Ghid de vacanta: copiii mici in avion. Sfaturi utile pentru parinti!

/ / Modificat: 2016-07-18
Ghid de vacanta: copiii mici in avion. Sfaturi utile pentru parinti!

Cand planificati o vacanta impreuna cu copiii, avionul ar trebui sa fie prima optiune ca mijloc de transport: e rapid, confortabil si sigur. In plus, aveti parte de beneficii pe care calatoria cu alte mijloace de transport nu le ofera. In functie de compania cu care zburati, puteti beneficia de reduceri, scutiri de taxe si conditii de dormit optime.

Iata cateva sfaturi utile pentru un zbor linistit impreuna cu copilul!

Recomandarile pediatrilor pentru calatoria cu copilul mic in avion

Nu trebuie sa va fie teama sa calatoriti cu un copilul mic in avion, atata vreme cat aveti avizul pediatrului.

Inainte de a pleca in vacanta, mergi cu cel mic la un control de rutina. Medicul il va consulta, pentru a elimina orice suspiciune de raceala sau infectie si va da sfaturi utile pentru zbor. Exista cateva reguli simple, pe care orice parinte le poate aplica.

Nou-nascutul poate calatori cu avionul inca de la varsta de doua saptamani. Cu toate acestea, este bine sa astepti ca bebelusul sa implineasca doua-trei luni. Atunci sistemul lui imunitar este suficient de dezvoltat pentru a face fata germenilor care pot fi prezenti in avion.

Cei mai multi bebelusi se comporta foarte bine in timpul zborului, spun medicii. In timpul decolarii sau aterizarii, hraneste bebelusul la san sau dai sa bea din sticluta. Poti folosi si o suzeta. In felul acesta, se elimina efectele pe care presiunea o exercita la nivelului urechilor.

Vizita la pediatru este importanta si pentru confortului parintelui. Un parinte informat este un parinte relaxat. Este foarte important sa ai o stare emotionala pozitiva, ea se transmite bebelusului si il ajuta sa fie linistit pe durata zborului.

Acte necesare pentru o calatorie cu avionul impreuna cu copilul

Indiferent de varsta, copilul trebuie sa aiba pasaport. Pentru copiii cu varsta mai mica de 5 ani, se elibereaza unul temporar. La cerere, vi se poate elibera si un pasaport biometric, valabil pentru 12 luni.

Asigura-te ca ai inscris copilul pe pasaportul tau. In cazul in care cel mic calatoreste insotit de un singur parinte, este nevoie de un act notarial cu acordul celuilalt parinte.

Legistatia cere sa aveti pentru copil si o carte de identitate provizorie. Aceasta ii da dreptul de a trece granitele tarilor membre ale Uniunii Europene. Cartea de identitate provizorie pentru copil este necesara si in statele unde exista contracte unilaterale de trecere a frontierei.

Cu ce companie este bine sa zbori cu copilul

Companiile low-cost practica preturi mai mici, la prima vedere. Cu toate acestea, pretul biletului nu include trasportul carutului la cala. Daca alegeti o companie de linie, va veti bucura de reguli mai relaxate si costuri mult mai mici la bilete pentru copii, comparativ cu cele practicate de companiile low-cost.

Toti copii cu varsta mai mica de 11 ani se bucura de anumite facilitati la calatoria cu avionul. Parintii insotiti de copii mici au prioritate la imbarcare. In plus, mancarea si bautura pentru copil este acceptata la bord.

Costul biletelor de avion pentru copiii mici

Fiecare companie aeriana isi rezerva dreptul de a stabili propriile norme pentru transportul copiilor mici.

Bebelusii si copiii mai mici de doi ani calatoresc doar in bratele unuia dintre parinti. Ei nu platesc bilet de avion si nici nu au loc pe scaun. Cu toate aceste, companiile aeriene percep doar o taxa pentru bebelusi. Aceasta variaza de la o compania la alta, putand ajunge pana la 40 de euro, in cazul curselor charter sau zborurilor low-cost.

Nu se platesc taxe de aeroport sau alte comisioane pentru copiii care calatoresc in bratele parintilor.

Copiii cu varste intre 2 si 11 ani platesc bilet redus si beneficiaza de locul lor in avion. Reducerile variaza intre 25% si 33% din costul unui bilet pentru adult.

sfaturi_vacanta_calatoria_cu_avionul

Caruciorul pentru bebe

Majoritatea companiilor iti permit sa transporti caruciorul gratis pana la avion, insa doar dupa ce il inregistrezi ca bagaj de cala. Companiile de linie nu percept taxe suplimentare pentru transportul carutului, asa cum se intampla la companiile low-cost. De aceea este bine sa verificati ce facilitati vi se ofera si care sunt eventualele costuri.

Informati-va din timp daca primiti carutul la aterizare sau la bagaje.Intrebati daca aveti voie cu scaunul de masina la bord. Pe unele zboruri acest lucru este permis, pe altele nu.

Pentru escale mai lungi, folositi un port bebe sau un carucior special pentru transport, cum ar fi cel umbrela sau cel care se poate plia incat sa incapa in bagajul de mana.

Ce trebuie sa contina bagajul de mana pentru copil

In avion, aerul este rece. Este indicat sa ai la tine hainute mai groase. Ii poti lua lui bebe paturica lui preferata si sosetute calduroase, pentru a-i proteja picioarele de aerul conditionat.

Nu uita sa pui in bagajul de mana scutece, servetele, dezinfectant si crema pe care o folosesti in mod obisnuit cand schimbi copilul. Aminteste-ti sa luati saci de plastic pentru depozitarea scutecelor murdare. Pune in bagajul de mana un biberon sau un recipient cu apa, plus un alt biberon cu lapte praf nefacut, in cazul in care copilul va dori lapte.

Este indicat sa iei la tine cel putin trei randuri de hainute de schimb, chiar daca zborul dureaza doar doua-trei ore. Copiii mici au obiceiul sa verse lichide pe ei. Ii poti oferi copilului o jucarie noua, chiar inainte de imbarcare. In felul acesta, ii trezesti interesul pentru mai mult timp. Nu uita si de jucaria preferata, cartea cu povesti sau tableta cu jocuri offline.

Copiilor mici li se va face foame in avion, asa ca ii poti pune iin bagaj mancarea preferata.

Adauga in bagajul de mana medicamentele recomandate de pediatru, in cazul in care copilul are rau de inaltime.

Sfaturi pentru un zbor linistit

1. Programati-va zborul in functie de obiceiurile de masa si somn ale copilului. Daca zburati cateva ore, alegeti un avion care decoleaza in jurul pranzului. Pentru calatoriile lungi, in cadrul aceluiasi fus orar, puteti alege zborurile de noapte directe, fara escala.

2. Cand intervin diferentele mari de fus orar, escalele lungi sunt binevenite. Copilul are ocazia sa alerge si sa-si consume energia.

3. Alegeti o companie aeriana de linie, pentru a va bucura de mai multe facilitati, cum ar fi trasportul carutului inclus in pretul biletului de avion. In plus, acestea pun la dispozitie masa de schimbat bebelusii si meniuri pentru copii.

4. Daca zburati peste ocean, rezervati un bassinet sau crib, valabil pentru scaunele din fata. Verificati ce limita de kilograme si inaltime impune compania aeriana.

5. Daca varsta copilul este mai mare de doi ani, verificati daca vi se permite urcarea la bord cu scaunul de masina.

6. Veniti mai devreme la aeroport si povesti-i copilului despre zborul cu avion. In felul acesta, ii veti starni curiozitatea si il veti pregati emotional pentru calatorie.

7. Rezervati locuri alaturate, daca cel mic este insotit de ambii parinti. La companiile low-cost va trebui sa achitati cateva zeci de lei in plus, dar investitia merita. Copilul cu varsta mai mare de doi ani poate sta pe scaunul din mijloc, intre cei doi parinti.

8. Alegeti un loc pe interval, daca esti doar tu copilul. Astfel, il potu lasa pe cel mic sa sa se plimbe pe culoar fara sa deranjeze pe nimeni.

9. Nu uitati de intarzieri! Exista mereu posibililatea ca decolarea sa fie amanata o ora-doua, asa ca luati mancare si cateva schimburi in plus.

10. Fiti inventivi! Daca cel mic se plictiseste si incepe sa planga, folositi mici trucuri pentru a-i distrage atentia. De exemplu, puteti cere voie insotitoarelor de bord sa mergeti cu bebele in brate pana la bucatarie. Ii veti da astfel ocazia de a explora lucruri noi.

11. Folositi centura speciala pe care o primiti in avion si care se leaga de centura parintelui. Daca cel mic sta linistit, pastrati cele doua centuri legate tot drumul, deoarece avionul poate traversa zone cu turbulente sau goluri de aer. Oricum, pilotul avionului va anunta dinainte intrarea intr-o astfel de zona, asa ca veti avea timp pentru a prinde centura copilului. Folosirea ei il fereste pe cel mic sa se loveasca.

12. Fiti relaxati! Avionul este cel mai sigur mijloc de transport. Daca va pierdeti cu firea, copilul va prelua starea ta emotionala si va incepe sa planga.

13. Zambiti insotitoarelor de bord! Un zambet are darul sa deschida inimi.

Calatorie placuta!

Tu ai calatorit in vacanta impreuna cu copilul tau cu avionul? Ce probleme ai intampinat? Asteptam sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pe aceeasi tema:

Bebelus in avion? De la ce varsta?

Cu bebe in avion, 7 sfaturi pentru o calatorie usoara

Teama de zborul cu avionul la copii

Si nou-nascutul merge cu avionul!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vacanta avion copii Calatorie avion copii Sfaturi avion copii Siguranta avion bebelus Zbor avion bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre