6 moduri pentru parinti de a combate rasismul

/ / Modificat: 2014-10-17
6 moduri pentru parinti de a combate rasismul

Vine un moment in viata copilului tau in care va fi martorul unor situatii si conflicte care vizeaza discriminarea rasiala, in care copii sau persoane de culoare ori de alta rasa sunt tachinate, poreclite sau excluse din anumite medii. Daca nu vrei sa dezvolte stereotipii ori sa foloseasca si el, la randul lui, comentarii discriminatorii in interactiunile cu persoane de alta culoare, este important sa initiezi discutia cu el pe aceasta tema de mic si sa il expui frecvent in grupuri si comunitati mixte.

Vorbeste-i pe intelesul lui despre diferentele dintre rase

Abordarea subiectului rasismului are o importanta la fel de mare in educatia lui precum tema sexului sau drogurilor. Este important sa inteleaga de la varste mici ca oamenii se impart nu doar in functie de sex, in femei si barbati, ci si in functie de rasa sau etnie: negri, afro-americani, caucazieni(albi), hispanici, rasa galbena (chinezi) etc.

Este la fel de important sa il inveti denumirile corecte ale raselor, pentru a le utiliza corect in contextele care le cer, dar si caracteristicile fiecareia in parte.  

Foloseste imagini si desene

Daca ii enumeri copilului caracteristicile fiecarei rase in parte, nu va retine prea multe informatii. Este important ca teoria sa fie ajutata si de practica, in care sa evidentiezi trasaturile fiecare rase cu imagini. Printeaza poze de pe internet si ajuta-l sa inteleaga cum arata afro-americanii, chinezii etc.

Daca te intreaba de ce sunt diferiti la aspect sau nuanta pielii de voi, limiteaza-te la a folosi argumente de natura geografica si atat, pentru a intelege ca oamenii din diferite zone ale lumii au caracteristici fizice diferite. Exemplul cu ouale este cel mai elocvent in acest sens si ajuta copilul sa inteleaga mai bine cum sta treaba cu diferentele de rasa: explica-i ca ouale au culori diferite, dar ca in momentul in care le spargi, sunt la fel. Acelasi lucru este valabil si cu persoanele.  

Foloseste-te de exemple concrete

Este imposibil ca, in plimbarile de zi cu zi, tu si copilul sa nu va loviti de situatii in care persoane de alta rasa sunt tachinate sau jignite ori sa nu asistati la o emisiune tv in care se folosesc remarci rasiste. Profita de aceste situatii pentru a deschide subiectul rasismului in conversatiile cu copilul tau.

Taxeaza comportamentul inacceptabil al acelor persoane si explica-i copilului de ce nu este bine sa folosim respectivele remarci.  

Diversifica-i grupul de prieteni cu copii de alte rase

Pentru a ajuta copilul sa inteleaga ca oamenii de alta culoare nu sunt cu nimic diferiti de voi sau de alte persoane, este important sa ia contact cu ei si sa descopere singur acest lucru. Expune-l de mic in comunitati mixte si incurajeaza-l sa interactioneze cu copii de alta rasa.

Doar jucandu-se sau vorbind cu ei, va intelege ca, in afara de culoarea pielii si de aspectul fizic diferit, respectivii copii sunt la fel ca el, vorbesc aceeasi limba si au aceleasi preocupari si interese ca ale lui.  

Cumpara-i papusi de culoare

Producatorii de jucarii au inceput sa scoata pe piata o multime de jucarii menite sa combata rasismul in randul copiilor, lansand pe piata papusi de culoare sau de alta rasa. Este o metoda utila prin care poti evita riscul ca micutul tau sa-si formeze stereotipii legate de rasa.

Daca se va juca de mic cu astfel de papusi, nu i se va mai parea nimic ciudat atunci cand va intalni persoane pe strada care au o piele de o nuanta diferita de a lui.  

Fii un model pozitiv pentru el

Daca nu vrei ca micutul tau sa isi formeze stereotipii legate de rasa, este important ca si tu sa fii un exemplu pozitiv in acest sens. Nu vorbi niciodata urat despre persoanele de culoare, nu le porecli si nu incerca sa le excluzi din grupurile pe care le frecventezi, pentru ca vei deveni un exemplu negativ pentru el.

Foloseste corect termenii si expresiile pentru fiecare rasa in parte in preajma lui si nu apelative ofensatoare precum "ciori", "maimute" etc. Interactioneaza frecvent cu acestea, ba chiar fa-ti prieteni de alta rasa, pentru ca micutul tau sa inteleaga ca nu este nimic anormal la ele si ca trebuie respectate la fel ca orice alta persoana.  

Care crezi ca este cea mai potrivita metoda prin care sa discuti cu copilul despre rasism? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre