Invata-ti copilul sa se apere in fata bullying-ului

/ / Modificat: 2019-12-28
Invata-ti copilul sa se apere in fata bullying-ului

Bullying-ul este o realitate cruda pentru copii. Pusti "smecherasi", care ii batjocoresc sau chiar sunt violenti cu alti copii sunt peste tot, din parcuri, la gradinita, din scoli pana in licee. Desi acum avem o lege anti bullying, e greu de crezut ca flagelul va disparea curand, asa ca este mai bine ca un copil sa stie sa se apere.

Bullying-ul este un fenomen care capata amploare in intreaga lume, fie ca ia forma intimidarii fizice, a celei sociale sau psihologice. O mare parte dintre victimele bullying-ulu ajung sa sufere de depresie si chiar au tendinte suicidale. Cel mai grav este ca bullying-ul trece aproape neobservat de catre profesori si parinti. Copiii sunt suficient de umiliti pentru a mai trece prin asta o data atunci cand povestesc ce li se intampla. De aceea, cel mai bine este sa inveti copilul cum sa faca fata unor colegi care il batjocoresc, pentru a nu ajunge sa devina victima acestui flagel. Pe termen lung, va sti cum sa faca fata conflictelor si mai tarziu in viata, sa fie o persoana autonoma si sigura pe sine.

Trei sfaturi pentru a-ti invata copilul sa se apere

1. Invata-l sa se eschiveze in fata jignirilor

Toate formele de bullying incep cu o jignire; pare a fi metoda preferata de a provoca, a incolti si a agresa pe cei care le par mai slabi si din nefericire este o strategie foarte eficienta. De aceea, primul lucru pe care trebuie sa il invete copilul tau este sa scape de jigniri intr-un mod eficient, pentru a-i descuraja pe abuzatori. Poate sa ignore comentariile rautacioase ale celuilalt copil, sa ii raspunda ca si cum jignirile nu au niciun efect asupra sa sau sa se retraga cu fruntea sus ca si cum nu il intereseaza ceea ce tocmai s-a spus. Fa-l sa inteleaga ca aceste atitudini nu sunt sinonime cu lasitatea sau cu cedarea, ci sunt o strategie de a-l infrunta pe celalalt ce se poate dovedi foarte utila atunci cand nu poate reactiona altfel.

2. Invata-l sa isi controleze emotiile

Cel mai probabil copilul agresor vrea ca victimele sale sa se supere, sa planga sau sa isi piarda controlul. Este o strategie foarte comuna la toti abuzatorii pentru ca asta ii face sa se simta mai puternici, iar cand victima cedeaza si da dovada de vulnerabilitate va trece de punctul fara intoarcere si din acel moment va fi abuzat frecvent. In schimb, daca copilul nu va reactiona in niciun fel si nu va arata ca este afectat de jigniri, abuzatorul foarte probabil isi va pierde interesul si isi va indrepta atentia catre alta "tinta". Evident, nu este simplu sa nu iti arati emotiile atunci cand esti jignit si este nevoie de mult exercitiu. Asa ca este nevoie si de multa rabdare. Ii poti prezenta copilului cateva strategii simple si eficiente, cum ar fi sa numere pana la 10, sa afiseze o mina neutra sau sa traga adanc aer in piept in timp ce se indeparteaza de abuzator.

3. Incurajeaza-l sa caute ajutor la prieteni cand este in situatii grele

Pentru un copil poate fi dificil sa se descurce singur atunci cand este atacat si ar putea sa simta ca este fara aparare, sa se simta slab si nesigur. In schimb, totul poate sa se schimbe atunci cand se poate baza pe sprijinul prietenilor sau colegilor de scoala. Prin urmare, recomanda-i ca, atunci cand este atacat de alt copil, sa le ceara ajutor prietenilor sai. Fa-l sa inteleaga ca a cere ajutor nu este un semn de slabiciune, ci un semn ca este capabil sa-si recunoasca punctele slabe si sa caute ajutor pentru a rezolva o problema careia nu ii poate face fata singur. In plus, nu doar ca se va simti mai increzator, dar il poate ajuta si sa rezolve un conflict inainte ca situatia sa se complice si sa fie nevoie de interventia profesorilor.

Taguri Bullying Anti-bullying

Articole recomandate

Citeste si despre