Scutecele bebelusului, ghid complet

/ / Modificat: 2016-08-01
Scutecele bebelusului, ghid complet

Alegerea scutecelor pentru bebelusi si modul in care se folosesc ele reprezinta, de multe ori, o dilema pentru proaspetii parinti. Acestia se vad pusi in situatia de a cere la magazin scutece pentru bebelusul lor si se trezesc in fata a o multime de variante si preturi, din care nu stiu ce sa aleaga: ecologice, refolosibile, de unica folosinta, brandul x sau y etc. Noi incercam sa facem putina lumina in "universul scutecelor" pentru cei mici si sa iti oferim un ghid complet de informatii, de la cum sa le alegi, masurile potrivite si pana la cum sa le schimbi corect!

Cum alegi scutecele pentru bebelus?

Scutecele pentru bebelusi se impart in trei categorii mari:

  • de unica folosinta;
  • refolosibile;
  • ecologice.

Fiecare dintre aceste tipuri de scutece prezinta avantaje si dezavantaje, pe baza carora parintii fac cea mai buna alegere pentru ei si bebelusii lor.

Este important sa alegi tipul de scutece care se potrivesste nevoilor bebelusului, dar care sunt practice si la indemana si pentru tine. De exemplu, un bebelus cu o piele hipersensibila va trebui sa foloseasca scutece special create pentru acest tip de piele sau ecologice. Iar daca esti un parinte foarte ocupat, tot timpul pe drumuri, care nu are timp sa stea sa le spele mereu, cu siguranta ca mai la indemana iti vor fi scutecele de unica folosinta si nu cele refolosibile.

Scutecele de unica folosinta sunt mai practice si eficiente, dar ceva mai scumpe decat cele refolosibile. Din pacate, nu toate modelele de pe piata sunt sigure pentru sanatatea pielii bebelusului tau. Multe dintre ele pot contine substante chimice nocive, care pot irita pielea micutului.

Pe de alta parte, scutecele refolosibile nu sunt atat de practice, dar sunt mai sigure pentru pielea copilului si nu necesita investitii financiare mari. Se pare ca sunt create din materiale ceva mai "prietenoase" cu pielea bebelusului - bumbac, canepa, bambus etc.

Mai exista si categoria de scutece bio sau eco, cu preturi ceva mai piperate, deci cu costuri mai mari, dar si cu o siguranta crescuta pentru pielea copilului. Sunt create doar din materiale 100% naturale si sunt ideale pentru bebelusii care au piele sensibila.

Recomandari de scutece pentru bebelusi de la mamici

Intrebate care sunt scutecele existente pe piata de care sunt multumite si care li se par mai usor de utilizat, mamicile din comunitatea Copilul.ro au facut un top al acestora. Pampers si Pufies sunt brandurile din fruntea clasamentului si printre preferatele parintilor. Iata si de ce:

"Pampers: sunt atat de moi si tin pielea lui bebe atat de uscata si curata, incat, in doua luni, iubirea mea nu a fost nici macar o data rosu la fundulet. Nota 10 pentru Pampers." (Monica Cerbu)

"Pufies folosim si suntem foarte multumiti, fetita noastra nu se mai irita la fundulet." (Irina Niculae)

"Pampers la toti trei. Am incercat si alte tipuri, dar se iritau, asa ca am ramas fidela Pampers." (Murariu Corina)

Cum stii care e masura potrivita?

Desi nu pare o sarcina dificila, alegerea masurii potrivite pentru cel mic se poate dovedi a fi destul de grea. Principalul criteriu dupa care se ghideaza parintii in alegerea scutecelor este greutatea. Acestea sunt impartite pe mai multe categorii de kilograme - 3.5-7.5 kg sau 6.5-12 kg, in functie de fiecare producator in parte.

Insa criteriul greutatii sau varstei, in unele cazuri, nu este suficient pentru a te asigura ca micutul tau poarta masura potrivita de scutec si ca se simte confortabil in el. Mai trebuie sa iei in considerare si conformatia lui corporala. Copilul poate avea o greutate intre 3.5 si 7 kg, insa scutecele pentru aceasta categorie de kilograme s-ar putea sa nu i se potriveasca, daca are o conformatie fizica ceva mai solida.

Cel mai important este sa le alegi in functie de varsta sau greutate, dar sa si testezi mai multe variante, pana cand gasesti scutecul care se pliaza perfect pe funduletul lui.

Cum treci de la o masura la alta?

Trecerea de la o masura la alta se face atunci cand greutatea copilului se schimba si nu se mai incadreaza in parametri recomandati pe pachetul scutecelor pe care le folosesti. Insa nu este principalul indiciu pe care ar trebui sa-l iei in considerare cand vrei sa schimbi masura.

Exista copii care depasesc limita de 6 kg inscrisa pe pachetul de scutece, sa spunem, dar carora nu li se potrivesc modelele mai mari, deoarece nu se adapteaza conformatiei corpului. Prin urmare, acestia inca mai pot purta scutecele mai mici.

Cel mai important indiciu este modul in care se comporta scutecul pe corpul bebelusului. Daca observi ca cele pe care le foloseai pana acum au inceput sa il stranga, nu mai reusesti sa ii prinzi clipsurile decat cu mare greutate si vezi ca il incomodeaza sau ii provoaca rani, este cazul sa treci la o masura mai mare.

Cum schimbi scutecul?

Se stie ca un bebelus foloseste in medie 10 scutece pe zi, ceea ce inseamna ca noile mamici vor avea multa bataie de cap in primele luni de viata ale micutului.

Schimbarea scutecului bebelusului trebuie sa urmeze cativa pasi esentiali pentru a te asigura ca este prins corect si ca nu produce iritatii din cauza frecarii de piele sau ca il strange si incomodeaza.

Iata care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi in shimbarea scutecului:

  • spala-te bine pe maini si desfa-i scutecul pe care il are deja pe el;
  • sterge-l bine cu un servetel umed, pentru a indeparta cea mai mare parte a fecalelor sau a urinei; eventual, daca ai acces la apa, il poti spala la fundulet, cu apa calduta; curata cu atentie si zonele dintre cutele pielii;
  • sterge-l bine doar prin tamponare, pentru a avea pielea perfect uscata in momentul in care ii pui scutecelul;
  • ridica-i piciorusele si pune scutecul sub el; una dintre partile de sus trebuie sa fie sub fund, pana aproape de mijlocel, iar cealalta, trecuta intre picioarele lui pana cand marginea ajunge in zona buricului;
  • se prind cu capsele sau ariciul din dotare, nici prea strans, dar nici prea slab, pentru a nu incomoda copilul; important este ca scutecul sa fie suficient de strans, astfel incat sa fie bine fixat pe fundulet si sa nu existe riscul sa se frece de pielea lui si sa produca iritatii.

Tu cu ce probleme sau dileme te-ai confruntat in momentul in care ai devenit parinte? Care scutece ti se par cele mai bune si usor de folosit? Spune-ne parerea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Scutece Scutece bebelusi Schimbare scutece bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre