Aparitia prejudecatilor la copii

/ / Modificat: 2011-10-27
Aparitia prejudecatilor la copii

Prejudecatile isi fac aparitia in gandirea copiilor ca urmare a influentelor sociale si culturale ale mediului in care traieste. Ideile preconcepute nu sunt innascute, ci se dezvolta din interactiunile cu ceilalti oameni. Micutii asorb foarte usor credintele si principiile oamenilor care-i inconjoara, le adopta ca fiind si ale lor si ajung, in final, sa le ghideze propriul mod de a gandi.

Cum apar prejudecatile la copil?

In urma cu zeci de ani, specialistii evocau teoria conform careia prejudecatile rasiale si religioase sunt innascute. Se considera ca acestea sunt mostenite pe cale ereditara si dezvoltate cu ajutorul instinctelor proprii. Copiii nu trebuiau sa invete de la altii ca nu trebuie sa placa persoane diferite de ei, ci reuseau sa faca asta in mod instinctual. In ziua de astazi nu mai este acceptata o astfel de teorie si se considera ca sunt capatate din mediul in care traiesc si din contactele pe care le au cu alti oameni.

Copilul epocii moderne creste intr-o societate in care discriminarile rasiale si etnice au luat o amploare mai mare ca oricand. Acestea sunt relatate in media, in discutii uzuale si in locatii pe care micutii le frecventeaza constant.

Foto: life.familyeducation.com

Contactul copilului cu prejudecatile nu se limiteaza doar la stereotipuri rasiale sau etnice. In fiecare zi, el este expus unor moduri de gandire gresite si discriminatorii. Observa si aude cum anumiti indivizi sunt apreciati sau criticati pe criterii de sex, varsta, bani etc. Anturajul si mediul in care creste si se dezvolta isi pune amprenta asupra modului in care gandeste si a valorilor sau principiilor la care adera.

Cele mai importante medii din care copiii pot invata stereotipuri sau prejudecati sunt internetul, televizorul, scoala, anturajul, jocurile video etc. Ele nu se invata asa cum micutul ar invata o lectie, dar iau nastere din interactiunile cu alti oameni.

Care este impactul prejudecatilor asupra copilului?

Micutul tau are foarte mult de suferit intr-un climat in care predomina stereotipuri si discriminari. Acestea creeaza tensiuni sociale si emotionale care pot duce la frica si anxietate si, ocazional, chiar la violenta si ostilitati.

Ideile preconcepute pot submina increderea in el si stima de sine, mai ales daca el devine o victima a prejudecatilor. Se poate izola social, simti neapreciat si neimportant, dar mai ales trist si deprimat, ceea ce ii poate afecta calitatea vietii.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Discriminare copii Stereotipuri copii Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre