu mai fi tristi sau fricosi, invatand acelasi lucru: ca este ceva gresit cu acele emotii atat de firesti, pe care ei le gestioneaza foarte bine si corect in mod natural>

"Vad in randul parintilor aceasta preocupare de a-i ghida repede pe copii catre psihoterapie, uneori ratandu-le sansa naturala de a invata sa gestioneze emotii dificile, momente dificile acolo unde ar fi cel mai sanatos sa invatam lucrurile aceste: acasa, cu oamenii dragi. Acei parinti, in felul lor, isi fac datoria. Dar faptul ca un copil plange si vine la mine si spune ca ii e dor de bunica lui (care a murit - n.r.) este cel mai sanatos lucru pe care poate sa-l faca.

Cand eu ii transmit mesajul ca «uite, o sa mergem la o tanti draguta cu care tu o sa stai de vorba ca sa iti treaca dorul», eu deja transmit mesajul ca e in neregula sa fii trist, sa iti fie dor. Furia, frica, tristetea sunt emotii foarte sanatoase, pe care e foarte bine sa le avem in anumite situatii. (...) Sa ma deconectez de trairile astea doar pentru ca sunt greu de dus probabil ca este unul dintre cele mai periculose lucruri pe care actuala generatie de parinti risca sa o faca pentru copilasi, din dorinta de a le fi bine si dintr-o neintelegere nesanatoasa a fericirii perpetue".

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Dezvoltarea copiilor Gandire copii Psiholog copii

Articole recomandate

Citeste si despre