4 diferente Intre un parinte BUN si un parinte INTELEPT. In care te regasesti

/ / Modificat: 2019-11-06
4 diferente Intre un parinte BUN si un parinte INTELEPT. In care te regasesti

Cu totii ne dorim in adancul sufletului nostru sa fim cei mai buni parinti ai copiilor nostri, incercand sa imitam exemplul pe care l-am avut in copilarie, sau poate, evitand acele greseli pe care parintii nostri le-au facut cu noi. Dar a fi parinte nu este ceva ce se invata in scoala si nici nu exista un  tipar pe care sa-l urmezi. Descopri doar din experientele de viata.

Nu te poate asigura nimeni ca in timpul cresterii copilului, nu vei face greseli, deoarece suntem cu totii imperfecti si asa invatam si intelegem mai bine lectiile vietii. Dar este bine sa cunosti cateva diferente care te pot ajuta sa imbunatatesti relatia cu copilul, cum ar fi sa intelegi diferenta dintre a fi "parinte bun” si a fi "parinte intelept.

"Parinte "bun" vs. parinte "intelept"

1. Libertate cu conditii

Un parinte bun este acela care isi lasa copilul sa faca ceea ce isi doreste, care empatizeaza cu el participand la fanteziile, jocurile si glumele lui. Nu exista limite, deoarece tu gandesti ca "intr-o zi va inceta sa mai fie copil," asa ca ii ofere libertatea de a descoperi, invata si explora.

Un parinte intelept este acela care invata sa-i ofere celui mic libertatea de care are nevoie, dar cu limite. Va sti cand este momentul sa spuna "da" si cand "nu." El este cel care nu ii va permite copilului sa-l manipuleze si nu va lasa loc pentru santajurile sentimentale, de vreme ce stie ca siguranta micutului sau este o prioritate.De asemenea, stie sa respecte spatiul si interesele copilului, fara a se implica sau a interzice nimic, atat timp cat acel interes nu dauneaza integritatii lui personale si fizice.

2. Responsabilitati corecte

Orice copil crede ca un parinte bun este cel care il ajuta sa isi faca temele, astfel incat sa poata avea mai mult timp pentru a se juca si a se distra. Uneori poti cadea in eroarea de a face temele, pentru ca el sa aiba mai mult timp liber. Il ajuti chiar si din disperare, vazand ca nu o face singur.

Dar un parinte intelept este cel care indruma, sustine si isi motiveaza micutul sa-si faca temele, fara sa-i rezolve nimic. El il va ajuta sa poata gasi solutii la problemele sale de unul singur si, astfel, sa favorizeze valoarea responsabilitatii. Parintele intelept crede ferm in capacitatea intelectuala a copilului, asa ca ii va delega responsabilitati pe masura ce creste si se maturizeaza.

3. Protectie totala

In realitate, cu totii ne dorim ca micutii nostri sa creasca intr-o bula de sticla, ca sa nu li se intample nimic, sa nu sufere si sa nu fie raniti de problemele vietii. Dar acest lucru este imposibil. De aceea, a fi un parinte bun nu inseamna sa-i oferi copilului supraprotectie. 

Un parinte intelept este cel care, in loc sa-si protejeze micutul de pericolele vietii, il ghideaza si il sustine, pentru a invata din greselile si deciziile sale, aducandu-i la cunostinta ca orice actiune, buna sau rea, atrage consecinte care trebuie asumate cu responsabilitate.

4. Impartirea timpului

Se poate spune ca un parinte bun este acela care imparte cu copilul sau tot timpul liber pe care il are, ca sa se joace si sa se distreze impreuna. Problema este ca uneori nu mai face lucrurile pe care trebuie sa le faca ca adult. Este posibil sa fie nevoie sa te odihnesti cateva ore sau sa vizionezi un film cu partenerul sau sa faci orice altceva.

Un parinte intelept este acela care isi implica copiii in hobby-urile si interesele lor, gasind modalitatile potrivite de a impartasi timp de calitate, de a se distra, de a invata si, in acelasi timp, de a crea momente semnificative in viata lui.

Invataturi de viata

Este minunat sa elimini greselile parintilor tai cumparand milioane de cadouri celui mic, ca sa nu te simti atat de vinovat si de rau. Un parinte bun ar putea fi cel care aduce cadouri copilului in fiecare moment, care il multumeste cumparandu-i tot ce isi doreste fara a stabili limite. Ii da chiar premii atunci cand este suparat pentru a-l linisti.

Dar un parinte intelept este acela care nu se invinovateste pentru ca nu sta cu micutul lui atat de mult timp pe cat si-ar dori, si il invata, de exemplu, sa economiseasca si sa gestioneze, oferindu-i o suma de bani lunara. Un parinte intelept il motiveaza pe copil si il invata cum sa obtina bani prin efortul si munca lui. El este cel care ii spune sa-si  faca curat in camera pentru a castiga bani, cu care sa-si cumpere orice vrea. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte bun

Articole recomandate

Citeste si despre