5 trucuri pentru cumparaturi linistite alaturi de copiii mici

/ / Modificat: 2011-03-04
5 trucuri pentru cumparaturi linistite alaturi de copiii mici

Cumparaturile alaturi de copilul mic se dovedesc aproape intotdeauna a fi o adevarata aventura. Ea este presarata cu tipete, stricaciuni, leapsa prin magazin, dar si o cantitate impresionanta de stres, nervi si alte crize de isterie in ambele tabere. Ele au insa un rol educativ important si nu trebuie sa eviti sa iei copilul dupa tine, dimpotriva chiar!  Iata cateva trucuri prin care sa ai parte de cumparaturi linistite si relaxante alaturi de copii!

Pregateste-l de acasa!

Vorbeste-i despre locatia unde mergeti, ce faceti acolo, care este lista pe care trebuie sa o urmati si scopul cumparaturilor. Pune-l la curent cu ce se va intampla pentru a sti la ce sa se astepte. Este foarte posibil sa nici nu indrazneasca sa mai vrea ceva din moment ce i-ai spus ca ati venit doar pentru alimente sau etergenti ori alte lucruri si atat.

Nu il ignora!

Il tot auzi prin magazin spunand ca vrea una, ca vrea alta sau ca are pofta de diverse alimente pe care nu le-a gustat niciodata. Iar tu ai tendinta sa il ignori, sa te faci ca nu il auzi, de parca nu ar exista! Nu aceasta este solutia! El va continua sa faca aceste lucruri pana cand il vei baga in seama. Mai bine vorbeste cu el si explica-i motivele pentru care nu puteti lua ce vrea el sau pentru care ati venit la magazin si despre care ati discutat acasa.

Daca tot se manifesta urat, incearca metoda compromisului: spune-i ca ii vei lua un singur lucru, daca va fi cuminte, te va asculta si te va ajuta sa faci cumparaturile!

Mergi intr-un supermarket sau mall cu zona de joaca pentru copii!

S-ar putea ca locul de joaca din magazin sa fie salvarea ta in unele dintre cele mai neplacute situatii cu care te-ai putea confrunta la cumparaturi. Daca respectiva locatie are un supraveghetor angajat pentru a avea grija de copii in acel loc, lasa-l acolo unde poate interactiona cu alti copii, in timp ce tu iti faci linistita cumparaturile. Daca nu are o astfel de persoana, atunci incearca sa il momesti si sa folosesti zona de joaca ca promisiune de a merge acolo dupa cumparaturi, daca este cumintel si te ajuta cu achizitia produselor. Cand e vorba de joaca, copiii ar face orice pentru ea, mai ales daca vad si alti copii misunand acolo!

Asigura-te ca ai dupa tine "gentuta copilului"!

Nu trebuie sa intre toata casa in ea, insa trebuie sa fii mereu pregatita pentru momentul in care va avea un acces de furie si nu vei stii cum sa il potolesti. Ideea este ca daca tu poti pierde ore intregi la cumparaturi, copilului i se taie cheful dupa numai cateva zeci de minute, poate si mai putin. Si atunci trebuie sa ai la-ndemana: jucaria preferata, carticica, suculetul etc.

 

Mergeti devreme la cumparaturi!

Alege diminetile sau cel tarziu pranzul pentru a merge cu el la cumparaturi. Si mai ales momentele in care este relaxat si linistit, nu cand este infometat, somnoros sau morocanos. Magazinele sunt de obicei aglomerate dupa-amiezile si seara si aceasta il poate irita pe copil. De aceea este bine sa alegi momente in care lumea fie munceste, fie nu ies atat de devreme din casa pentru a face shopping. Evita weekendurile!

Cum se descurca mamicile din comunitatea Copilul.ro pe forum cand merg cu copilul la cumparaturi?

Oare: Am observat de multe ori parinti exasperati de comportamentul copiilor in magazin. Eu ii spun intotdeauna cand plecam de acasa ca are voie sa isi aleaga unul sau doua lucruri si daca sunt de acord le cumparam, daca nu, alegem altele. Stiti de cate ori a dus singura inapoi la raft unele obiecte in favoarea altora? Nu spun ca s-au rezolvat toate problemele, dar de cele mai multe ori intelege. i-am explicat ca nu putem cumpara carti in fiecare zi si acum e amuzanta cand imi spune "vino sa iti arat o carte! Nu o cumparam acum. O cumparam alta data!

Carmencarmy:  Ca metoda verificata si functionala in foarte multe dintre situatiile cand nu te ma intelegi cu copilusu' este aceea in care trebuie sa-l "sochezi" putintel. Adica: el se asteapta sa te enervezi, sa cedezi, sa nu mai rezisti, sa aiba castig de cauza, iar tu -abila -trebuie sa deturnezi totul de la obiectul zarvei: "Wow! Ai vazut ce e sus pe raftul ala? Sa ne ridicam sa vedem! Aaaa! Eu vazusem o pisicuta... a fugit acum... hai repede sa o cautam!"

Dialnyko: Abia de statea in fundulet si daca ajungea cu manutele la rafturi, cara tot in carut! Nu ca ar fi vrut ceva anume, o amuza ideea de a face si ea cumparaturi! Ea punea pe-o parte in cos, iar noi pe partea cealalta inapoi pe raft! Cind a mai crescut, lucrurile s-au schimbat! Cind vrea ceva cere, si daca nu i-am luat inca nimic, ii iau ce vrea ea (rectific, ele, ca acum sunt doua). Daca insa s-au capatat deja cu "ceva bun", le pun sa aleaga: asta, sau asta? Si asa procedez indiferent ca e vorba de dulciuri, carti, jucarii, hainute...

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Cumparaturi rol educativ

Articole recomandate

Citeste si despre