ABC-ul parentingului astazi (6)

/ / Modificat: 2015-05-22
ABC-ul parentingului astazi (6)

R

Relaxare

Relaxarea s-a transformat din placere in necesitate in epoca moderna, atat in randul parintilor, cat si al copiilor. A devenit un "remediu" pentru nenumaratele ore petrecute de cei mici la scoala si in fata temelor si invatatului.

Yoga_tratament_pentru_infertilitate

A devenit, de asemenea, o pastila de energie necesara pentru parintii moderni care incearca sa impace cariera de parinte cu cea profesionala si cu statutul de sotie, prietena etc.

Desi gadgeturile par sa fie cel mai la indemana truc de relaxare pentru copii, este mai indicat sa il orientezi spre alte metode moderne si constructive - dansuri, meditatie, yoga, citit, sporturi si alte activitati, care pot deveni o sursa de recreere chiar si pentru tine.

Raw Vegan

Alimentatia raw vegan (cruda, fara coacere) este un trend alimentar care a atras atentia tot mai multor parinti in epoca moderna, datorita numeroaselor beneficii pe care le are asupra sanatatii.

Dieta_alimente_crude_raw_vegan

Exista totusi numeroase controverse legate de abordarea exclusiva a acestei diete in alimentatia copiilor, din cauza deficientelor nutritionale pe care le prezinta (carente vitaminice, minerale, deficit de proteine etc.) si care le afecteaza cresterea si dezvoltarea.

Rasism

Rasismul este o problema pe care parintii moderni au inceput sa o abordeze din ce in ce mai des in educatia copiilor. Cresterea unui copil tolerant, lipsit de prejudecati este esentiala pentru o buna integrare a micutului in societate si pentru dezvoltarea unor principii sanatoase de viata.

Copilul nu trebuie sa creasca cu ideea ca persoanele de culoare sau de o alta rasa ii sunt inferioare sau ca nu merita tratate cu respect, de aceea, discutia despre rasism trebuie initiata de la varste mici si intermediata de instrumente adecvate nivelului lui de intelegere: desene, documentare, jucarii etc.

Expunerea in grupuri sau colectivitati de copii de rase mixte este cel mai simplu mod prin care ii poti dezvolta toleranta si il ajuti sa combata rasismul.

Religie

Religia a devenit un subiect destul de controversat in cresterea si educatia copilului modern. Tot mai multi parinti se indeparteaza de latura spirituala in educatia copilului, fie evitand discutiile despre religie, fie inoculandu-i idei si preconceptii care ii vor afecta gandirea la maturitate.

Insa parintii moderni ar trebui sa-si creasca copiii in spiritul valorilor religioase la care adera familia lor si sa transforme religia intr-un instrument de educatie, de unde copilul poate desprinde lectii si valori importante de viata.

Responsabilitate

Responsabilitatea a devenit unul dintre obiectivele principale pe care le tintesc parintii moderni in educatia copilului. Intr-o lume din ce in ce mai competitiva si complexa, copilul trebuie invatat de mic sa devina responsabil si independent, pentru a se integra mai usor in societate si a se adapta cerintelor societatii actuale.

promisiune_responsabilitate_copii

Metodele moderne de promovare a responsabilitatii in randul copiilor tin de modul in care este stimulat sa ajute la sarcinile de curatenie, la cumparaturi si in care le este permis sa treaca prin experiente noi, chiar si cu riscul de a gresi.

S

Sindromul mortii subite sugari

Sindromul mortii subite la sugari este o afectiune care se soldeaza cu decesul brusc al bebelusului, in timpul somnului, ale carei cauze inca nu au fost descifrate.

Cu toate acestea, cercetarile asupra acestei afectiuni continua si, de la un an la altul, apar descoperiri noi legate de factorii care influenteaza aparitia acesteia, dar si metode de prevenire, cu care parintii trebuie sa se puna la curent frecvent, pentru a-si proteja corespunzator copiii.

Scutece

Indispensabilele scutece au suferit numeroase transformari din trecut si pana in epoca moderna. Viata parintilor moderni a devenit mult mai usoara de cand s-au inventat scutecele de unica folosita, care le-au inlocuit pe cele din bumbac pe care le foloseau generatiile trecute de parinti.

Scutecele refolosibile sunt cel mai nou trend printre parintii moderni.

Sunt mai practice, se curata usor, iar cele mai multe sunt confectionate din materiale naturale, organice, care le fac mai sigure pentru pielea sensibila a bebelusilor.

Second hand

Cumparaturile second hand s-au transformat intr-un fenomen tot mai extins in randul parintilor moderni, care cauta frecvent informatii legate de ce tip de produse pot cumpara la mana a doua pentru copii, care sunt sigure si care nu.

Presiunea financiara exercitata de recesiune si de cresterea somajului a determinat o buna parte din parinti sa-si indrepte atentia catre magazinele second hand. Hainele, carucioarele, mobilierul pentru camera si jucariile sunt printre cele mai cautate produse second hand in randul parintilor moderni.

Spa

Spa-ul este oaza de relaxare perfecta pentru orice mamica moderna, iar mai nou, si pentru bebelusi si copii. Tot mai multe saloane de spa s-au extins si au infiintat centre speciale dedicate mamicilor si copiilor, ca metoda de evadare din cotidian si de relaxare in aceasta lume agitata.

baia_spa_relaxare_mamici

Termenul spa a inceput sa se regaseasca pe buzele tot mai multor mamici moderne aflate in cautarea celor mai rapide, sigure si benefice metode antistres.

Stres

Stresul este deja o parte fireasca din viata oricarui parinte, dar si copil modern. Desi motivele pentru care stresul isi face loc in viata fiecaruia difera in functie de varsta, cert este ca exista si ca este cel mai de temut dusman al sanatatii.

Lupta contra stresului este un razboi pe care parintii incearca sa il combata cat se poate de bine, apeland la metode de relaxare alternative - yoga, meditatie, aromaterapie, dar si la o alimentatie sanatoasa, bogata in produse menite sa scoata stresul cu forta din organismul celor mari si celor mici deopotriva.

Sport

Sportul este o activitate cu care parintii si copiii moderni ar trebui sa cocheteze mai mult in epoca moderna, in care sedentarismul pare sa devina o stare de fapt in vietile multora. Pe principiul "exista un sport potrivit pentru fiecare", incurajeaza-ti copilul sa testeze cat mai multe activitati sportive, pana cand o gaseste pe cea care i se potriveste cel mai bine si care il va tine in forma si departe de tentatiile nocive ale televizorului si calculatorului.

balerina_fetita

Nici parintii moderni nu ar trebui sa isi ia "scutire" de la sport. Cu cat sunt mai activi, cu atat se mentin in forma, sanatosi si seteaza si un exemplu pozitiv pentru copil.

Suprasolicitare (copii surmenati)

Din dorinta de a creste copii capabili sa faca fata cerintelor din ce in ce mai complexe ale societatii moderne, parintii tind sa supraincarce programul zilnic al copilului prescolar sau scolar pana la limita la care cei mici ajung sa fie surmenati, epuizati si sa se imbolnaveasca usor.

Orele de la scoala, proiectele sau cursurile extracurriculare, meditatiile si temele acapareaza tot timpul liber al copilului, privandu-l de momentele alocate recrearii si jocului, atat de importante in dezvoltarea timpurie.

Ghidul tau de parenting! Afla mai multe!

ABC-ul parentingului astazi!

ABC-ul parentingului astazi (2)

ABC-ul parentingului astazi (3)

ABC-ul parentingului astazi (4)

ABC-ul parentingului astazi (5)

ABC-ul parentingului astazi (6)

ABC-ul parentingului astazi (7)

ABC-ul parentingului astazi (8)

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Abc parenting modern Ghid parenting modern Parenting modern Parinti moderni

Articole recomandate

Citeste si despre