De ce nu imi las fiica de 8 ani sa poarte costum de baie

/ / Modificat: 2018-06-25
De ce nu imi las fiica de 8 ani sa poarte costum de baie

Vara, sezonul costumelor de baie - urasc aceasta perioada a anului, dar spre deosebire de alte femei, nu din cauza propriului meu corp, ci din cauza corpului fiicei mele. Are 8 ani si in fiecare an avem aceleasi discutii imediat ce incepe caldura, pentru ca nu ii permit sa poarte costum de baie in doua piese. Este una dintre acele reguli ferme impuse de mine ca mama, pe sistemul "nu atat timp cat traiesti in casa mea".

fata-costum-baie

Din punctul meu de vedere, costumul de baie in doua piese are doua mari dezavantaje: primul, este faptul ca le face pe tinere sa fie sexuale, cel de-al doilea, le face sa fie constiente de propriul corp si de propria sexualitate, la varste extrem de fragede.

Sexualizarea fetelor tinere

Costumul de baie in doua piese este sexy pentru ca permite sa arati mai mult din corpul tau, decat ar fi in mod normal acceptabil din punct de vedere social. Femeile poarta costume de baie in doua piese pentru ca vor sa fie privite si admirate. Poate ca nu isi doresc ca lumea sa se holbeze la ele, dar poarta costume de baie in doua piese pentru a atrage privirea.

Acelasi lucru este valabil si pentru bluzele cu decolteu, fustele mini si hainele mulate pe corp. Nu cred si nu spun ca tinerele care poarta astfel de haine "si-o cer", insa sunt de parere ca este un fel de publicitate falsa sa te imbraci asa (sau sa iti lasi fiica sa se imbrace astfel) si sa te astepti sa fii tratata cu modestie de catre ceilalti.

Desigur, ai putea spune ca asemeni obiectelor de imbracaminte tipatoare, expuse mai sus, costumul de baie in doua piese nu are decat rolul de a face tanara sa se simta mai frumoasa, dar intrebarea este oare de ce o face sa se simta mai frumoasa? Pentru ca cei din jur o vor privi! Daca dintii de cal ar deveni brusc "la moda", cu totii ne-am procura unii din plastic si am zambi sa vada toata lumea. Ideea este ca tinerele vor sa fie admirate si considerate atractive.

Constientizarea propriului trup

Nu ma intelegeti gresit, fiica mea este o slabuta; ar putea purta un costum de baie in doua piese si nimeni nu ar spune ca nu are ce sa caute in public imbracata asa (si daca seamana cu mine, probabil ca ii vor creste sanii devreme, astfel incat chiar sa aiba un decolteu). In acest moment, fiica mea este obsedata de parul si fata ei pentru ca acestea sunt caracteristicile fizice pe care le vad cei din jur si prin care o judeca. Este constienta de pistruii pe care ii are si de ochelarii pe care ii poarta; nu arata la fel ca celelalte colege din clasa si acest lucru o deranjeaza uneori.

Cu cat isi expune mai mult trupul, cu atat mai mult isi va judeca propriul trup. Weekend-ul trecut, cand am mers la piscina cu ea, am vazut doua adolescente in costume de baie in doua piese, care se isi invinovateau propriul corp; una dintre ele se plangea ca i se vad coastele si ca nu arata bine, iar cealalta sustinea ca ar trebui sa mai slabeasca inca vreo cinci kilograme.

costum-baie-fetite

Baietilor de langa ele nu parea ca le pasa, din contra, hormonii lor savurau cu siguranta imaginea vizuala a fetelor in costum de baie in doua piese, dar daca astfel de costume de baie le fac pe tinere sa fie mai constiente de propriul trup si sa il judece, atunci de ce sa le permitem sa le imbrace? De ce sa lasam un copil pana la urma sa treaca printr-o astfel de auto-tortura?

Ca femei, ne plangem atunci cand vedem reclame care arata imagini ale unor femei care par aproape ireale. Ne acoperim fetele in produse cosmetice si monitorizam fiecare dumicat pe care il mancam, ca sa putem intra in fustele noastre mulate si scurte. Observam fiecare rid, fiecare kilogram si fiecare imperfectiune.

Asa ca de ce as vrea sa incurajez aceleasi probleme fiicei mele, inainte sa fie suficient de matura pentru a intelege ce inseamna sa fii sexy? La varsta de de 8 ani, fiica mea nici macar nu stie de ce se uita un barbat la ea intr-un anumit fel; oare nu asta este treaba mea, sa o protejez?

Definim copiilor nostri ce inseamna atractivitatea prin modul in care noi ne imbracam si prin ceea ce le cumparam lor; fiica mea este inteligenta, frumoasa si fara griji si imi doresc sa ramana asa cat mai mult timp posibil, si daca pot face asta acoperindu-i trupul putin mai mult, atunci am sa o fac!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Mama fata Mama de fata Costume baie

Articole recomandate

Citeste si despre