Bebelus in avion? De la ce varsta?

/ / Modificat: 2011-05-12
Bebelus in avion? De la ce varsta?

Zborul cu avionul atunci cand ai un copil se poate dovedi o aventura plina de peripetii. Daca cel mic este bebelus sau nou-nascut atunci grijile se dubleaza. Poate zbura bebelusul inca de la nastere sau exista o varsta anume la care acesta are voie?

Desi multi considera ca bebelusul poate zbura cu avionul la orice varsta, exista totusi cateva recomandari esentiale ale specialistilor in aceasta privinta. Este important sa se tina cont de ele pentru a-l tine in siguranta pe parcursul zborului si a nu-i afecta sanatatea.

La 2-3 luni bebelusii sunt pregatiti sa zboare cu avionul!

Bebelusii pot zbura cu avionul in conditii de siguranta si fara probleme abia cand implinesc 2-3 luni. Specialistii sustin ca exista mai multe motive pentru care este recomandat acest lucru:

  • pana la aceasta varsta, sistemul imunitar al bebelusului are timp suficient sa se dezvolte pentru a tine la distanta germenii care sunt adesea emanati in interiorul avionului prin sistemele de ventilatie;
  • de asemenea, pana pe la 2 luni ai suficient timp pentru a-l invata si a-i crea o rutina in ceea ce priveste alaptatul, orele pentru acesta etc.

Poate zbura cu avionul si mai devreme de 2 luni?

In cazuri exceptionale si daca nu suporta amanare, bebelusii pot fi urcati in avion si mai devreme de 2-3 luni. Insa nu mai devreme de 2 saptamani. Nou-nascutii de 2 saptamani sau mai mari un pic pot urca in avion numai dupa ce primesc avizul medicului (li se face un control medical amanuntit si se ofera o fisa medicala care sa ateste ca este sanatos clinic) si numai daca nu este nascut inainte de termen. Prematurii sunt mult mai sensibili si susceptibili la germeni, de aceea trebuie sa astepte mai mult pana sa calatoreasca cu avionul.

Este esential sa vorbesti cu pediatrul inainte de a calatori cu avionul impreuna cu micutul tau. Acesta iti va spune exact daca bebelusul este apt din punct de vedere medical sa zboare sau nu.

Majoritatea parintilor se ingrijoreaza cand vine vorba de efectele pe care presiunea de la decolare si aterizare o poate avea asupra urechilor si auzului bebelusului. Este adevarat ca aceasta poate crea simptome neplacute si ca poate fi usor dureroasa pentru el, dar nu creeaza pagube permanente. Daca bebelusul are o infectie la urechi atunci aceasta presiune poate fi destul de dureroasa pentru el si este mai bine sa amani calatoria cu acest mijloc de transport.

Mult timp s-a considerat ca mersul cu avionul la o varsta prea mica ar putea duce la asurzirea bebelusului, insa medicii sustin ca aceasta ipoteza este neintemeiata.

Din experienta mamicilor din comunitatea Copilul.ro care au zburat cu avionul impreuna cu bebelusi

Lauraaa: Vom zbura cu bebe atunci cand va avea 1 luna fara o zi si mi-e frica pentru el, dar nu avem ce face - am o cunostinta, un doctor american care a zis ca dupa 2 saptamani e ok sa zbor...

Camelia-op: In general se poate zbura cu bebe dupa 2 saptamani, doar ca in primele 6 sapt e mai putin indicat din cauza ca nu e de dorit sa il expunem pe bebe la prea multi microbi.
Era o teorie ca s-ar putea sa surzeasca copilul din cauza presiunii, dar dupa ceea ce am citit de curand, nu e chiar asa mare probabilitatea. Ce se recomanda este ca in timpul decolarii sau aterizarii, sa se hraneasca bebelusul la san, sau din sticluta, ori sa aiba o suzeta in gurita. Daca doarme sa fie lasat sa doarma, ca in cazul in care are vreun discomfort se trezeste el si atunci e bine sa i se dea ceva papa. Dar cei mai multi bebelusi se comporta foarte bine in timpul zborului. Sa speram ca si ai nostri vor fi la fel nu vom avea pobleme.

Stef.irl: Si noi am zburat cu avionul, dar Alexandra era mare, avea aproape un an si i-a placut foarte mult, mai putin aterizarea si decolarea... dar asta e. Mie dcotorul mi-a zis ca daca pui putina vata in urechiuse ajuta, dar ea nu a vrut sa stea sa-i pun. Si bineinteles sa hraniti bebelusul in timpul aterizarii si decolarii, ca daca suge, se reduce presiunea din urechi si nu-l mai dor.

Elena_negru: Si la noi totul a decurs bine, Tudor a fost cuminte pe avion, i-am dat sa pape san cand mi s-a parut mie ca incepe sa decoleze avionul, dar de fapt doar se pozitiona pe pista, si pana sa decoleze el terminase de papat, dar avea in schimb chef de vorba apoi. La aterizare a dormit si nu l-am deranjat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Zbor avion bebelusi Calatorii copii

Articole recomandate

Citeste si despre