Cum esti ca parinte, in functie de cati frati ai avut

/ / Modificat: 2023-01-02
Cum esti ca parinte, in functie de cati frati ai avut

Stiai ca tipul de parinte care esti este influentat de cati frati ai avut, dar chiar si de „numarul de ordine” din familie? Kevin Leman, autorul cartii „Cartea ordinii nasterii: De ce esti asa cum esti”, este sigur ca locul tau in familie poate defini ce fel de parinte esti. Acesta a definit tipurile de parinti in functie de ordinea in care s-au nascut in familie si a incercat sa explice si de ce adultii care au crescut drept copii unici pot intampina dificultati in  deveni parinti.

Ordinea nasterii copiilor poate influenta personalitatea, iar cercetatorii au concluzionat ca multe trasaturi comportamentale poarta amprenta acestui lucru.

Asa cum personalitatea primului nascut dintr-o familie difera de cea a mezinului, si stilurile de parenting pot fi influentate de ordinea nasterii. Un frate mai mare isi va creste cu siguranta copiii diferit de mezin, chiar daca au crescut cu aceiasi parinti si au primit aceeasi educatie.

Ce fel de parinti sunt mezinii

Cei mai mici copii din familie au, de obicei, mai multa libertate decat fratii lor mai mari. Prin urmare, sunt mai independenti si mai increzatori, extrovertiti, aventurieri. Spirite libere si iubitoare de distractie, cei care au fost ultimii nascuti intr-o familie sunt deschisi la neconventional si mai putin reticenti la riscuri, deci usor iresponsabili, dar manipulatori uneori.

Ca parintii, mezinii isi vor incuraja copiii sa caute aventura, nu vor pune mare pret pe conventii si teorii despre parenting. Parintii care au fost fratii cei mai mici au tendinta sa se bazeze mult pe instinct in cresterea propriilor copii, dar si sa aiba dificultati in a stabili reguli.

Ce fel de parinti sunt copiii „intermediari”

In familiile cu mai mult de doi copii, cei „intermediari” au deseori un rol de mediatori. Ei sunt cei care negociaza si fac compromisuri cel mai des, ceea ce ii ajuta sa isi dezvolte spiritul analitic. Flexibili si in general dornici de atentie, ca parinti vor avea un stil de parenting destul de echilibrat. Vor cantari atent deciziile pe care le iau, vor sti sau macar vor face eforturi sa isi asculte propriii copii si nu vor ezita sa se lase dusi de val cand situatia o permite.

Copilul mijlociu devenit la randul sau parinte va sti poate mai bine decat oricare altul sa fie atent la nevoile celorlalti si sa incerce sa le indeplineasca.

Ce fel de parinti sunt primii nascuti

Primul nascut este de obicei liderul intre frati. Stie sa respecte reguli si de multe ori chiar el este cel care le stabileste si care este atent ca si fratii mai mici sa le respecte. De la el parintii asteapta mult si invata sa aiba mereu un scop inalt si bine definit, ceea ce il face, in general, perfectionist, insa si dornic sa le faca mereu altora pe plac. Totul se transpune in comportamentul de adult si de parinte atunci cand are, la randul lui, copii, iar stilul sau de parenting va fi unul dominant, uneori intransigent si inflexibil.

Ce fel de parinti sunt cei care au fost singuri la parinti

Copiii care nu au avut frati sau surori devin adulti increzatori, orientati spre succes si perfectionism, insa uneori pot fi prea egoisti si preocupati de propria persoana. Tocmai de aceea pot intampina dificultati cand devin parinti sau chiar in a deveni parinti. Obisnuiti sa aiba grija doar de ei, sa aiba timp personal, gasesc dificila misiunea de a avea girja de un copil mic.

Daca, totusi, devin parinti, acestia sunt energici, intreprinzatori si ambitiosi, dar si mai maturi si mai comunicativi, datorita faptului ca au crescut inconjurati in general de adulti.

FOTO: Pixabay

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte bun Parinte copil

Articole recomandate

Citeste si despre